Prima pagină » National » DSP a produs o eroare! Un medic de la Ambulanța Brașov a primit un rezultat negativ la testul COVID-19, deși era pozitiv
DSP a produs o eroare! Un medic de la Ambulanța Brașov a primit un rezultat negativ la testul COVID-19, deși era pozitiv

DSP a produs o eroare! Un medic de la Ambulanța Brașov a primit un rezultat negativ la testul COVID-19, deși era pozitiv

12 aug. 2020, 22:00,
Bianca Rebegea, în National

DSP a produs o eroare! Un medic de la Ambulanța Brașov a primit un rezultat negativ la testul COVID-19, deși era pozitiv.

Deși infectat cu noul coronavirus, un ambulanțier a mers timp de trei zile la serviciu și a participat la misiuni. Acest lucru s-a întâmplat după ce DSP Brașov a făcut o eroare. Direcția de Sănătate Publică a transmis un rezultat greșit la testul pentru depistarea coronavirusului, dar instituția și-a recunoscut vina. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a anunțat că va trimite corpul de control pentru a realiza verificări.

DSP a produs o eroare! Un medic de la Ambulanța Brașov a primit un rezultat negativ la testul COVID-19, deși era pozitiv

Bărbatul a continuat să vină la muncă, fiindcă DSP a transmis că testul acestuia ieșise negativ. Medicul de la Ambulanța Brașov și-a efectuat acest test, deoarece a fost contact direct cu un alt medic confirmat.

”Aș fi putut contamina alte persoane, colegi de-ai mei sau pacienți. Am intrat în unitățile sanitare cu specific non-COVID, deși eu eram pozitiv din data de 7 (n.r. – august), conform testului care mi s-a transmis.”, a declarat medicul brașovean.

DSP Brașov a comunicat că este vorba despre o eroare umană, mai exact persoana care a deschis testul nu a verificat data, iar rezultatul negativ era unul mai vechi.

Cum a reacționat Nelu Tătaru

În acest moment, Direcția de Sănătate Publică trebuie să realizeze o anchetă epidemiologică amplă pentru identificarea tuturor persoanelor cu care ambulanțierul a intrat în contact în cele trei zile cât a participat la misiuni.

Astfel, ministrul Sănătății Nelu Tătaru a anunțat că va trimite corpul de control la DSP Brașov.

Nelu Tătaru: ”Sunt niște reguli pe care o parte dintre noi am uitat să le mai respectăm sau nu vrem să știm că există”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a arătat că nu s-a procedat în concordanță cu normele legale în cazul ambulanțierului din Vaslui care și-a luat fiica de la mare. Acolo, tânăra își serba majoratul, fără să anunțe că se mai află și alți adolescenți posibil infectați cu noul coronavirus.

Nelu Tătaru: ”Sunt niște reguli pe care o parte dintre noi am uitat să le mai respectăm sau nu vrem să știm că există”

Tătaru critică dur acțiunea ambulanțierului. El este de părere că unele persoane au uitat sau nu vor să respecte aceste reguli de distanțare socială, menite să ne protejeze de infecția cu noul coronavirus.

„Plecând de la acei de tineri, care au sărbătorit un majorat și apoi au plecat la mare, deși unul dintre copii se testase, odată cu aflarea primului rezultat s-a mers pe recuperarea acelor copii de la mare, testarea lor și am putut vedea că am avut 10 copii infectați, internarea lor în spital și pentru ceilalți izolarea la domiciliu. A început o anchetă care s-a extins, după cum am putut vedea, unul dintre copii era și fiul managerului de la Spitalul Județean care este într-o stare medie severă și a fost transferat la București. Sunt niște reguli pe care o parte dintre noi am uitat să le mai respectăm sau nu vrem să știm că există.

Explicațiile au fost evazive, de aceea am cerut Corpului de Control să facă o anchetă. Nu este nici normal, nici legal și nici intr-un context epidemiologic să facem toate aceste nereguli, mai ales de la un personal medical”, spune Nelu Tătaru.

De unde a plecat supărarea ministrului

Sâmbăta trecută, fiica unor angajați ai Ambulanței Vaslui a plecat cu un grup de 29 de prieteni la mare. Scopul acestei excursii a fost petrecerea majoratului. Fără să știe că era infectată cu noul coronavirus, fata a plecat, în ciuda recomandărilor părinților. Înainte de a pleca, tânăra a făcut un test pentru a depista virusul. Nu a mai așteptat rezultatul și a plecat la Costinești. Ulterior, aceasta a aflat că ieșise pozitiv. O parte dintre prietenii ei, cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, au început să manifeste simptome.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *