Prima pagină » Economic Local » Drumurile din Iași, modernizate cu fonduri europene. Primarii cheltuie peste 7 milioane de euro
Drumurile din Iași, modernizate cu fonduri europene. Primarii cheltuie peste 7 milioane de euro

Drumurile din Iași, modernizate cu fonduri europene. Primarii cheltuie peste 7 milioane de euro

24 apr. 2024, 02:00, 1 ,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Drumurile din Iași vor fi modernizate cu fonduri europene de peste 7 milioane de euro. Banii sunt acordați în cadrul măsurilor DR 27-Crearea/modernizarea infrastructurii de acces agricole și DR 28-Crearea/modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural

Primarii din Iași primesc fonduri europene, în valoare de peste 7 milioane de euro, pentru modernizarea drumurilor din mediul rural. Măsurile în cadrul cărora au accesat banii sunt DR 27-Crearea/modernizarea infrastructurii de acces agricole și DR 28-Crearea/modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural, derulate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Cele mai multe proiecte, inclusiv din Iași, au fost depuse în a doua măsură în 2023. Astfel, din cele 125 de planuri, la nivel național, 6 sunt din Iași.

Primarii pot folosi banii europeni pentru construcția, extinderea, modernizarea drumurilor agricole prin măsura DR 27, dar și pentru construcția, extinderea și modernizarea rețelelor de drumuri de interes local prin măsura DR 28, în care fondurile acordate sunt sută la sută nerambursabile, iar valoarea maximă pentru un proiect este de un milion de euro. Banii intră în conturi până la finalul acestui an.

Primarii din Iași modernizează drumurile din localități

Astfel, primarul de la Ciohorăni a obținut un milion de euro pentru modernizarea drumurilor de interes agricol, bani accesați în măsura DR 27. În măsura DR 28 au fost depuse proiecte eligibile din comunele Balș, Popricani, Țigănași, Ciortești, Costești și Aroneanu. Astfel, fiecare primărie din județul Iași va primit un milion de euro, fonduri nerambursabile. Vor fi modernizate drumuri de interes local în comuna Popricani, respectiv cele din satele Cârlig, Moimești, Popricani, Vânători, Vulturi. De asemenea, vor fi modernizate și drumurile din comuna Țigănași, satele Cârniceni, Stejarii, Țigănași, dar și din satele din comunele Ciortești, Costești, Aroneanu. Mai multe drumuri din Iași au fost modernizate.

Iluminatul public din Iași va fi modernizat cu bani de la AFM

Mai multe primării din județul Iași vor primi peste 15 milioane de lei, bani acordați în programul „Iluminat Public”, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Suma minimă ce va fi investită este de un milion de lei, iar cea maximă, de 3 milioane de lei, în funcție de numărul de locuitori. Primăriile Dumești, Prisăcani, Valea Lupului, Ungheni, Bivolari, Plugari, Golăiești, Țuțora, Mogoșești, Gropnița, Lespezi, Gorban vor primi câte un milion de lei pentru modernizarea iluminatului public stradal. În orașul Târgu Frumos, va fi investită suma de 3 milioane de lei. Primarii vor investi fondurile obținute în modernizarea sistemelor prin înlocuirea corpurilor de iluminat ce au un consum ridicat de energie electrică cu cele cu LED. Banii sunt destinați achiziționării și instalării sistemelor de dimare/telegestiune, care permit reglarea fluxului luminos la nivelul întregului obiectiv de investiții.

Pentru acest program, finanțarea se acordă în procent de maximum 90 la sută din cheltuielile eligibile și în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți. De asemenea, drumurile din Iași, modernizate cu fonduri europene.

Comentarii
  • TREZITI-L si pe INCOMPETENTUL ASTA DE LA CIUREA !
    SARACUL NU STIE CA str.CORTEZ DIN HLINCEA e de PAMANT !……..
    DUTE LA PRASIT NENE !…….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *