Prima pagină » Economic Local » Drumurile din comuna Moșna vor fi reabilitate! Contractul are o valoare de aproape 1 milion de euro
Drumurile din comuna Moșna vor fi reabilitate! Contractul are o valoare de aproape 1 milion de euro

Drumurile din comuna Moșna vor fi reabilitate! Contractul are o valoare de aproape 1 milion de euro

27 mai 2021, 02:00,
Ciprian Boaru, în Economic Local

Mai multe drumuri din comuna Moșna, județul Iași, vor intra într-un program de reabilitare cu fonduri de la bugetul local. În funcție de fondurile disponibile, lucrările se pot întinde pe parcursul a trei ani. Comisia de evaluare va alege oferta constructorilor cu prețul cel mai mic

Comuna Moșna, din județul Iași, va beneficia de fonduri pentru modernizarea infrastructurii. Pe data de 14.06.2021, Primăria din localitate organizează o licitație pentru modernizarea drumurilor. Valoarea estimată a contractului este de 4.280.406 lei, fără TVA, aproape 1 milion de euro. În funcție de alocările bugetare, durata maximă de finalizare a lucrărilor este de 36 de luni. Lungimea totală a drumurilor este de 3,6 kilometri.

„La executarea îmbrăcăminților bituminoase se va acorda o atenție deosebită realizării rosturilor de lucru. După compactarea stratului din prima bandă rămâne pe marginea adiacentă a benzii alăturate o zonă îngustă de câțiva centimetri mai puțin contactată și în general deformată. Aceeași situație se produce și la întreruperea lucrului în secțiunea transversală din capătul benzii respective, dar pe o zonă mai mare, de regulă 10 cm înălțime”, se arată în caietul de sarcini. La un moment dat, comuna Moșna era pe lista rușinoasă a drumurilor grav afectate din județul Iași.

Drumurile reabilitate vor fi marcate pentru traficul auto

Autoritatea contractantă cere constructorului să realizeze și marcajele rutiere.

„Pe drumurile cu două benzi cu lățimea de minimum 5,5 m și două părți carosabile- o linie simplă discontinuă. În cazuri speciale (accident sau locații periculoase), se trasează linii simple continue sau linii duble, alcătuite dintr-o linie continuă cu o linie discontinuă, acolo unde este necesar. Când suprafața finală de drum este executată, linia simplă se trasează de-a lungul aliniamentului, iar linia dublă se tasează simetric cu linia longitudinală. În curbele largi, linia care separă sensurile de circulație va fi trasată după cum urmează: pentru supralărgiri de maximum 1,0 m, banda exterioară se menține la lățimea sa actuală. Pentru supralărgiri care depășesc 1,0 m, banda exterioară va reprezenta 40 la sută din lărgirea totală, iar banda interioară reprezintă 60 la sută”, se mai arată în documentația procedurii.

Compania Națională de Investiții a alocat fonduri pentru reabilitarea drumurilor din județul Iași

Recent, CNI SA a finalizat licitația pentru modernizarea drumurilor afectate de inundații, din comuna Oțeleni, județul Iași. Comisia de evaluare a stabilit că oferta cea mai bună aparține tot societății Conest SA. Valoarea finală a contractului a ajuns la 3.665.924 lei, fără TVA, aproape 770.000 euro.

„Ploile din ultima perioadă au colmatat șanțurile existente, ceea ce a făcut ca scurgerea apelor să se facă pe suprafața carosabilă, ducând astfel la apariția de gropi. În prezent, din cauza spălarii părții carosabile, nu mai sunt asigurate condițiile normale necesare desfășurării traficului rutier, ceea ce are un efect defavorabil asupra condițiilor de circulație, prin apariția gropilor și burdușirilor în zone adiacente platformei de drum”, se arată în caietul de sarcini.

Tronsonul de drum vizat de lucrările de reabilitare are o lungime de peste 3 kilometri. Constructorul va interveni pe străzile Pădurii, Râmnicului, Salcâmilor, Bisericii, Pescărușului, Morii. În comună ar urma să fie construit și un cămin cultural, tot cu fonduri de la CNI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *