Prima pagină » Local » Drumurile din comuna Lungani vor fi reabilitate cu 3 milioane de euro

Drumurile din comuna Lungani vor fi reabilitate cu 3 milioane de euro

14 feb. 2022, 02:00,
Ciprian Boaru, în Local

Mai multe străzi din comuna Lungani, județul Iași, vor fi reabilitate cu fonduri de la Compania Națională de Investiții SA. Alocarea bugetară este de aproximativ 3 milioane de euro. Comisia de evaluare va alege oferta constructorilor cu prețul cel mai mic

Compania Națională de Investiții (CNI) anunță noi alocări de fonduri pentru infrastructura din județul Iași. Astfel, pe 12 aprilie 2022, autoritatea contractantă va organiza o licitație pentru reabilitarea drumurilor din comuna Lungani, afectate de inundațiile de acum 4 ani. Valoarea estimată a investiției este de 15.699.659 de lei, fără TVA, aproape 3 milioane de euro. Oferta cu prețul cel mai mic va fi declarată câștigătoare de comisia de evaluare.

”În urma fenomenelor meteorologice periculoase (ploi abundente) ce s-au produs pe data de 31 iulie 2018 pe teritoriul administrativ al comunei Lungani, județul Iași, s-au produs pagube însemnate din cauza faptului că drumurile și podețele existente nu asigură scurgerea apelor. Necesitatea lucrărilor propuse prin prezenta documentație derivă din faptul că ploile abundente din ultimii ani au dus la spălări de versanți și la creșteri frecvente ale nivelurilor și debitelor pâraielor din comună. Totodată, se menționează că, pe aceste drumuri, lucrările de colectare și evacuare a apelor pluviale sunt deficitare sau lipsesc cu desăvârșire, iar cele de apărare, susținere și consolidare a corpului drumului prezintă numeroase degradări”, se arată în caietul de sarcini.

Autoritatea contractantă a organizat o licitație și pentru construirea unui cămin cultural în comuna Dumești.

Drumurile din comuna Lungani vor fi reabilitate în termen de zece luni

Durata de realizare a investiției este de zece luni, la care se adaugă perioada de două luni pentru partea de proiectare. Lungimea totală a drumurilor supuse modernizării este de 12,5 kilometri.

”Antreprenorul are obligația de a suporta toate costurile și taxele pentru căile de acces cu destinație specială și / sau temporară care îi pot fi necesare, inclusiv cele pentru accesul pe șantier. De asemenea, antreprenorul va obține, cu riscul și pe cheltuiala sa, orice alte facilități suplimentare din afara șantierului care îi pot fi necesare la execuția lucrărilor ce fac obiectul contractului. Antreprenorul este responsabil (în relația dintre părți) de lucrările de întreținere, ce pot fi necesare ca urmare a folosirii de către acesta a drumurilor de acces. Antreprenorul are obligația de a asigura toate marcajele și indicatoarele de-a lungul drumurilor de acces și de a obține aprobarea autorităților competente pentru marcaje și indicatoare, precum și pentru utilizarea acestor drumuri”, se mai arată în documentația procedurii.

CNI a alocat 4 milioane de euro și pentru un complex sportiv în comuna Holboca.

Drumurile din comuna Victoria vor fi reabilitate

Nu în ultimul rând, CNI a anunțat și alte investiții în județul Iași. De data aceasta este vizată reabilitarea drumurilor din comuna Victoria. La finalul anului 2021 a fost organizată licitația pentru execuția lucrărilor. Valoarea estimată a contractului este de 3.958.500 de lei, fără TVA, adică aproximativ 800.000 de euro. Conform documentației, autoritatea contractantă intenționează să reabiliteze o porțiune de drum de 2.715 metri liniari cuprinsă între Icușeni Vale și Icușeni Deal, pe tronsonul drumului comunal 16A.

Ofertele depuse au intrat în etapa de evaluare tehnică și financiară. În comuna Victoria urmează să fie implementat un proiect major pentru aducțiunea gazelor naturale. Rămâne de văzut dacă, la licitația pentru reabilitarea drumurilor din comuna Lungani, vor depune oferte firmele de construcții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *