Prima pagină » Economic Local » Drumurile din comuna ieșeană Țuțora vor fi reabilitate! Compania Națională de Investiții a pus la dispoziție 423.000 euro

Drumurile din comuna ieșeană Țuțora vor fi reabilitate! Compania Națională de Investiții a pus la dispoziție 423.000 euro

24 sept. 2020, 02:00,
Ciprian Boaru, în Economic Local

Primăria comunei Țuțora beneficiază de finanțare de la Compania Națională de Investiții. Un drum afectat de inundații va fi reabilitat pe o lunigime de 1.308 metri. La procedură au depus oferte mai multe firme de construcții

Drumurile din comuna Țuțora vor fi reabilitate. Finanțarea este asigurată de către Compania Națională de Investiții (CNI) SA. Recent, a fost demarată o licitație pentru realizarea lucrărilor. Estimarea bugetară este de 2.031.387 lei, fără TVA, aproximativ 423.000 euro.

„Pe teritoriul comunei Țuțora, inundațiile au constituit un fenomen deosebit, producerea acestora datorându-se atât revărsării unor cursuri de apa, cât și scurgerilor de torenți și de pe versanți. Drumurile comunale din satul Chiperești, comuna Țuțora, trebuie reabilitate și modernizate, deoarece există riscul ca urmatoarele precipitații abundente să ducă la ruperea acestora în totalitate și întreruperea circulației, acestea fiind drumuri de o importanță deosebită. Deteriorarea drumurilor se datorează ploilor abundente ce au produs scurgeri importante, cu efecte de inundații locale ce au dus la destabilizarea terasamentului drumurilor”, se arată în descrierea situației actuale.

Procedura a atras ofertele mai multor firme de construcții

La procedură s-au prezentat mai multe societăți: Construct Proiect SRL, Cazicom SRL, asocierea Conest SA – Artehnis SRL, asocierea Corina Plast SRL – Cam Proiect SRL – Adirom Activ Construct SRL și asocierea Vam Sofi Trans SRL – Ecomary SRL. Comisia de evaluare va alege oferta cu prețul cel mai mic.

„Prin acest proiect se propune reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere, prin asfaltare, a drumurilor locale din comuna Țuțora, pe o lungime totală de 1.308 metri. Drumurile propuse au fost întreținute cu balast, dar din cauza acțiunii agenților de mediu ( ploi, zăpadă, cicluri repetate de îngheț -dezgheț ) și a lipsei fondurilor pentru întreținerea curentă, drumurile sunt improprii circulației rutiere în condiții de confort și siguranță”, se arată în caietul de sarcini.

CNI a alocat 700.000 de euro și pentru drumurile calamitate din comuna Horlești

Recent, CNI a lansat altă licitație pentru modernizarea drumurilor calamitate din comuna Horlești. Valoarea estimată a investiției este de 3.258.917, aproximativ 700.000 euro.

„Segmentul de drum prezintă un rol important pentru traficul din comuna Horlești, acesta asigură legătura între satul Bogdănești și satul reședință de comună, Horlești. Necesitatea implementării proiectului este rezultatul identificării unor probleme care, în momentul de față, fac ca utilizarea acestui drum comunal să se facă în condiții foarte rele, din cauza degradărilor foarte pronunțate pe aproximativ toată lungimea drumului, în aproximativ 20 la sută din suprafața drumului producându-se cedări ale fundației. Starea tehnică a drumului se determină în scopul stabilirii lucrărilor de modernizare, a lucrărilor de reparații, lucrări menite să aducă starea tehnică la nivelul cerut de evoluția traficului”, se arată în descrierea drumului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *