Prima pagină » Titlurile zilei » Drumul Mănăstirii dintr-un cartier de lux, motiv de scandal! Aproape 400 de metri de arteră privată au apărut între două străzi publice. Șoferii înjură medicii și judecătorii care au montat limitatoare de viteză – FOTO

Drumul Mănăstirii dintr-un cartier de lux, motiv de scandal! Aproape 400 de metri de arteră privată au apărut între două străzi publice. Șoferii înjură medicii și judecătorii care au montat limitatoare de viteză – FOTO

15 iun. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Un drum din comuna Ciurea, aflat la limita administrativă a municipiului Iași, a fost umplut cu limitatoare de viteză. Inițiativa aparține proprietarilor drumului privat. Culmea, strada privată leagă două drumuri publice. Deranjați de traficul rutier, proprietarii au încercat să blocheze accesul

Un drum din satul Hlincea, comuna Ciurea, județul Iași, a devenit sămânță de scandal pentru locuitorii din zonă. Este vorba despre strada Mănăstirii, unde aproximativ 200 de familii dețin cotă indiviză din drum. În traducere, drumul este privat. Numai că porțiunea de 400 de metri unește două drumuri publice ce aparțin comunei Ciurea și municipiului Iași. Situația juridică încurcă tot traficul din zonă. Accesul spre strada Mănăstirii se realizează din municipiul Iași prin strada Cetățuia, artera care duce spre mănăstirea cu același nume.

Imediat la intrarea în satul Hlincea, șoferii sunt anunțați că accesul este interzis cu excepția riveranilor. După câteva sute de metri, un indicator arată că urmează un drum privat (strada Mănăstirii), ce se termină la intersecția cu strada Cetății. În cursul zilei de ieri, 14.06.2021, reporterii „BZI” au verificat zona și au observat că pe drumul privat au apărut noi reguli de circulație. Proprietarii au decis să monteze 4 limitatoare de viteză.

„Domnule, nu este normal, trec în fiecare zi pe aici. Dacă drumul este privat, nu au decât să pună bariere. De unde au pus cocoașele astea, abia poți să treci”, a precizat un șofer care se plângea că limitatoarele sunt prea înalte.

Proprietarii din zonă spun că au fost montate limitatoare din cauza mașinilor care treceau în viteză

Locuitorii din zonă arată că limitatoarele de viteză au fost montate în urmă cu aproximativ 30 de zile, tocmai pentru a proteja trecătorii.

„Eu sunt mutată recent aici. Din ce am înțeles, au fost montate pentru că treceau camioane sau treceau mașini cu viteză mare. Pe mine, de exemplu, mă deranjează praful pe care îl lasă în urmă. Este o zonă care se dezvoltă și toți trec pe aici”, a spus o femeie care locuiește pe strada Mănăstirii.

Artera este importantă pentru că face legătura și cu satul Vișani, comuna Bârnova, și mulți aleg această variantă pentru că alte rute ocolitoare suferă la capitolul infrastructură. La un moment dat, un vecin a precizat că un copil a fost acroșat de o mașină condusă cu viteză prin localitate.

„Aici este un medic care s-a ocupat de montare. Mai este și o judecătoare care a făcut reclamații. Partea asta de drum privat a fost asfaltată de investitorul care a construit blocurile din zonă”, a mai spus un localnic.

În trecut, terenurile erau deținute în arealul străzii Mănăstirii de societatea Ciurea Construcții SRL, controlată de mai mulți afaceriști italieni. Ulterior, au scos autorizații de construire și le-au vândut altor investitori locali. În comuna Ciurea au fost probleme legate și de calitatea locuințelor colective din cartierul Astoria.

S-au dus la Poliția Rutieră să ceară aprobare pentru o barieră

La un moment dat, locuitorii din Hlincea au cerut un aviz din partea Poliției Rutiere ca să blocheze drumul. Răspunsul însă a fost negativ.

„Prin urmare, tronsonul de stradă/cale de acces la care faceți referire, este în administrare privată, nefiind cedat spre administrare comunei Ciurea, situație în care administratorul/administratorii drumului privat sunt în măsură să hotărască forma de uilizare a acesteia, inclusiv restricționarea accesului, având obligația aplicării semnalizării rutiere la intrare. Proprietarii au solicitat închiderea cu bariere a tronsonului privat din strada Mănăstirii, însă cererea nu a fost avizată favorabil, motivat de faptul că ar fi restricționat accesul la alte două străzi și, datorită numărului mare de proprietari, nu poate fi gestionat accesul autospecialelor de intervenție ale Serviciului de Ambulanță și ISU”, se arată în răspunsul Poliției Rutiere.

În comuna Ciurea mai există o situație în care stâlpii de iluminat se află pe mijlocul drumului, fiind vorba de strada Petalelor.

Primarul din comuna Ciurea nu știe cum se va face deszăpezirea

Contactat de reporterii „BZI”, Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea, a explicat că nu există o soluție juridică pentru preluarea drumului de către autoritatea locală. Mai mult, acesta a atras atenția că activitatea serviciilor de colectare a deșeurilor este îngreunată de această situație. Ba mai mult, iarna, utilajele de deszăpezire vor fi blocate de limitatoarele de viteză prezente pe carosabil.

„Bucata de drum de acolo este privată. A fost asfaltată de investitorul care a construit blocurile. Noi am vrut să preluăm drumul, dar sunt câțiva proprietari care nu pot renunța la cota indiviză, au cumpărat prin programul Prima Casă. Noi le-am eliberat certificat de urbanism și apoi s-au dus la Rutieră. I-au lăsat să pună acele limitatoare. Noi vom mai avea discuții cu ei, dar nu știu ce soluție ar putea fi pusă în practică. Noi vrem să preluăm acea bucată de drum. La iarnă ce facem, cu deszăpezim, trebuie să trecem și pe terenul lor, trebuie să treacă mașinile de intervenție”, a declarat primarul Cătălin Lupu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025