Prima pagină » National » Drumul Expres care va lega România de Occident. Iată cum arată proiectul care valorează miliarde de lei
Drumul Expres care va lega România de Occident. Iată cum arată proiectul care valorează miliarde de lei

Drumul Expres care va lega România de Occident. Iată cum arată proiectul care valorează miliarde de lei

28 iun. 2024, 09:15,
BZI.ro, în National

Se construiește Drumul Expres care va lega România de Occident. Este vorba despre Lotul 3 al Drumului Expres Arad-Oradea, cu o lungime de 47 de kilometri. Acest Drum Express va asigura legătura cu granița și se va intra direct pe autostrada din Ungaria. Iată cum arată proiectul care valorează miliarde de lei.

Drumul Expres care va lega România de Occident

Secretarul de stat Irinel Ionel Scrioșteanu a precizat recent că nu mai puțin de 9 constructori au depus oferte pentru a construi Lotul 3 al Drumului Expres Arad-Oradea. Acest Drum Expres va avea 47 de kilometri și va lega România de Occident, pentru că, odată ce se trece granița, se intră pe autostrada din Ungaria.

,,Au fost depuse 9 oferte pentru Lotul 3 al Drumului Expres Arad-Oradea , o legătură rutieră importantă care va lega nordul de sudul Europei și va asigura și conexiunea României cu granița ungară.”, a anunțat acesta.

Principalele caracteristici prevăzute ale acestui contract sunt construcția în termen de 24 luni a:

– 47,07 km lungime traseu

– 2,9 km lungime drum de legătură cu zona industrială Arad Vest, care va fi construit în prelungirea Străzii II din Zona Industrială Arad Vest

Valoarea estimată a contractului aferent acestui prim lot este de 3,5 miliarde lei, fără TVA, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Transport 2021-2027. Durata contractuală este de 24 luni. Acest proiect este rezultatul unui parteneriat semnat în noiembrie 2020 între Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, CNAIR și autoritățile locale.

Un nou drum de mare viteză în țară

Autoritățile au anunțat că se va construi un nou drum de mare viteză în România. S-au avizat indicatorii pentru construcția Drumului Expres Bacău-Piatra Neamț. Drumul va tranzita județele Bacău și Neamț, iar în final se va lega direct cu Autostrada Moldovei. Drumul Expres Bacău-Piatra Neamț va avea o lungime de aproximativ 51 de km. Valoarea totală pentru construcția acestui Drum Expres este estimată la 7,69 miliarde de lei.

,,După avizarea în Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe și aprobarea indicatorilor tehnico-economici prin Hotărâre de Guvern, se va putea pregăti lansarea în licitație a contractului pentru proiectare și execuție.”, arată Sorin Grindeanu.

În prezent, între Bacău şi Piatra Neamţ se poate circula cu maşina pe două trasee: pe Drumul Naţional 15, care face legătura directă între oraşe, sau pe Drumul European E85 şi DN15D, trecând pe lângă municipiul Roman. Lungimile celor două trasee sunt de 61,4 km, respectiv de 87,6 km.

De asemenea, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunţă un pas important pentru Drumul Expres Cluj-Dej, el arătând că au fost depuse 5 oferte pentru contractul necesar elaborării Studiului de Fezabilitate al acestui nou drum de mare viteză din Transilvania. Valoarea estimată este de 28,34 milioane de lei (fără TVA), iar suma este asigurată prin FEN (Fonduri Europene Nerambursabile).

Contractul trebuie finalizat în 21 de luni, din care 18 de luni pentru realizarea Studiului de Fezabilitate. După construcţie, Drumul Expres Cluj- Dej, cu o lungime estimată de 75 km, va asigura inclusiv conexiunea cu viitorul Drum Transregio Gilău – Apahida şi cu Autostrada Transilvania, a mai precizat ministrul.

Recent, a fost anunțat faptul că se construiește Autostrada Litoralului. Execuția Altenativei Techirghiol, denumită și Autostrada Litoralului va avea o lungime de 30,59 kilometri și va arunca în aer turismul din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *