Prima pagină » National » Dronele care intră ilegal în România vor putea fi distruse sau neutralizate
Dronele care intră ilegal în România vor putea fi distruse sau neutralizate

Dronele care intră ilegal în România vor putea fi distruse sau neutralizate

28 oct. 2024, 19:46, 1 ,
Redacția BZI în National

Aeronavele fără pilot (drone) care trec ilegal frontiera de stat a României și zboară in spațiul aerian national fară autorizare vor putea fi distruse, neutralizate sau zborul acestora poate fi luat sub control, potrivit unui proiect de lege privind controlul utilizării spațiului aerian național pus luni în transparență decizională de Ministerul Apărării.

Proiectul de lege vine în contextul în care drone sau rămășițe rusești de drone au pătruns în spațiul aerian al României, pe fondul bombardamentelor Rusiei care au vizat porturile ucrainene de la gurile Dunării.

Aceste măsuri sunt dispuse în raport cu nivelul amenințării

Aceste măsuri sunt dispuse în raport cu nivelul amenințării, în limitele dreptului internațional aplicabil, după ce au fost luate în considerare toate circumstanțele specifice ale evenimentului și, ținând cont de prioritatea protejării vieții persoanelor, ultima soluție posibilă dispusă fiind distrugerea aeronavei fără pilot la bord care utilizează neautorizat spațiul aerian național.

Împotriva sistemelor de aeronave fără pilot la bord care desfășoară activități de zbor ce se încadrează într-una din situațiile prevăzute la art. 9 se pot lua una sau mai multe din următoarele măsuri:

  1. a) non-cinetice, cum sunt detectarea aeronavei fără pilot la bord, preluarea controlului sau neutralizarea prin dezactivarea funcțiilor de comandă/control sau de comunicații;
  2. b) cinetice, cum sunt imobilizarea sau distrugerea aeronavei fără pilot la bord.

Împotriva aeronavelor cu pilot la bord care utilizează neautorizat spațiul aerian național pot fi luate următoarele măsuri:

  1. a) stabilirea poziției aeronavei, a legăturii radio și a identității acesteia;
  2. b) transmiterea de la sol a informațiilor si dispozițiilor către pilotul/echipajul aeronavei, in vederea utilizării autorizate a spațiului aerian national al României;
  3. c) interceptarea aeronavei care continuă sã utilizeze neautorizat spațiul aerian national al României;
  4. d) executarea focului de avertisment de către aeronavele interceptoare;
  5. e) executarea focului de nimicire de către aeronavele interceptoare;
  6. f) executarea focului de nimicire de către mijloacele de apărare aeriană cu baza la suprafață.

În cazul nerespectării instrucțiunilor și dispozițiilor unităților de trafic aerian sau ale serviciilor militare de supraveghere și control utilizare spațiu aerian, precum și în cazul imposibilității stabilirii legăturilor radio, aeronavele cu pilot la bord pot fi interceptate de aeronavele militare ale României sau de aeronavele statelor membre NATO care îndeplinesc misiuni specifice, în conformitate cu tratatele la care România este parte și în condițiile stabilite prin înțelegerile tehnice.

Interceptarea are drept scop identificarea aeronavei cu pilot la bord

Interceptarea are drept scop identificarea aeronavei cu pilot la bord, stabilirea comunicațiilor radio și contactul vizual cu aceasta, conducerea și îndrumarea către direcția și/sau altitudinea de zbor corespunzătoare, acordarea de asistență în caz de nevoie sau obligarea respectării instrucțiunilor și dispozițiilor prevăzute la art. 13.

Pe timpul interceptării, aeronavele interceptoare folosesc frecvențele radio de urgență internaționale, iar în cazul lipsei legăturii radio, folosesc semnalele vizuale și manevre, conform reglementărilor internaționale stabilite în acest scop.

În cazul neîndeplinirii sau nerespectării oricăreia dintre instrucțiunile și dispozițiile transmise conform prevederilor art. 13 și art. 14 alin. (2), aeronava interceptată poate fi avertizată, prin executarea focului de avertisment de către aeronava interceptoare.

Focul de avertisment are drept scop atenționarea pilotului/echipajului aeronavei că utilizează neautorizat spațiul aerian național și obligarea acestuia să urmeze necondiționat instrucțiunile și dispozițiile transmise de unitățile de trafic aerian, serviciile militare de supraveghere și control utilizare spațiu aerian sau de aeronavele interceptoare.

Focul de avertisment se execută cu armamentul artileristic de bord

Focul de avertisment se execută cu armamentul artileristic de bord, excluzându-se utilizarea muniției trasoare.

Focul de nimicire împotriva aeronavei cu pilot la bord care utilizează neautorizat spațiul aerian național se execută de aeronavele interceptoare sau de către mijloacele de apărare aeriană cu baza la suprafață, dacă măsurile prevăzute la art. 11 lit. a) – d) nu au avut ca rezultat intrarea în legalitate a acesteia.

Focul de nimicire împotriva unei aeronave militare străine care utilizează neautorizat spațiul aerian național se execută de aeronavele interceptoare sau de mijloacele de apărare aeriană cu baza la suprafață, fără efectuarea activităților prevăzute la art. 12-15, dacă:

  1. a) efectuează un atac armat pe/de pe teritoriul statului român;
  2. b) efectuează manevre pentru poziționarea favorabilă executării unui atac;
  3. c) ripostează, prin manevre agresive sau cu foc, la instrucțiunile, dispozițiile și semnalele transmise.
Comentarii
  • Ca la noi la nimeni. Spatiul aerian national include si zona exclusiva economica a Marii Negre? Ambiguitatea duce la erori de procedura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`