A crescut interesul agricultorilor pentru utilizarea dronelor în fermele din Iași. Noile tehnologii pot fi utilizate pentru stropirea culturilor, însămânțare sau cartografierea parcelelor. Unele drone pot fi achiziționate cu câteva mii de euro, altele pot fi închiriate la prețuri mai mici
Tot mai mulți agricultori folosesc noile tehnologii în fermele lor, una dintre acestea fiind drona. Cezar Musteață, fermier din Iași, este unul dintre agricultorii care au testat dronele și spune că acesta este viitorul.
„Este mai avantajos ca preț, timp, precizie. Dronele pot fi închiriate, nu neapărat achiziționate, deci nu trebuie să dai mii de euro pe ele. Eu am testat stropirea la floarea-soarelui și mi se pare o variantă foarte bună să le folosești. Cred că acesta va fi viitorul”, susține Cezar Musteață, fermier care exploatează peste 800 de hectare de terenuri agricole.
Unele drone arată și dacă solul este roditor. Acestea pot fi achiziționate cu câteva mii de euro, sau pot fi închiriate la prețuri mai mici.
Au apărut dronele în fermele din Iași
Echipamentele performante contribuie la eficientizarea activității în cadrul unei ferme vegetale. Astfel, pot fi efectuate numeroase activități, precum monitorizarea precisă a culturilor, pulverizarea eficientă a pesticidelor, monitorizarea terenurilor și culturilor, prevenirea și combaterea furturilor prin alertarea în timp real a fermierilor. Astfel, terenurile pot fi topografiate. De asemenea, dronele special concepute pentru a monitoriza în timp real, cu camere și senzori, permit fermierilor să supravegheze culturile, pot verifica nivelul de apă din sol sau lipsa apei, dacă sunt infestate cu dăunători. Legumicultorii de la Târgu Frumos vor să achiziționeze drone pentru irigații, utilizate tot mai des de fermierii din România. Aceste dispozitive le vor ușura munca, astfel că nu vor mai folosi irigațiile prin picurare în toată ferma legumicolă. Agricultorii din Iași vor să înființeze sisteme noi de irigații sau să le modernizeze pe cele vechi cu banii europeni. Până acum, au depus proiecte în valoare de peste 2 milioane de euro, iar sesiunea mai este deschisă până la 15 iulie 2024. Proiectele se înaintează la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Fermierii şi asociaţiile agricole pot obţine fonduri nerambursabile pentru înfiinţarea sistemelor de irigaţii prin intermediul măsurii DR26- Înființarea sistemelor de irigații. În această măsură, la nivel național, au fost depuse 330 de proiecte în valoare de 500 de milioane de euro. Fermierii pot primi 65 la sută din totalul cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 500.000 de euro pentru fiecare beneficiar. Bugetul total alocat sesiunii de depunere a proiectelor depăşeşte 100 de milioane de euro.
Instituțiile din Iași utilizează tehnologii noi
Agricultură cu tehnologie de ultimă oră și drone se face și la Universitatea de Științele Vieții din Iași. Cadrele didactice vor face cercetări în cadrul parteneriatelor pe care le au cu fermieri importanți din zonă, cu ajutorul unei drone speciale, de ultimă generație. Achiziționată printr-un proiect de cercetare, drona (model Parrot, Bluegrass) aceasta deține o serie de caracteristici tehnice cu ajutorul cărora pot fi analizate cu exactitate anumite elemente definitorii pentru parcelele analizate, cum ar fi indicele de vegetație, fazele de vegetație, dacă anumite zone din parcelă sunt îmburuienate, identificarea dăunătorilor care au afectat parcela de teren survolată. De asemenea, a crescut interesul agricultorilor pentru utilizarea dronelor în fermele din Iași.