Prima pagină » International » Dronă ucraineană prăbuşită în Croaţia. Mai multe maşini au fost avariate – VIDEO

Dronă ucraineană prăbuşită în Croaţia. Mai multe maşini au fost avariate – VIDEO

11 mart. 2022, 12:03,
BZI.ro, în International

Ministerul de Interne croat a transmis astăzi, 11 martie 2022, faptul că un obiect neidentificat s-a prăbușit pe teritoriul țării. Astfel, după mai multe identificări a rezultat că obiectul este o dronă ucraineană prăbușită în Croația.

Din fericire, obiectul de recunoaştere s-a prăbuşit în noaptea de joi spre vineri în capitala croată Zagreb și nu a provocat victime omenești, ci doar pagube materiale, a anunţat portalul de ştiri 24sata, relatează EFE.

Dronă ucraineană prăbuşită în Croaţia. Nu au fost rănite persoane

Având în vedere că drona ucraineană a avariat mai multe autoturisme aflate parcate în locul prăbușirii acesteia, polițiștii au deschis o anchetă. Conform autorităților croate, nu există pentru momente informații cu privire la persoane rănite.

Agenţia de presă croată Hina a transmis că poliţia face cercetări după explozia ce a răsunat în zona rezidenţială Jarun, din Zagreb, la scurt timp după ora locală 23:00. Ministerul de Interne croat a afirmat că la locul incidentului au fost găsite resturi ale unei aeronave, două paraşute şi s-a format un crater de mari dimensiuni.

„Acest aparat de fabricaţie sovietică, folosit în anii 1970 şi 1980, a fost modernizată de Ucraina şi folosită începând cu anul 2014. Drona a fost avariată şi a ajuns până în Croaţia, care nu are graniţă comună cu Ucraina, survolând fără a fi detectată circa 700 de kilometri din teritoriile Ungariei şi Croaţiei”, conform sursei citate.

În jurul miezului nopţii, la Zagreb s-a auzit un zgomot extrem de puternic care a fost produs de un aparat care survola oraşul, iar mai apoi s-a produs o explozie uriaşă. Primii martori oculari au distribuit mai târziu pe internet o serie de imagini cu un crater de mari dimensiuni, două paraşute rămase agăţate în copacii din zonă şi resturile unei aeronave cu însemne în alfabetul chiliric, care nu este folosit în Croaţia, şi o stea roşie.

Vă reamintim faptul că o femeie din Kiev a doborât o dronă cu un borcan de murături. Numele ei este Olena și a povestit toată întâmplarea.

Ce au transmis experții în aviație militară

Portalul de ştiri 24sata a relatat că, după ce s-a uitat la fotografii, Tyler Rogoway, expert în aviaţie militară şi editor al portalului War Zone, a ajuns la concluzia că este vorba despre o dronă de recunoaştere Tu-141 Struj.

„Credem cu tărie că aceasta este o dronă de recunoaștere care arată ca o rachetă. Trebuie să fi fost grav avariată, să fi zburat peste tot în Ungaria și, în cele din urmă, s-a prăbușit la Zagreb. S-a anunțat recent că Ucraina a pus în funcțiune drone din epoca sovietică și cum mulți din câte știu, ucrainenii sunt singurii din lume care folosesc drona Tu-141”, a scris expertul.

„O aripă a rămas intactă, ceea ce ne-a permis să comparăm fotografii. Desigur, este confuz și destul de alarmant că nava spațială a zburat până acum, dar în ceea ce privește acest tip de dronă, aceasta nu este prima dată, nici măcar în acest război, prima zi sa prăbușit în Ucraina”, a adăugat el.

De asemenea, a explicat despre ce fel de avion este vorba.

„Destul de fascinant din epoca sovietică. Cu toate acestea, ucrainenii l-au modernizat în timpul cuceririi Crimeei de către Rusia în 2014. În mod realist, această aeronavă este mai mult o rachetă de croazieră decât o dronă tradițională. Este lansată dintr-o remorcă, predeterminată și folosită pentru adună informații și înregistrări”, a scris acest expert.

O dronă ucraineană prăbuşită în Croaţia a creat suspiciuni, iar experții în aviație militară susțin că aparatul de zbor este unul de recunoaștere. Reamintim faptul că astăzi este cea de-a 16-a zi de război în Ucraina, iar bombardamentele continuă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *