Drojdia de orez roșu (Hong Qu), cunoscută și sub denumirea de Monascus, Monascus purpureus, XueZhiKang, Zhi Tai sau drojdia roșie, este o substanță derivată din fermentarea orezului cu drojdia Monascus purpureus.
Pentru ce este utilizată drojdia de orez roșu
În China, drojdia de orez roșu este utilizată ca remediu pentru menținerea unui nivel sănătos al colesterolului la indivizii sănătoși, precum și pentru reducerea colesterolului la cei cu niveluri ridicate, în tratamentul indigestiei, diareei, îmbunătățirea circulației sângelui și menținerea sănătății splinei și stomacului. De asemenea, este utilizată ca agent colorant în preparatele culinare, în special pentru rețeta de rața Peking.
Substanța activă din drojdia roșie este similară cu cea din statine, medicamente prescrise pentru tratamentul colesterolului ridicat. Prin urmare, drojdia roșie prezintă aceleași efecte secundare, interacțiuni medicamentoase și precauții asociate cu acest tip de tratament. Studiile indică faptul că administrarea drojdiei roșii timp de până la 6 luni poate reduce nivelul total al colesterolului, al lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL sau colesterolul „rău”) și al trigliceridelor. Totuși, este important de menționat că acest produs conține cantități semnificative de substanțe chimice similare cu medicamentele statine, precum lovastatina. Analizele au arătat că unele suplimente pe bază de drojdie roșie pot conține până la 5 mg de statine per tabletă.
Administrarea zilnică a 0,6-1,2 grame de drojdie de orez roșu, timp de aproximativ 4,5 ani, în medie, a dus la reducerea nivelului total al colesterolului, al colesterolului LDL și al trigliceridelor. De asemenea, s-a observat o scădere a riscului de evenimente legate de boala cardiacă, inclusiv infarct miocardic și deces, la persoanele cu antecedente de infarct miocardic. Administrarea orală de drojdie de orez roșu a dus la scăderea nivelului de colesterol și trigliceride la persoanele cu niveluri anormale asociate cu infecția cu virusul imunodeficienței umane (HIV/SIDA).
Îmbunătățește circulația și vâscozitatea sângelui
Asocierea drojdiei roșii cu medicamente care scad tensiunea arterială nu pare să reducă tensiunea la persoanele hipertensive în comparație cu efectele medicamentelor care reduc tensiunea arterială administrate singure. Cu toate acestea, drojdia roșie ar putea îmbunătăți unele rezultate legate de inimă la pacienții cu tensiune arterială crescută.
Unele cercetări sugerează că administrarea zilnică a 600 mg de drojdie roșie timp de 8 săptămâni poate reduce nivelul total al colesterolului, al trigliceridelor și al glicemiei la persoanele cu diabet zaharat. Alte studii arată că un consum de 1,2 grame de drojdie roșie timp de 12 săptămâni reduce colesterolul LDL și trigliceridele, și crește nivelul lipoproteinelor cu densitate mare (HDL sau colesterol „bun”) la persoanele cu diabet și afecțiuni hepatice.
Cercetările indică faptul că administrarea zilnică a 1,2 grame de drojdie roșie timp de 12 săptămâni reduce nivelul enzimelor hepatice asociate cu leziunile hepatice și îmbunătățește vâscozitatea sângelui la persoanele cu diabet zaharat și anumite tipuri de boli hepatice.
Drojdia de orez roșu poate fi benefică și în alte afecțiuni, precum indigestia, diareea, îmbunătățirea circulației sanguine, precum și în problemele splinei și stomacului. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste efecte. Administrarea drojdiei de orez roșu nu este recomandată în timpul sarcinii, alăptării, la persoanele cu afecțiuni renale sau astm.