Prima pagină » Sanatate » Drojdia de bere. Beneficii și contraindicații

Drojdia de bere. Beneficii și contraindicații

18 apr. 2022, 10:49,
în Sanatate

Drojdia de bere are o multitudine de beneficii pentru sănătate, însă prezintă și contraindicații. Află, în acest articol, cui îi este recomandă și cine nu are voie să consume drojdie de bere.

Drojdia de bere este un ingredient utilizat la prepararea pâinii și în obținerea berii. Este reprezentată de o ciupercă, numită Saccharomyces cerevisiae și are un gust amar. Adesea, drojdia de bere este folosită ca supliment nutritiv. Este o sursă excelentă de crom, element care contribuie la menținerea nivelurilor normale ale glicemiei. În plus, drojdia de bere mai conține și vitamina B din plin, cu rol important în menţinerea unui nivel optim de energie, în funcţionarea creierului şi în metabolismul celulelor. Vitamina B este, de fapt, un complex de opt vitamine, și anume: tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acidul pantotenic (B5), piridoxina (B6), acidul folic (B9) şi biotina (B7). În ceea ce privește vitamina B12, aceasta nu se regăsește în drojdia de bere, ceea ce înseamnă că nu se substituie integral vitaminelor din dieta vegetariană.

Drojdia de bere este un cunoscut probiotic, fapt pentru care este utilizată în menținerea digestiei în parametri normali.

drojdie de bere proaspătă și pulbere

Drojdia de bere este un ingredient utilizat la prepararea pâinii și la obținerea berii.

Drojdia de bere are multiple beneficii pentru sănătate

În primul rând, reduce nivelul zahărului din sânge, grație cromului pe care îl are în compoziție. Acesta contribuie la descompunerea glucidelor și a grăsimilor pentru energie. Potrivit unui studiu, care a durat 40 de zile și în care participanții au consumat 9 grame de drojdie pe zi, s-a demonstrat că drojdia de bere reduce cu până la 42% nivelul de zahăr din sânge și scade hemoglobina cu până la 28%. Mai mult, nivelul de lipoproteine cu densitate joasă (LDL) sau colesterolul rău a fost redus cu 17% după consumul zilnic de drojdie de bere.

Pe de altă parte, drojdia de bere previne cancerul. Un alt studiu a scos la iveală că beta-glucanul, o moleculă polizaharidică, ce se află în drojdia de bere, protejează organismul împotriva deteriorării ADN-ului de lumina ultravioletă. În plus, s-a arătat că drojdia de bere ține la distanță erodarea structurilor de capete de cromozomi, proces ce poate duce la diviziunea celulară canceroasă.

Un alt beneficiu pe care îl are drojdia de bere este acela că îmbunătățește funcția imunitară a organismului. Se pare că aceasta inhibă bacteria rezistentă la antibiotice ce provoacă diaree (Clostridium difficile) și agenții patogeni Salmonella şi E.coli ai toxiinfecţiei alimentare. Prin urmare, drojdia de bere acționează atât la nivel local – zona infectată, cât și la nivelul întregului organism.

Nu în ultimul rând, drojdia de bere ameliorează efetele adverse ale radioterapiei. În conformitate cu unele date, drojdia are efecte pozitive atunci când este aplicată pe mucoasele și țesuturile pacienților care efectuează radioterapie, ameliorând simptomele radiodermitei (efect secundar al radioterapiei ce constă în înroșirea pielii, care poate fi însoțită de mâncărimi, usturimi și în cazurile severe de apariția fisurilor tegumentare, leziunilor zemuinde, cu dureri locale puternice) și mucozitei (leziuni inflamatorii și/sau ulcerative ale tractului oral și/sau gastrointestinal provocate de chimioterapie și radioterapie), însă este nevoie de mai multe studii și cercetări care sa confirme aceste date. Astfel că, drojdia de bere nu este indicată pacienților oncologici.

drojdie de bere uscată

Drojdia de bere ameliorează efetele adverse ale radioterapiei.

Contraindicații ale drojdiei de bere

Înainte de a consuma drojdie de bere, nu uita să ceri sfatul unui medic. Aceasta nu este recomandată a fi consumată de femeile însărcinate sau de cele care alăptează. În plus, dacă ai un cateter venos central sau dacă suferi de diabet, boala Crohn (persoanele cu această boală prezintă un răspuns imunitar atunci când sunt expuse la drojdia de bere, astfel că această drojdie creşte activitatea bolii şi vei ajunge la mai multe efecte adverse), alergii la drojdie sau ai un sistem imunitar slăbit, stai departe de drojdia de bere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`