Prima pagină » Culinar » Drob de vinete vegan pentru gurmanzi și pofticioși! O rețetă care îmbunătățește digestia

Drob de vinete vegan pentru gurmanzi și pofticioși! O rețetă care îmbunătățește digestia

04 oct. 2023, 12:18, 1 ,
BZI.ro, în Culinar

Această rețetă versatilă de drob de vinete este potrivită atât în dieta vegana, pentru post, cât și pentru cei care preferă opțiuni fără ouă sau gluten. Această mâncare este nu doar delicioasă, ci și ușor de pregătit. Cu multitudinea de legume disponibile, poți crea o varietate de preparate savuroase și sănătoase, cu mult mai mult gust și valoare nutritivă decât fripturile tradiționale.

Rețetă de post de drob de vinete

Legumele proaspete sunt recomadate la fiecare masă. Atunci când ai musafiri sau când pregătești o masă festivă, poți începe cu o varietate de aperitive și salate bazate pe legume și cu o cantitate foarte mică de carne. În acest mod, va fi bogată în delicatese de toate felurile, care nu doar că pot arăta spectaculos, ci sunt și pline de culoare. Pe deasupra, sunt și mai accesibile din punct de vedere financiar decât preparatele cu carne.

Pentru rețeta de drob de vinete va trebui să folosești 3 vinete (aproximativ 800g), 2 cepe, 1-2 căței de usturoi, 2 linguri de făînă, jumătate de ardei gras roșu (sau 1 ardei întreg pentru un aspect mai vibrant), mărar și pătrunjel verde (o jumătate de legătură), sare, piper, 2 ouă (pentru varianta de post, poți să omiți ouăle și să folosești doar făină), 30 ml de ulei. Cele mai bune ingrediente pe care le poți alege sunt, bineînțeles, cele din gradină sau din piață, cultivate cu grijă de cei mai buni producători din România.

Pentru a pregăti drobul de vinete, primul pas este să coci vinetele, să le cureți și să le scurgi bine de zeama amară. Dacă ești în grabă sau nu ai răbdare să coci vinetele, poți cumpăra vinete coapte la borcan sau poți să le fierbi. Curăță vinetele de coajă și taie-le cubulețe mici. Apoi, fierbe-le în apă cu puțină sare (1 linguriță rasă de sare la 1 litru de apă). Fierberea trebuie să dureze aproximativ 3-4 minute de la momentul în care apa începe să clocotească.

Modul de preparare a acestui preparat savuros

Scoate vinetele, clătește-le cu apă rece și lasă-le să se scurgă într-o sită din plastic sau inox. Ceapa o tai cubulețe și o calești într-o tigaie, împreună cu uleiul. Las-o timp de 3-4 minute, la foc iute, amestecând încontinuu, până când devine ușor sticloasă. Apoi, adaugă apă caldă treptat și las-o să fiarbă în amestec. Acest pas va conferi drobului un gust dulceag, fără a-i afecta textura. Când ceapa a devenit suficent de moale, trebuie luată de pe foc și lăsată la răcit. Vinetele le vei tăia rapid, nu foarte mărunt (dacă ai ales să le coci). Dacă sunt fierte, le poți lăsa așa. Amestecă ceapa cu cubulețele de vinete și ardei gras. Ardeiul gras roșu nu trebuie să fie călit împreună cu ceapa, deoarece va colora totul în roșu. Dacă îl adaugi crud, își va păstra nuanța de verde conferită de vinete. În acest stadiu poți adăuga și verdețurile, ouăle, usturoiul pisat, sarea și piperul, iar apoi amestecă întrega compoziție cât mai bine.

La final, poți adăuga 2 linguri de făină albă, sau 2 linguri de mălai, griș, pesmet sau 1 lingură de amidon. Asigură-te că amesteci bine pentru a obține o consistență omogenă. Făina, amidonul sau mălaiul vor absorbi excesul de lichid. Pentru varianta de post, poți să omiți ouăle și să folosești doar 1 lingură de făină, atât. Dacă preferi o opțiune fără gluten, poți să folosești 1 lingură de făină fără gluten. Compoziția se toarnă într-o formă de chec sau de tort, de 18 cm. Tava poate fi acoperită cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și presărată cu făină sau pesmet. Drobul de vinete se coace la 160-170 de grade, fără ventilație, timp de aproximativ 1 oră. Este indicat să îl lași în frigider cel puțin 1 oră înainte de a-l felia și servi.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *