Prima pagină » Actualitate » „Drive-thru”, primul centru de vaccinare anti-Covid-19 unde persoanele sunt imunizate în mașină, la Deva
„Drive-thru”, primul centru de vaccinare anti-Covid-19 unde persoanele sunt imunizate în mașină, la Deva

„Drive-thru”, primul centru de vaccinare anti-Covid-19 unde persoanele sunt imunizate în mașină, la Deva

20 apr. 2021, 16:25,
Alexandru Ifrim, în Actualitate

Începând cu ziua de sâmbătă, 24 aprilie 2021, la Deva va începe campania de vaccinare de tip „drive-thru”.  Călin Marian, prefectul judeţului Hunedoara a anunţat astăzi că persoanele se pot vaccina în autoturism.  În cadrul „centrului de vaccinare” se va folosi serul Pfizer BioNTech. Procedura va fi deschis zilnic,  între orele 10.00 şi 19.00.  În cazul unui număr prea mare de persoane care încă sunt prezente se va sta şi peste program.

„Vom începe vaccinarea din maşină, în sistemul drive-thru, sâmbătă, la ora 10,00, la centrul comercial de la intrarea în municipiul Deva. Va fi o acţiune unică, cel puţin la nivelul judeţului Hunedoara, dar, cu siguranţă, şi la nivel de ţară. Suntem organizaţi aşa cum trebuie, toate instituţiile statului, (…) pentru că tot ceea ce înseamnă logistică pentru demararea acestei acţiuni să fie asigurată. Vor fi patru fluxuri de vaccinare şi ne aşteptăm să vaccinăm cel puţin 500 de persoane pe zi”, a declarat într-o conferinţă de presă prefectul judeţului.

Ce trebuie să deţină asupra lor persoanele care vor să se vaccineze în mașină

Persoanele interesate şi dornice să se vaccineze se pot prezenta la centru doar cu autoturismele care au o capacitate de 5 persoane. Cei care nu au maşina pot veni la centru cu taxiul sau cu alte mijloace de transport similare. Pentru a trece de triaj persoanele trebuie să prezinte câteva documente. Persoanale trebuie să aibă asupra lor chestionarul de triaj şi formularul de consimţământ completat. Documentele pot fi luat de pe site-ul DSP Hunedoara, iar în situaţia în care actele lipsesc, acestea vor fi distribuite şi de organizatori, vaccinarea făcându-se fără ca persoană să mai coboare din maşină.

„Noi dorim ca toată această acţiune să se desfăşoare cât mai fluent, drept urmare documentele care trebuie completate vor putea fi descărcate de pe site-ul DSP Hunedoara, www.asphd.ro. Persoanele pot veni cu ele gata completate. Noi vom avea şi la faţa locului, în zona de triaj, acele formulare, iar ele vor putea fi completate sub îndrumarea personalului medical. După partea de triaj, persoanele care doresc să se vaccineze vor trebui să vină obligatoriu în maşină pentru că vaccinarea se va face strict în autovehicul”, a explicat directorul executiv al DSP Hunedoara, Sebastian Mezei.

Cât timp se vor tipări adeverinţele de vaccinare, persoanele vor fi supravegheate timp de 15 minute pentru a observa dacă pacienții au reacţii adverse. Cei care se vaccinează cu prima doză, pot face rapelul tot într-un astfel de loc şi cu o zi înainte de imunizarea cu a doua doză, persoanele vor primi un mesaj pe telefon. În judeţul Hunedoara sunt funcţionale 15 centre unde oamenii se pot imuniza. Până azi au fost administrate 78.350 de doze de vaccin, 49.701 reprezentând prima doză, iar 28,649 fiind rapelul.

Valeriu Gheorghiță vorbeşte despre centrele de vaccinare de tip „drive-thru”

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a anunţat într-un comnicat de presă ca până la finalul lunii aprilie în mai multe zone ale ţării vor fi deschise centre de vaccinare de tip „drive-thru”.

„Până la finalul lunii aprilie vom avea primele centre în ţară de acest gen şi care vor primi vaccin de la compania Pfizer. Pot să vă spun de Bucureşti, Deva din judeţul Hunedoara şi mai sunt şi alte judeţe care au în plan organizarea acestor centre de tip drive-thru. Fără programare.

Câte persoane pot fi vaccinate zilnic

Oamenii care vor să se vaccineze astfel trebuie să vină cu un autoturism. Dacă persoanele care doresc să se imunizeze nu deţin permis de conducere sau nu au la dispoziţie un autovehicul aceştia pot veni şi cu taxiul sau cu alte mijloace de transport de acest gen.

„Am dimensionat la circa 400 de persoane care pot să fie vaccinate în fiecare zi. (…) Persoanele vor veni doar cu mijloacele de transport, fie personale – autoturisme cu capacitate maximă de patru plus unu persoane – sau mijloace de transport în comun gen taxi, Uber şi alte tipuri similare de transport.În zona de triaj este nevoie să prezinte un document de identitate, preferabil să se prezinte cu chestionarul de triaj completat, se poate descărca din aplicaţie. Dacă nu se prezintă cu el descărcat, se completează în supravegherea medicului, se evaluează criteriile medicale care indică vaccinarea şi se efectuează înscrierea în Registrul electronic de naţional al vaccinărilor”, a mai adăugat Valeriu Gheorghiță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *