Dressingul pentru salata orientală este cel care conferă preparatului gustul și aroma specifică. Această salată este una dintre cele mai populare salate din România, fiind apreciată pentru gustul său delicios și pentru faptul că este o sursă excelentă de nutrienți.
Se spune că salata orientală a apărut inițial în bucătăria est-europeană, prin Polonia sau Germania, dar oamenii din diferite colțuri ale lumii au început să o facă și să adauge ingrediente după gustul lor. Principalele ingrediente sunt cartofii, ouăle, ceapa roșie și măslinele.
Dressing pentru salată orientală
Sosul sau dressingul care se adaugă peste aceste legume din salata orientală variază mult de la o regiune la alta. În unele locuri, oamenii preferă un dressing simplu, pe bază de ulei și oțet, în timp ce în alte părți se adaugă și alte condimente pentru mai mult gust.
Prima dată poți încerca un dressing clasic pentru salata orientală cu un amestec de ulei de măsline, oțet, sare și piper. Este un dressing simplu, dar foarte gustos, care echilibrează perfect aromele salatei.
Ai nevoie doar de 4 linguri de ulei de măsline, 2 linguri de oțet, ½ linguriță sare, ¼ linguriță piper negru. Într-un bol amesteci uleiul cu oțetul, adaugă apoi sarea și piperul și amestecă bine până când ingredientele se combină și devin un sos omogen.
O altă variantă este dressingul cu muștar care este o variantă mai picantă a celui clasic. Acest dressing are un pic de dulceață și iuțeală, fiind ideal pentru a da un gust mai intens salatei. Acesta se face din 4 linguri ulei de măsline, 1 lingură de muștar, 2 linguri de oțet de mere, 1 linguriță de miere, sare și piper, după gust. Într-un bol combină muștarul, oțetul și mierea. Adaugă treptat uleiul, amestecând constant, după care adaugă sare și pipet după gust la final.
Pentru iubitorii de verdeață, există dressingul cu ierburi aromate care se face din 4 linguri de ulei de măsline, 2 linguri de oțet, 1 linguriță de pătrunjel tocat, 1 linguriță de mărar tocat, un cățel de usturoi zdrobit, sare și piper, după gust.
Sfaturi pentru asortarea sosurilor
Dacă salata ta orientală are și morcovi fierți, care sunt ușor dulci, un dressing cu aciditate, ca cel cu oțet sau lămâie, poate adăuga un contrast plăcut. Pentru o salată cu un gust mai bogat sau mai greu, de exemplu, dacă adaugi pește afumat, un dressing cremos cu smântână sau iaurt poate echilibra intensitatea.
La o salată în care ai pătrunjelul sau mărar, un dressing simplu, care nu acoperă aceste arome, este alegerea perfectă. Un dressing cu ulei de măsline și puțin oțet balsamic poate fi suficient.
Unul din cele câteva sfaturi pentru prepararea unei salate orientale este acela de a prepara cartofii în mod corespunzător. Fierbe cartofii în apă clocotită cu sare timp de aproximativ 20 de minute sau până când se înmoaie. Pune cartofii la fiert când apa începe să dea în clocot. Așa cartofii vor avea un gust mai bun și își vor păstra mai bine nutrienții. Nu uita să pui și puțină sare în apă, asta va ajuta cartofii să fiarbă mai repede.
Ouăle fierte sunt un alt ingredient important al salatei orientale. Fierbe ouăle timp de aproximativ 8-10 minute, sau până când gălbenușurile sunt tare. Taie cartofii, ouăle și ceapa roșie în bucăți mici, pentru a le fi mai ușor de mâncat.
Dressingul este ceea ce conferă salatei orientale gustul său caracteristic. Adaugă dressingul după gust, până obții o salată aromată. Deși uleiul de măsline este adesea recomandat, pentru această rețetă e mai bine să folosești ulei de floarea soarelui. Acesta are un gust mai neutru, care nu va influența aroma finala a salatei. Pe lângă dressingul pentru salata orientală, poți decora preparatul cu frunze de pătrunjel sau mărar.