Prima pagină » International » Dreptul de a te deconecta de la job, introdus în Codul Muncii. Iată ce țări au adoptat noua lege
Dreptul de a te deconecta de la job, introdus în Codul Muncii. Iată ce țări au adoptat noua lege

Dreptul de a te deconecta de la job, introdus în Codul Muncii. Iată ce țări au adoptat noua lege

02 sept. 2024, 09:20,
Mirela Gabriela Todosi în International

Dreptul de a te deconecta de la job a fost introdus în Codul Muncii. Măsura a intrat în vigoare pe 16 august 2024, dar nu în toate statele. Dreptul la a te deconecta de la job înseamnă că angajații nu ar trebui să fie obligați să răspundă sarcinilor de serviciu sau unor comunicări de serviciu în afara programului obișnuit de lucru. Iată ce țări au adoptat noua lege.

Dreptul de a te deconecta de la job, introdus în Codul Muncii

Angajații au un nou drept, acela de a se deconecta de la job. Noul drept din Codul Muncii a fost adoptat în Spania, Portugalia, Belgia, Franța, dar și în Australia.

Legea permite angajaților să evite o invadare constantă a vieții lor personale de către e-mailurile, mesajele și apelurile de muncă, o tendință care s-a accelerat de când pandemia de COVID-19 a permis lucrul de acasă. Dreptul la a te deconecta de la job înseamnă că angajații nu ar trebui să fie obligați să răspundă sarcinilor de serviciu după programul de muncă.

Franța a fost prima care a introdus în Codul Muncii acest drept pentru angajați, încă din anul 2017. Franța a fost urmată de Spania, Portugalia, Belgia. Grecia a introdus legislația și a actualizat-o în martie 2024. O serie de țări din America de Sud precum Brazilia, Peru, Argentina, Chile, Columbia au luat de asemenea măsuri pentru acest drept al angajaților.

Care este scopul noii legi

Principalul obiectiv al dreptului de a se deconecta este protecția vieții private a salariaților și delimitarea eficientă a timpului de muncă de timpul de repaus. Asigurarea unui astfel de drept salariaților ar putea aduce potențiale beneficii și angajatorilor.

Utilizarea dispozitivelor inteligente și a aplicațiilor pentru comunicații electronice legate de muncă dintr-un alt loc decât cel organizat de către angajator poate ridica diverse probleme cu privire la confidențialitate și protecția datelor cu caracter personal. Astfel, instituirea unei interdicții de a accesa aceste mijloace după un interval de timp ar putea un impact benefic asupra activității angajatorului.

În România nu există reglementări directe cu privire la dreptul la deconectare. Există însă o modificare recentă în Codul Muncii. Informații suplimentare ar putea fi introduse în Revisal, registrul general de evidență a angajaților. Revisal este un registru general de evidență a angajaților, în care se găsesc toate contractele individuale de muncă ale tuturor salariaților unei firme, angajatorul având obligația de a înființa un registru general de evidență a salariaților și de a-l completa în timp real.

Noua lege din Codul Muncii obligă angajatorul să scrie nivelul şi specialitatea formelor de studiu absolvite ale angajatului, începând cu ultima formă de învăţământ obligatoriu. Până la sfârșitul anului 2024 și salariații vor putea avea acces online la Revisal. Guvernul a aprobat încă din septembrie 2022 procedura de acces online a angajaților și a foștilor angajați la datele din registrul general de evidență a salariaților (REGES sau aplicația Revisal). Accesul online al salariaților la Revisal va fi valabil până la 31 decembrie 2024, când va intra în vigoare un nou sistem informatic.

O lege care va intra în curând în vigoare va obliga firmele să afișeze veniturile pe care le oferă în anunțurile de angajare. Angajatorii au început să afişeze venitul pe care îl oferă în anunţurile de angajare, iar specialiştii spun că firmele care sunt transparente au mai mult succes la recrutare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *