Prima pagină » Titlurile zilei » Dramatic! Un ieșean a rămas fără casă pentru o datorie de câteva mii de lei! Banca l-a executat, iar bărbatul a rămas pe drumuri!
Dramatic! Un ieșean a rămas fără casă pentru o datorie de câteva mii de lei! Banca l-a executat, iar bărbatul a rămas pe drumuri!

Dramatic! Un ieșean a rămas fără casă pentru o datorie de câteva mii de lei! Banca l-a executat, iar bărbatul a rămas pe drumuri!

23 oct. 2019, 04:00,
Ciprian Nedelcu în Titlurile zilei

Un pensionar din județul Iași susține că a rămas fără casă și că, acum, are și poprire pe pensie. Asta, după ce a avut „îndrăzneala” să facă un credit bancar. Ieșeanul afirmă că a fost obligat să semneze două angajamente de plată și că nu și-a mai permis să achite ratele.

Un bărbat din județul Iași, Valerică Matei, susține că a ajuns să își piardă casa. El mai afirmă că i-a fost pusă poprire și pe pensie, în condițiile în care a achitat mare parte din creditul contractat. Povestea tragică a bărbatului care locuiește în Hârlău începe în cursul anului 2006. „Pe 6 iulie 2006 am făcut un credit de 10.000 de euro la Bancpost. Am achitat ratele până când au ramas circa 5.000 de euro de plată. Din diverse motive, nu am mai putut plăti ratele la timp”, relatează pensionarul. Potrivit acestuia, din acel moment, el a început să fie căutat de o firmă care se ocupă cu recuperarea debitelor.

A făcut un angajament de plată

„Am făcut un angajament de plată, prin care mă obligam să achit ratele până la scadența contractului care nu era ajuns la scadență. După ce am plătit circa 10.000 de euro, Bancpost a fost preluată de Banca Transilvania”, a adăugat pensionarul.
El a mai spus că i s-a cerut să semneze un nou angajament de plată, dar fără a i se lua în considerare suma achitată până atunci. „După ce am plătit din nou circa 7.000 de euro, mi-au scos apartamentul la vânzare. El a fost vândut cu circa 15.000 de euro. În același timp, mi-au pus poprire pe pensie. Atunci am decis să îi dau în judecată”, a precizat ieșeanul. Acesta susține că modul în care a fost tratat de reprezentanții băncilor este unul abuziv. „Cine are dreptate în această situație?! Am rămas fără apartament, mi-au pus poprire pe pensie și eu am plătit, în total, circa 20.000 de euro până acum, pentru o restanță inițială de 5.000 de euro”, a încheiat bărbatul.

Pe 11 iulie 2019, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au respins contestația la executare. „Instanța admite excepția tardivității formulării cererilor de anulare a executării silite și a tuturor formelor de executare silită. În consecință, respinge aceste cereri ale contestatorilor. Respinge celelalte capete de cerere ale contestației la executare”, au menționat recent judecătorii ieșeni.
Așadar, instituțiile chemate în judecată au invocat excepția tardivității. Acestea au arătat că, în fapt, bărbatul ar fi apelat prea târziu la instanță.

Un caz similar

Recent, alți doi ieșeni, soț și soție, au dat în judecată o bancă. Daniela și Iulian M. le cer magistraților Tribunalului Iași să oblige Banca Transilvania la achitarea unor daune morale de 123.476 de franci elvețieni. Reclamanții au precizat că, pe 29 septembrie 2008, au contractat un împrumut de la Volksbank (ce a fost preluată de către Banca Transilvania). Soții Daniela și Iulian M. au optat pentru un credit în franci elvețieni.

Ca urmare a dificultăților financiare, ei au încheiat pe 17 mai 2012 un angajament de plată, prin care și-au asumat obligația de a achita lunar o rată de 635 de franci elvețieni. „Am făcut eforturi însemnate și ne-am respectat în fiecare lună obligația de plată. Însă, pe 12 ianuarie 2014, Volksbank a solicitat executarea silită pentru suma de 123.476 de franci elvețieni. Executarea silită a ajuns într-un stadiu avansat, inclusiv la evaluarea imobilului nostru, pentru a fi scos la vânzare”, au precizat cei doi soți în fața instanței.

Au contestat executarea silită

Potrivit acestora, ei au contestat executarea silită, iar pe 14 martie 2016, Judecătoria Iași le-a admis acțiunea și a dispus anularea actelor respective. Mai mult, sentința a rămas definitivă prin neapelare. „Banca ne-a adus grave prejudicii morale printr-o executare silită făcută cu rea-credință. Acesta e și motivul pentru care solicităm daune morale în aceeași sumă pentru care banca a demarat procedurile de executare silită. Prejudiciul este, astfel, echitabil și rezonabil”, au mai arătat reclamanții.

La rândul lor, reprezentanții băncii le-au cerut judecătorilor ieșeni să respingă acțiunea pe motiv de netimbrare, dar și ca nefondată. „Solicităm respingerea acțiunii, ca nefondată. Trebuie să existe un prejudiciu real și efectiv produs. De asemenea, reclamanții trebuie să dovedească producerea prejudiciului, dar și legătura de cauzalitate între presupusul prejudiciu și fapta băncii. Nu poate fi reținută în sarcina băncii comiterea vreunei fapte ilicite pentru că a demarat executarea silită. Prin daunele morale solicitate, se încearcă îmbogățirea fără justă cauză”, au menționat cei de la Banca Transilvania în instanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 octombrie 2024
25 octombrie 2024