@ Directorul Directiei de Sanatate Publica sustine ca medicii trebuie sa se descurce cu ce au @ Ministerul Sanatatii nu a alocat anul acesta niciun leu pentru a finaliza lucrarile de reparatii astfel incat bolnavii de cancer sa beneficieze de inca 10 paturi la paliatie
Sectiile de ingrijiri paliative din spitale publice nu fac fata numarului foarte mare de cereri din partea familiilor care au un bolnav ce necesita ingrijiri intr-o astfel de unitate. Cea mai mare
cerere este pentru Sectia de ingrijiri paliative, din cadrul Institutului Regional de
Oncologie (IRO) din Iasi, care are o capacitate foarte mica in comparatie cu numarul de pacienti care au nevoie de spitalizare aici.
Rar se intampla ca bolnavii inscrisi pe lista de asteptare sa ocupe un pat in aceasta sectie. Cele 20 de paturi din Sectia de ingrijiri paliative sunt ocupate in permanenta de bolnavii transferati din sectiile institutului. In curtea IRO Iasi exista o cladire unde urma sa se amenajeze inca o sectie de ingrijiri paliative cu o capacitate de 10 paturi, dar acesta nu a fost finalizata, pentru ca Ministerul Sanatatii nu a mai alocat fonduri.
„Cererea este foarte mare pentru cele 20 de paturi la Sectia de ingrijiri paliative. Este lista de asteptare, dar arareori reusim sa chemam un bolnav de pe lista, pentru ca avem solicitari din partea medicilor din celelalte sectii. Anul aceste nu am primit fonduri de la minister pentru a finaliza cealalta sectie. Mai avem nevoie de 1,5 milioane lei pentru a finaliza lucrarile. Nu stim daca vom primi anul viitor acesti bani”, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul IRO Iasi.
Nu se mai aloca paturi pentru paliatie
Conform datelor de la Directia de Sanatate Publica (
DSP) Iasi, in judetul Iasi exista 212 paturi de ingrijiri paliative in spitalel publice, dintre care 123 la Institutul de psihiatrie Socola si inca 310 paturi in unitatile medicale private. Directorul DSP Iasi a precizat ca nu exista nicio sansa, cel putin in sistemul public, pentru a infiinta noi sectii de ingrijiri paliative.
„Ne descurcam cu ce avem. Paturi in plus nu aproba nimeni. S-ar mai putea infiinta o sectie de ingrijiri paliative numai daca celelalte spitale sunt de acord sa cedeze un anumit numar de paturi. Niciun manager nu va fi de acord sa taie din numarul de paturi din spital. Cererea pentru ingrijiri paliative este foarte mare si va fi si mai mare. Costurile pentru ingrijirea unui pacient aflat in faza terminala sunt foarte mari. Niciun bolnav nu va putea sa suporte integral si chiar partial aceste costuri. Casa de Asigurari de Sanatate deconteaza ingrijirile paliative: aproximativ 300 lei pe zi, pentru fiecare bolnav”, a declarat dr. Liviu Stafie, director executiv la DSP Iasi.
Parintii prefera sa fie alaturi de copii in ultimele clipe de viata
La Spitalul de copii Sf. Maria din Iasi sunt cinci paturi pentru ingrijiri paliative. „Noi nu avem nevoie de mai multe paturi pentru paliatie. Majoritatea parintilor prefera sa ingrijeasca acasa copilul aflat intr-o faza terminala”, a declarat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului Sf. Maria. Ingrijirea paliativa inseamna ingrijirea activa si totala a bolnavilor a caror boala nu mai raspunde la tratament curativ. Scopul este asigurarea unei cat mai bune calitati a vietii pentru bolnavi si famiile acestora.