Un român își povestește dramă, tânărul lucrând 16 ani în străinătate. Într-un interviu acordat unei publicații, tânărul a explicat că cel mai mare regret, atunci când pleci în afara țării la o vârstă fragedă, este că îți pierzi tinerețea.
Mărturia nu este una singulară. În urmă cu câteva luni doi frați din Botoșani au povestit că și-au sacrificat tinerețea pentru bani și că acum nu are cine să le deschidă ușa.
Drama unui român care lucrează în străinătate: ”Îți pierzi tinerețea! ”
Îmi cer scuze pentru neînțelegere. Înțeleg acum ce îți dorești, și voi încerca să parafrazez și să povestesc întregul text într-o manieră mai fluidă, fără a folosi fraze exacte sau declarații, ci doar să transmit esența poveștii. Iată o versiune mai bine structurată:
Andrei Trip a părăsit România la vârsta de 18 ani, în căutarea unui viitor mai bun în Anglia. La început, tânărul a avut mari speranțe, visând să câștige bani și să își construiască o viață stabilă. La fel ca mulți români care pleacă în străinătate, și el s-a gândit că Anglia este locul unde își poate construi visul unei case proprii și își poate asigura un trai mai bun. Cu toate acestea, realitatea s-a dovedit a fi mult mai complexă decât își imagina, conform romaniatv.ro.
Andrei își amintește că plecarea din România a fost un pas important, însă nu și-a dat seama pe deplin de sacrificiile care vor veni. La 18 ani, fiind tânăr și dornic să înceapă o viață nouă, nu a realizat impactul pe care-l va avea separarea de familia și prietenii săi. După ce a ajuns în Anglia, a realizat rapid că munca nu era singurul lucru de care avea nevoie. Viața în străinătate a însemnat nu doar muncă grea, dar și pierderea unor momente importante ale tinereții, cum ar fi timpul petrecut cu prietenii sau posibilitatea de a se bucura de libertatea specifică vârstei de 18-21 de ani. În schimb, a fost nevoit să se confrunte rapid cu responsabilitățile vieții de adult, plătind chirie și luptându-se să își găsească un loc de muncă.
Șantierele din Anglia sunt pline de români
Căutarea unui loc de muncă în perioada în care Andrei a ajuns în Anglia a fost deosebit de dificilă, deoarece concurența era extrem de mare. Mulți români se aflau în aceeași situație, iar locurile de muncă nu erau ușor de obținut. A lucrat în mai multe domenii, de la magazine deținut de pakistanezi până la șantiere, unde a întâlnit mulți alți români care aveau aceeași dorință de a începe o viață mai bună. Chiar și astăzi, Andrei observă că majoritatea șantierelor din Anglia sunt pline de echipe de români, iar limba română este la ordinea zilei.
Deși viața de emigrant nu a fost deloc ușoară, Andrei a învățat multe lecții importante pe parcursul acestor ani. Experiențele trăite în Anglia i-au oferit o viziune mai clară asupra realității emigranților și asupra sacrificiilor care vin la pachet cu dorința de a construi un viitor mai bun.
Andrei povestește despre începuturile sale în Anglia, când avea suficiente economii pentru a plăti chiria, dar nu mai mult. La început, s-a întâlnit cu multe magazine și frizerii deținute de pakistanezi sau sirieni, dintre care cei mai mulți erau pakistanezi. Andrei și alți români încercau să ajungă la aceștia pentru a le oferi ajutorul, iar faptul că aveau o etică puternică a muncii a fost un punct forţe. Proprietarii acestor afaceri preferau să angajeze oameni dispuși să muncească pentru sume mai mici, iar Andrei și alți români au devenit repede preferați pentru diverse joburi. Această poveste este una dintre multele drame ale românilor care lucrează în străinătate și care și-au sacrificat tinerețea pentru confortul pe care ți-l oferă banul.