A sunat la numărul de urgenţă 112 și a chemat un echipaj de intervenţie pentru că îl bătea soacra. Este cazul „dramatic” al unui bărbat de 37 de ani din Suceava, care a cerut ajutorul polițiștilor pentru a fi apărat. Polițiștii s-au deplasat de îndată la adresa indicată și l-au găsit pe reclamant în fața blocului.
A sunat la 112 pentru că îl bătea soacra
Bărbatul de 37 de ani din Suceava, care se afla în stare de ebrietate, a sunat la numărul unic de urgenţă reclamând-o pe soacra sa pentru că l-ar fi bătut. Suceveanul a povestit poliţiştilor că se afla în apartament cu soția, când a sosit soacra sa, în vârstă de 66 de ani.
În urma unor discuţii în contradictoriu, care a degenerat, soacra a început să îl lovească cu palmele pe spate.Atât femeia, cât și soția reclamantului au recunoscut incidentul, dar au dat vina pe consumul exagerat de alcool al bărbatului.
În această cauză, polițiștii au evaluat situația și au ajuns la concluzia că nu există nici un risc privind viața și integritatea bărbatului, care, de altfel, a refuzat să depună plângere sau să meargă la spital.
Violența domestică din România
În aceeași ordine de idei, reamintim faptul că ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat că violența domestică din România a ajuns la cote alarmante. Oficialul guvernamental a declarat că dorește toleranță zero pentru bărbaţii care aleg să-și bată femeile. Totodată, statistica arată că doar în primele trei luni din anul 2022 au fost emise peste 2.000 de ordine de protecție provizorii şi peste 4.000 de ordine de protecție. De altfel, vor fi pregătiţi 200 de poliţişti care vor interacţiona cu victimele dar şi cu agresorii. Ministrul Familiei a mai anunțat că ordinele de restricție îi vor ţine departe pe agresori, doar că în același timp, adevărul este undeva la mijloc, iar asta pentru că agresorul nu poate fi monitorizat, iar o hârtie nu îl poate împiedica pe acesta să se aproprie de victimă.
”Vor urma aceste programe de instruire 898 de poliţişti organizaţi în 41 de grupe”, mai spune ministrul Familiei.
În continuarea declaraţiilor, Gabriela Firea a precizat faptul că în 2021 au fost peste 3600 de victime care au beneficiat de ajutorul statului român, iar 460 de femei au fost incluse în locuințele protejate înfiinţate de autorități. Ministrul a mai menţionat faptul că, potrivit legislaţiei în vigoare, agresorii care sunt prinşi că încalca ordinele de restricții riscă să petreacă până la 5 ani în spatele gratiilor:
”(…) Creşterea violenţelor din perioada pandemiei a dus la schimbarea parţială a legislaţiei şi la adoptarea legii prin care agresorii care încalcă ordinele de protecţie sunt condamnaţi la închisoare între 1 şi 5 ani, pedeapsa de până atunci fiind mult mai mică. În prezent, ordinul de protecţie provizoriu poate fi emis pe loc de poliţişti pentru 5 zile, iar ordinul de protecţie emis de judecător poate fi pe o perioadă de 6 luni”, mai spune ministrul Familiei.
Cu toate că drama bărbatului din Suceava care a cerut ajutor pentru că îl bate soacra este un caz mai rar, trebuie luat aminte că România se confruntă cu o mare problemă în ceea ce privește violența domestică, de vreme ce numai în ultimii ani s-a observat o creștere a cazurilor în care bărbaţii aleg să-și lovească partenerele.