Prima pagină » National » Dramă în cultura ieşeană. A murit un valoros actor şi dramaturg ieşean, Constantin Popa – Exclusiv
Dramă în cultura ieşeană. A murit un valoros actor şi dramaturg ieşean, Constantin Popa - Exclusiv

Dramă în cultura ieşeană. A murit un valoros actor şi dramaturg ieşean, Constantin Popa – Exclusiv

20 mai 2021, 20:30,
BZI.ro, în National

Astăzi, o altă personalitate a culturii ieșene a decedat. Actorul, dramaturgul, poetul si profesorul universitar Constantin Popa s-a stins din viață la vârsta de 85 de ani. Acesta va rămâne mereu în inimile tuturor iubitorilor de teatru.

Cine a fost Constantin Popa?

Cosntantin Popa s-a născut la 10 martie 1936 în satul Cozia, comună Costuleni din judeţul Iaşi. Acesta a fost fiul lui Alexandru Popă, muncitor la C.F.R., şi al Lucretiei (n. Harabagiu). A absolvit Liceul „Junimea” şi Şcoala medie tehnica sanitară din Iaşi (1950-l954). A urmat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografica „I.L. Caragiale” din Bucureşti (1958-l962), apoi Facultatea de Filosofie a Univ. „Al.I. Cuza” din Iaşi (licenţa în 1975). Din 1962 a devenit actor la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. În 1976, Letiţia Popa realizează un film de televiziune cu piesa Horă întreruptă, difuzată, în prealabil, şi pe Postul de radio ieșean. Ulterior, în 1980, la Teatrul „Victor Ion Popa” din Bârlad i se pune în scena piesa Alegerea apelor.

În 1981 a publicat piesa Calul verde în numărul 5 al revistei Teatrul. Aceasta a fost montată în acelaşi an, pe scenă Naţionalului ieşean. A debutat cu placheta Preţul alegerii, în volumul colectiv Zece poeţi tineri, publicat în 1976. Alte culegeri lirice ale acestuia au fost Cuvinte învinse (1978), Perioada de instrucţie (1981) şi împăcarea cu Faust (1986). A debutat editorial cu placheta intitulata Preţul alegerii (din volumul colectiv Zece poeţi tineri, 1976), Constantin Popa s-a remarcat printr-o caligrafie lirică elegantă, cu o linie delicată, irizată de fine melancolii. Gravitatea rostirii se asociază cu o irepresibilă tentaţie a ironiei şi ludicului.

În volumul Perioada de instrucţie (1981), a adoptat o postură hamletiana, de ins ce filosofează sceptic asupra trecerii, a marilor teme dintotdeauna:

„Să mă mai închin la ce?
Când sărutul
Se despica-n fulger pe obraz,
Când tratatul de iubire
Scris e cu lama de pumnal,
Când o mână
Pe cealaltă o trădează,
Când pe cer nu-i nici un nor,
Iar eu răspund
Ca în formă de cămila-i
Şi-l privesc în ochi pe Hamlet”.

În urmă cu cinci ani a fost sărbătorit de apropiați și de cei care i-au urmarit si admirat cariera

Constantin Popa, la împlinirea vârstei de 80 de ani, a fost aniversat in cadrul unui eveniment încarcat de emotia întâlnirilor, a evocarilor facute de oameni de teatru, scriitori si personalitati importante ale vietii culturale iesene care au cunoscut îndeaproape viata si cariera maestrului. Actorul, dramaturgul, poetul si profesorul universitar Constantin Popa a fost omagiat de cei care i-au urmarit si admirat cariera artistica, literara si academica. Numerosi prieteni si colegi de scena, printre care Sorina Balanescu, Constantin Paiu, Doru Anastasiu, Horia Zilieru au povestit momente inedite, invataturile si experientele avute alaturi de maestrul Constantin Popa. Maestrul a pretrecut mai bine de jumatate de secol pe scena. Evenimentul a avut loc in Sala „Eduard Caudella” a Universitatii de Arte „George Enescu”.

IN MEMORIAM Constantin Popa. Uniunea Scriitorilor Români – Filiala Iași a transmis un mesaj

Joi 20 mai 2021 a plecat la cele veșnice  maestrul Constantin Popa, actor-societar al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, scriitor, profesor doctor al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.

Născut în comuna Cozia, județul Iaşi, pe data de 10 martie 1936, Constantin Popa, poet si dramaturg, a debutat editorial în 1976 cu volumul de versuri Preţul alegerii,  Ed. Junimea. Au urmat volumele  de versuri: Cuvinte învinse, Ed. Junimea, 1978; Perioada de instrucţie, Ed. Junimea, 1981; Împăcarea cu Faust, Ed. Junimea, 1986; Şcoala de îngeri, Ed. Junimea, 1991; Teroarea clepsidrei, Ed. Cronica,1996; Donatorul de umbră, Ed. Junimea, 2000; Sertarul cu emoţii, Ed. Junimea, 2006, Crescătoria de clipe, 2011.

„Eu întâi am scris poezie și mai apoi dramaturgie, dar un debut subs­tanțial a fost în ordinea lor inversă.(…) Și dramaturgia și poezia au fost pentru mine căutarea unui alt mijloc de ex­presie, de comunicare, decât cel pe care-l foloseam ca actor”, mărturisea Constantin Popa.

Ca dramaturg a debutat în 1975 cu Hora întreruptă, Ed. Casa de creație. În 1996 publică volumul Maşina de vânt , Ed. Cronica, cu piesele: Calul Verde, Regulamentul de bloc, Maşina de vânt şi Cavou Bar. În 2013 publică Salonul nr. 6 Bis, Editura 24 Ore.

A colaborat la revistele: Cronica, Convorbiri literare, Gazeta literară, Teatrul şi Dacia literară.

Pentru activitatea sa scriitoricească, Constantin Popa a primit Premiul de excelență, acordat de Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași, 2007.

În semn de apreciere a întregii activități şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului, i se  conferă Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler (2004).
În 2019, a fost premiat în cadrul  celei de a doua ediții a „Valorilor Iașului, Valorile României”.

Prin plecarea la cele veșnice, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași a pierdut o voce de excepție a poeziei și dramaturgiei românești contemporane. Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *