Prima pagină » Titlurile zilei » Drama cumplită prin care trec niște copii din Iași. Singurul desert pe care l-au gustat este halvaua: „Aș vrea o bombonică” – FOTO

Drama cumplită prin care trec niște copii din Iași. Singurul desert pe care l-au gustat este halvaua: „Aș vrea o bombonică” – FOTO

04 mai 2023, 02:00, 9 ,
Cosmina Puiu în Titlurile zilei

O familie din comuna ieșeană Movileni trăiește o dramă cumplită. Două femei încearcă să se îngrijească cu toată ființa de 10 suflete nevinovate, dar banii reprezintă o mare problemă în viața lor, neavând cu ce să cumpere strictul necesar. Alocațiile sunt singurele surse lunare de venit

Liliana și Mihaela Gatcă, două cumnate, în vârstă de 37 și 41 de ani, se îngrijesc de 10 suflete. Liliana are 5 copii, iar Mihaela 6, dar unul dintre ei este major și a plecat de acasă, fiind obligat să-și ia viața în piept. Din păcate, Liliana este separată de soțul cu care și-a împărțit viața timp de 13 ani, pentru că a devenit din ce în ce mai agresiv față de ea și de copii, fiind un mare consumator de alcool. Mihaela este căsătorită cu Vasile de mai bine de 15 ani, iar el merge la muncă, în câmp, atunci când are unde. Cu toate acestea, această familie numeroasă duce o luptă cu viața zilnic, deoarece neajunsurile au pus stăpânire pe sufletele celor două mame.

Drama cumplită prin care trec niște copii din Iași: „Le-am cumpărat ceva de mâncare, iar tatăl lor ne-a bătut”

Momente de coșmar în sânul familiei Gatcă din satul Iepureni, comuna ieșeană Movileni. În două camere care aproape se dărâmă trăiesc 13 oameni. Vântul intră prin crăpăturile geamurilor de la uși și din acoperiș. Din păcate, mijloacele financiare precare reprezintă un impas pentru aceștia, punându-și toată baza în mila oamenilor din jur și în alocațiile lunare pe care le primesc.

„Suntem vai de capul nostru. Aseară am fost bătută groaznic de soțul meu care de astăzi a plecat de acasă. El consumă foarte mult alcool și își pierde mințile. Dacă nu îi cumpăr băutură din banii pe care îi strâng ca să am de mâncare la cei mici, vine și face scandal. A dat și în copil.

Mă doare sufletul. Eu nu vreau să îmi pierd copiii și să vină să mi-i ia. Muncesc cu ziua în sat și mă lupt să le aduc ceva la gură. N-am bani să fac casa, geamurile pe care tot el le-a spart. Azi (n.r. – 3 mai 2023) vreau să mă apuc de văruit în casă. Am răsturnat hainele, că e cald afară, să le spăl și apoi să le așez în niște cutii. E foarte greu. Totul e scump și copiii plâng că nu le cumpăr câte un dulce. Dar nu am de unde”, povestește cu lacrimi în ochi Liliana Gatcă.

Din păcate, copiii duc o viață plină de griji, deoarece citesc disperarea de pe chipul mamei și al mătușii lor, dar ei nu le condamnă, chiar dacă mai sunt perioade când ceilalți râd de ei.

„Mi-a cumpărat mama o halva. E foarte bună, dar aș vrea o bombonică cu ciocolată”, spune Celina, una dintre fetițele Lilianei.

Mihaela Gatcă: „Nu am școală, dar îi iubesc”

Mihaela Gatcă mărturisește cu tristețe în suflet faptul că, deși nu are școală și nu înțelege anumite lucruri, aceasta iubește micuții și încearcă să le ofere o copilărie mai bună în fiecare zi. Cele două fac cu rândul și merg la muncă la magazinul din sat, unde ajută patronii să pună marfa în raft, să măture prin curte și să le prășească grădina, pentru a aduce un venit în plus în familie.

„Mai mergem cu rândul la muncă. Tot timpul rămâne una dintre noi cu copilașii, să îi ducă și să îi aducă de la școală. Să le dea de mâncare, să îi dezbrace și celelalte treburi zilnice. Aici, la magazin, ne mai cheamă la curățenie, la pus marfa în rafturi și la prășit, primim un ban. La noi chiar și un leu contează. Când apuc să le cumpăr câte un suc la 3 lei, îl împart la toți. Se bucură atât de mult”, destăinuie Mihaela Gatcă.

Pornind de la cazul familiei Gatcă din comuna ieșeană Movileni, BZI inițiază o campanie de strângere de fonduri, pentru a ajuta aceste suflete să treacă peste această dramă cumplită și să le poată oferi celor mici o copilărie fără griji. Cei care doresc să-i susțină o pot face contactând redacția BZI.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii
  • Nu-i chiar așa. De ce nu-l reclamă la poliție pe soțul alcoolic bătăuș? De ce îi cumpără băutură în loc să ia mâncare la copii? De ce nu divorțează? De ce nu se sesizează autoritățile? Primăria are serviciu social, acei copii pot fi ocrotiți, de ce stau la mila altora?

  • sa sesizeze Autoritatea in drept, Primaria, Asistenta Sociala.
    Cat despre mizeria din casa a cui este datoria sa faca curatenie? a barbatului betziv?

  • educatie sexuala..0…de ce nu i-a recomandat de la spital sterilet..sau alta forma de protectie? de ce sa faci atatea copii care sa se chinuie?

  • Din poze realizezi imediat ce fel de fiinte sunt !, nu o sai faceti oameni nici cu 100.000 de euro !, bine ca au chef de cotzaiala cu privelistea din casa si din curte, cine are mila neconditionat de saraci ajunge sa le care bagajele

  • da ce are halvaua??/ tot atatea pretentii…

  • Aloooo Protectia Copilului iesiti pe teren. De ani dezile se stiu de familiile astea de la Movileni. Ce asteptati?

  • Liliana și Mihaela , mergeți la muncă!!!Cunosc persoane cu boli foarte grave și merg la muncă,nu stau la milogeala ,pe când aceste două doamne se ascund în spatele acestor copii,pe care nici nu-i educă dar nici nu-i îngrijesc!!Nu încurajați asistații sociali, mai ales că de muncă se găsește!!

  • Acea doamna cu bluza alba, nu are cearcăne de la nopți nedormite de grija copiilor, se vede destul de clar zic eu, ii cam place paharelul,cât despre cum arata casele pe interior, se vede ca le și,, place” curățenia,acel aragaz nu cred ca a fost spălat de când îl au, păcat de copii. Soțul poate fi cel mai mare bețiv, tu ca femeie ești în casa ai grija de copii,de casa, ce face toată ziua?Baga copii înainte sa profite pe urma lor, păcat.

  • Protectia Copilului ati fost deja la Movileni sau lasati sa va faca treaba la Primarie? Cu ceva timp in urma cele de la Primarie stiau ca sunt multi copii in ograda , dr nu aveau o evdenta care si ai cui sunt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`