Prima pagină » Actualitate » Drama cu care se confruntă agricultura din România! Țara exportă toată recolta, iar bugetul pierde miliarde de euro
Drama cu care se confruntă agricultura din România! Țara exportă toată recolta, iar bugetul pierde miliarde de euro

Drama cu care se confruntă agricultura din România! Țara exportă toată recolta, iar bugetul pierde miliarde de euro

13 dec. 2021, 07:58,
BZI.ro, în Actualitate

Agricultura din România a realizat, în ultimii ani producţii record. Totuşi, acest lucru nu ar trebui să ne bucure foarte multe pentru că o proporție covârșitoare din producţie ia drumul exportului. Specialiştii susţin că acest lucru duce automat la pierderi de miliarde de euro pentru bugetul statului român.

Nu sunt singurile produse care ajung la export. România exportă tone de carne către țările din Uniunea Europeană și importă carne din țări din Africa.

 

Agricultura din România are producții record dar recolta se exportă

Conform declaraţiilor făcute de președintele Asociației Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu, producția agricolă a României la cereale a crescu de 4 ori din momentul în care România a aderat la Uniunea Europeană. Sunt recolte bune dar nu trebuie să fim foarte bucuroși pentru acest lucru pentru că acestea iau drumul exportului:

„Producţia agricolă a României la cereale a crescut de patru ori de la aderarea la Uniunea Europeană şi până în prezent. Recoltele bune din acest an agricol vor aduce la bugetul statului român venituri directe din taxe de peste un miliard de euro. Aici este vorba doar de sumele rezultate direct, din achitarea taxelor pe producţie, taxele pe materiile prime.

Bugetul statului român pierde miliarde de euro pentru că agricultorii exportă materia primă. Altfel spus, dacă jumătate din grâul sau porumbul exportat ar rămâne în țară, numărul de animale s-ar dubla iar acest lucru ar duce la diminuarea deficitului comercial:

Însă, aceste materii susţin industria alimentară şi alte industrii conexe care generează taxe din forţa de muncă, taxe de mediu, impozite pe profituri. Bugetul public al României pierde alte miliarde de euro din faptul că mari cantităţi sunt exportate ca materie primă. Dacă s-ar folosi în zootehnie jumătate din grâul şi porumbul exportat, numărul de animale s-ar dubla, iar deficitul comercial s-ar diminua”, a precizat Daniel Botănoiu într-o declaraţie pentru AGERPRES privind bilanţul anului agricol 2021.

Ministrul Agriculturii susținea faptul că agricultura din România nu este văzută cu ochi buni de UE

Ministrul Agriculturii a declarat, la audierile din cadrul comisiei de specialitate faptul că agricultura românească traversează o perioadă dificilă. Acesta a explicat că unele țări din Uniunea Europeană se văd amenințate de capacitatea de producție a României. Altfel spus, fermierii români sunt condiționați de mai multe lucruri:

”Agricultura României este la un moment de răscruce. Contextul internațional este unul complicat. La nivel european, toate statele au impuse o serie de condiționalități (…) Trebuie să fim foarte atenți, pentru că fermierul român este performant și unele condiționalități, pe care România deja le respectă, dar agricultura românească este o amenințare pentru alte state, cu o agricultură mai avansată ca timp.

Avem aceste ambiții de mediu, acest Green Deal care se discută și care are anumite elemente pe care dacă nu vom știi să le exploatăm, atunci vom fi vulnerabili. Interesele statului român trebuie să primeze! a menționat ministrul Agriculturii.

Pe de altă parte, vă aducem aminte faptul că nici la nivel de export al cărnii, România nu o duce foarte bine. Țara exportă tone de carne în Uniunea Europeană și importă carne din Africa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *