Plini de lacrimi și abandonaţi, bătrânii României incă mai speră la o masă în familie de Crăciun. Drama celor rămaşi singuri după ce copiii le-au plecat la muncă în străinătate lasa o mare umbră în sufletul acestora. De frica unei posibile transmiteri a COVID-19, mulţi dintre copiii care şi-au lăsat bătrânii singuri nu se mai întorc.
Dacă înainte de pandemie, bătrânii erau singur o bună bucată de an, în plină pandemie aceştia nu şi-au mai văzut copiii de luni întregi şi nici nu ştiu dacă îi vor mai vedea înainte să se stingă din viaţă.
Distanţarea fizică impusă de pandemia de COVID-19 generează adevărate drame
Adevărate drame sunt generate de distanţarea fizică impusă de pandemia de COVID-19. Bătrânii României aşteaptă, fară succes, venirea copiilor plecaţi la munca în afara ţării. Privirea lor se uită în gol în timp ce stau singuri în casele fastuoase construite de cei cărora le-a dat viaţa. Vorbim de faptul că, de multe ori, copiii evită să vină acasă pentru a-i proteja pe cei bătrâni de o eventuală infectare cu COVID-19.
În localitatea Valea Salciei, localitate care se află între munţii Buzăului şi cei ai Vrancei convetuiesc aproximativ 1000 de persoane. Conform reporterilor de la adevărul.ro, cei mai mulţi dintre locuitori sunt bătrâni care stau singuri din prisma faptului că cei tineri sunt plecaţi în afara graniţelor la un loc de muncă ce le permite un trai îndestulat.
O bătrânică în vârstă de 84 de ani din localitatea amintită mai sus a spus că singurătatea este ceva obişnuit pentru aceasta mai ales în condiţiile în care de 20 de ani stă singură pentru că unicul ei copil este stabilit în Franţa. Totuşi, cu tristeţe în suflet femeia povesteşte cum fiica ei a vrut să vină de două ori acasă dar nu a putut
”Mi-e tare dor de fata din Franţa! De două ori a luat bilet de avion în vara asta şi nu a putut să vină”, spune bătrâna din Valea Sălciei.
Nici nepoţii care au rămas în România nu îi trec prea des pragul curţii în care se află o superbă grădina cu flori. Din cauza pandemiei care a lovit din plin România, nepoţii bătrânei evită să o viziteze pe femeie de frică să nu o infecteze.
„Au mai venit copiii dar nu au intrat în casă. Fac curat în curte, stau cu masca la gură şi nu mai vin în casă nici să mai mănânce. Le este frică să nu-mi aducă boala. Ne e frică, văd că moare atâta lume şi mă îngrijorează”, spune doamna Stanca.
Poveşti asemănătoare în toată România
Povestea trăită de bunicuța Stanca Tarca este aceeaşi ca a multor bătrâni din satele României. Curg multe lacrimi de dor, dar se spun şi multe rugăciuni de mulţumire de către părinţii ai căror copii au primit o şansă. Totuși, statisticile din România arată faptul ca sunt mii de copii lăsați în grija bunicilor după ce părinții i-au abandonat sau au plecat la muncă în afara granițelor.
Fie ea şi la mii de kilometru depărtare de casă. Iar copiii nu uita niciodată de unde au plecat. Luna de luna trimit bani în ţară, către cei care i-au crescut şi nu se pot descurca într-o Românie în care totul este scump şi traiul tot mai greu, dar rămâne o simplă întrebare: banii sunt suficienţi pentru a acoperi golul din inima bătrânilor?!