Prima pagină » Actualitate » Drama agricultorului român obligat de un stat putred să îşi vândă marfă pe sume derizorii! Marile supermarketuri profită din plin de situaţie

Drama agricultorului român obligat de un stat putred să îşi vândă marfă pe sume derizorii! Marile supermarketuri profită din plin de situaţie

05 iul. 2021, 11:50,
George Cristian în Actualitate

Guvernul României pare să fi scăpat de sub control problema agriculturii romaneşti. Aşadar, agricultorii din România trăiesc pur şi simplu o adevărată dramă fiind obligaţi să îşi vândă marfă pentru care au muncit enorm la preţuri pur şi simplu derizorii. Așadar, marii beneficiari ai întregii situaţii sunt marile lanţuri de supermarketuri din țară.

Preţurile la legume se prăbuşesc pe zi ce trece iar în ultimii două zile, samsarii au început să ” vâneze” tonele de marfă din piețele en-gros. Marfa se vinde la preţuri de nimic pentru că producătorii cinstiţi nu îşi pot acoperi nici măcar cheltuielile pe care le-au avut livrând marfa.

Roșiile, castraveţii se cumpără pe preţuri de nimic de către samsari

Mărturiile agricultorilor sunt de-a dreptul şocante. Conform adevărul.ro, legumele cum ar fi castraveţii sau roşiile sunt abandonate de producătorii cinstiţi şi preluate de samsarii care practică preţuri neruşinate. Altfel spus, un kilogram de roşii a ajuns să coste doar 1 leu:

„Sunt şi vinete foarte-foarte multe, şi ardei, ardeiul a scăzut deja sub 1 leu, nici nu se mai vinde, ca şi castravetele. Acum trei zile am dat roşiile cu 4,5 lei /kg – (n. red. – hibrid de tomate), şi 5,5 lei/kg – roşa (n. red. – un alt hibrid extratimpuriu de tomate), astăzi sunt 1,8 – 2 lei /kg şi de abia le-am dat. Se vând şi cu un leu roşiile. Deja Monte Verde (n. red. – fabrică producătoare de conserve) a venit în en-gros şi a făcut listă pentru cei care vor să ducă cu 1 leu“, a descris fermierul Ilie Ursu situaţia întâlnită în sudul judeţului Olt unde sunt câteva importante bazine legumicole.

Când fermierii reuşesc să vândă la un preț bun, în România apar tone de marfă adusă din afară

Coincidentă sau nu, acelaşi fermier susţine faptul că de fiecare dacă când producătorii reuşesc să prindă un preț bun pentru câteva zile, din exterior ajuns tone de marfă din import. Așadar, producătorii nu au capacitatea de a negocia cu marile lanţuri de supermarketuri din România

„Nu mai pot lua de la tine, în următoarele zile vând castraveţii din Polonia. Eu folosesc metode ortodoxe şi nu fac cantităţi foarte mari“

Producătorii români vând marfă de calitate ceea ce înseamnă şi producţie mai mică

În altă ordine de idei, producătorii români declară că ei vând marfă de calitate iar acest lucru duce automat la o producţie mai mică. Din cauza kilogramelor puţine recoltate, producătorii au afirmat faptul că nu îşi permit să le vândă la 1 leu per kilogram. Pentru a putea scoate un profit normal, un kilogram ar trebui să coste în jur de 4 lei:

„Eu, dacă folosesc doar metode ortodoxe, nu fac cantitate mare şi nu-mi convine să merg să le dau cu un leu kilogramul. Ca să scot şi profit undeva la 4 lei kilogramul era un preţ bun. Mi-au trimis mesaje pe Facebook doamne din Cluj, să trimit şi acolo. Păi, zic, eu aş trimite, dar dacă intermediarii vin şi spun că la Cluj cumpărătorii vor roşii cu ţâţă (n. red. – roşiile cu mucron, stimulate chimic)?! Şi-mi vine să iau foc, nu alta, când oameni cu nume în domeniu descriu fenomenul şi spun de ce nu sunt bune, iar consumatorii cer din alea.

Eu n-o să-mi schimb concepţia nici dacă-mi dau 100 lei pe kilogram. Nici dacă mâine mor de foame nu fac chestia asta, nu dau cu Ethrel. Problema cu aruncatul la gunoi nu o au cei care produc cinstit, dar dacă dumneata, de la oraş, o cauţi pe aia cu ţâţă… Şi eu pun tot Prekos dacă asta vrei, dar nu face la mine ţâţă, că nu există decât dacă o stimulezi“, a explicat fermierul cum ajung să piardă fermierii oneşti.

Situația este și mai drastică din cauza vremii din România

Pentru că un necaz nu vine niciodată singur, de exemplu la nivel de Iași situația este una și mai drastică. Cu toate că prețurile sunt derizorii, recolta a fost slabă în acest an. Agricultorii se plâng de faptul că din cauza vremii, producția pe hectar a scăzut considerabil.

Cu toate că vijeliile au fost foarte puternice, am avut noroc de sistemul de palisare, care a susținut foarte bine plantele mai vechi și nu au fost afectate în totalitate. Fiind și un soi rezistent, care a prins rădăcini bune în toți acești ani, am reușit să salvăm producția de anul acesta. Însă la plantația tânără, care e pe aproximativ 4.000 de metri pătrați, paguba este totală. Deci producția de anul viitor, pentru că atunci intra pe rod plantația, e compromisă. Încercăm să salvăm ce se mai poate”, susține Dorian Secară, producător din comuna Țibănești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024