Prima pagină » National » Dr. Victor Costache a fost numit consilierul onorific a premierului Florin Cîțu
Dr. Victor Costache a fost numit consilierul onorific a premierului Florin Cîțu

Dr. Victor Costache a fost numit consilierul onorific a premierului Florin Cîțu

01 feb. 2021, 20:34,
Antonia Ceausu în National

Prim ministrul Florin Cîțu l-a cooptat pe Victor Costache, fostul ministru al Sănătății, în echipa sa de consilieri. Acesta, din cauza unor motive profesionale și personale, a demisionat din funcție în urmă cu aproximativ un an.

În cadrul Monitorului Oficial a apărut luni o listă cu decizii de numire în mai multe funcție. Mai jos redăm toate numirile de astăzi.

  • Fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, a fost numit consilier onorific al premierului Florin Cîțu. Activitatea sa nu va fi remunerată.
  • Thomas Șindilariu (FDGR) a fost numit subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice
  • Victor Florin Dumitriu  va fi Consilier de stat în cadrul Cancelariei Premierului
  • Paul Marian Ștefănescu, numit Consilier de stat la Cancelaria Premierului
  • Ioana Mihăilă va fi secretar de stat la Ministerul Sănătății
  • Mihaela-Cătălina Bădoiu numită secretar de stat la Ministerul Proiectelor Europene

În urmă cu aproximativ o săptămână, Dr. Victor Costache a realizat o operațiune în premieră națională

O adolescentă în vârstă de 16 ani a fost lovită fulgerător de o afecțiune cumplită. Aceasta a fost transportată duminică, 24 ianaurie, de la Brașov, cu o aeronavă SMURD, la Spitalul „Grigore Alexandrescu – Secția Pediatrie Oncologică“ din București. Pentru România acesta a fost primul zbor al unui pacient cu aparat ECMO (oxigenare extracorporală arterio-venoasă cu membrană).

Medicul conf. dr. Victor Costache, fost ministru al Sănătății, șeful Centrului de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Sf. Constantin, unde era internată și conectată la aparatul care o ajută să trăiască, a însoțit-o pe tânără.

Conf. dr. Victor Costache despre intervenție: „Starea Alexiei este stabilă”

Conf. dr. Victor Costache a vorbit despre transportul fetei. Acesta a oferit detalii în legătură cu ceea ce a însemnat înreaga procedură:

„Alexia suferă de o leucemie limfoblastica, o afecțiune care afectează sistemul imunitar. În decembrie a avut o pneumonie gravă cu citomegalovirus, iar în luna decembrie 2020, înainte de Crăciun, a fost intubata la Spitalul de Pediatrie din Braşov. După două săptămâni de evoluţie defavorabilă a fost chemată echipa pentru a o salva pe Alexia, ECMO fiind singura şansă de a o face să treacă peste edemele pulmonare bilaterale severe care făceau imposibilă ventilarea tradiţională clasică a pacientei. Intervenţia a avut loc în urgentă pe 6 ianuarie 2021 în cadrul Centrului de Boli Cardiovasculare din Spitalul Sf. Constantin şi după o evoluţie favorabilă pacienta a putut fi transferată aerian pe ECMO (primul caz de acest fel în România) la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Bucureșţi, unde va fi continuat tratamentul hemato-oncologic şi antiviral al pacientei şi se va realiza sevrajul de pe ECMO.

Starea Alexiei este stabilă şi a fost preluată de o echipă coordonata de prof. dr. Alexandru Ulici şi dr. Cristian Bulescu, un tânăr chirurg care a fost format pe partea de ECMO de către prof. Ninet din Lion. O mențiune specială pentru doctorul Constantin Condac, medic primar ATI, care a stat aproape două săptămâni zi și noapte cu Alexia cât timp a fost pe ECMO și a reușit să o scoată din edem pulmonar”, spune conf.  dr. Victor Costache, şeful Centrului de chirurgie cardiovasculară a Spitalul Sf. Constantin din Braşov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 octombrie 2024
28 octombrie 2024