Dr. Vasile Cepoi face restructurări fără precedent în spitalele din Iași pentru a muta 145 de angajați din sistemul sanitar ieșean, în spitalul mobil din Lețcani. Investiția controversată a lui Maricel Popa, de la Consiliul Județean, va intra în funcțiune din data de 1 octombrie. Vasile Cepoi ademenește cadrele medicale, promițându-le o majorare a salariilor
Vasile Cepoi, director DSP Iași, a anunțat că, din data de 1 octombrie, spitalul mobil din Lețcani va putea primi primii pacienți cu COVID-19. În această perioadă se fac listele cu personalul care dorește detașarea. Ulterior, listele vor fi trimise către Ministerul Sănătății pentru aprobare, iar în cele din urmă, așa cum spune dr. Vasile Cepoi, spitalul ar putea intra în funcțiune. Personalul medical, care va fi detașat din spitalele ieșene pentru a lucra la spitalul mobil din Lețcani, va fi propus, mai întâi, din Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, iar diferența va fi acoperită de angajați din alte spitale din Iași. La primele calcule, 145 de angajați din sistemul sanitar ieșean vor lucra, din octombrie, la spitalul mobil din Lețcani cu pacienții cu COVID-19.
La spitalul mobil din Lețcani vor fi detașați 15 medici și 40 de asistenți de ATI, 10 medici și 80 de asistenți pentru îngrijirea pacienților cu COVID-19, cu forme ușoare și medii
Vasile Cepoi, groparul sănătății ieșene, a anunțat faptul că, din luna octombrie, o parte dintre pacienții cu COVID-19 vor fi transferați către spitalul mobil din Lețcani. Odată cu acest transfer, se va face și detașarea a 145 de cadre medicale din spitalele ieșene.
„Organizăm transferul pacienților de la Spitalul de Boli Infecțioase, de la Spitalul de Pneumoftiziologie, o parte dintre pacienți, dar lucrul se va întâmpla după ce vor reuși să acoperim cu personal atât în secția de ATI, cât și în secția de infecțioase. Dacă lucrurile vor merge conform planificării noastre, este posibil ca de la 1 octombrie să începem activitatea acolo. La Spitalul de la Lațcani este nevoie de 15 medici de ATI, 40 de asistenți de ATI și pentru boli infecțioase cred că e vorba de vreo zece medici și 80 de asistenți medicali. După ce facem listele, le trimitem la Ministerul Sănătății pentru aprobare, apoi putem începe activitatea”, spune dr. Vasile Cepoi, director al DSP Iași.
Numărul de paturi de la spitalul mobil din Lețcani s-a înjumătățit peste noapte! Explicația lui Vasile Cepoi: „La fiecare pat avem nevoie de 12 metri de distanțare”
Inițial, investiția controversată a lui Maricel Popa în spitalul mobil din Lețcani promitea că va oferi 256 de paturi pentru pacienții cu COVID-19, cu forme ușoare și medii și 103 paturi pentru pacienții din Terapie Intensivă. Grozăvia grozăviilor face că, în urmă inspecțiilor făcute pentru avizele de funcționare, spitalul și-a înjumătățit numărul de paturi. Maricel Popa a făcut o întreagă campanie de promovare a spitalului „salvator” al sistemului medical ieșean, iar acum, numărul de paturi s-a înjumătățit. Vasile Cepoi explică entuziasmul nefondat a lui Maricel Popa.
„Acesta este un spital de campanie, dar l-am adaptat la epidemia de COVID-19. A trebuit să facem spațierea între paturile de Terapie Intensivă, la fiecare pat fiind necesari 12 metri de distanțare. În total acum avem 118 sau 114 paturi, dintre care 48 sunt pentru secția de Terapie Intensivă. Am adaptat spațiul la necesitățile de îngrijire a pacienților cu COVID-19”, mai spune Vasile Cepoi.
Cadrelor medicale li se asigură pe lângă majorarea salariului și transport gratuit
Cadrele medicale din Iași încep să se intereseze de oferta de muncă oferită de groparul sănătății ieșene, Vasile Cepoi. Ca să strângă, în cel mai scurt timp posibil, 145 de angajați pe listă, le-a promis o majorare a salariilor de bază, cu 50 la sută. Le oferă acești bani, întrucât presupune un altfel de stimulent de risc, dacă lucrează la spitalul mobil din Lețcani.
„Am primit apeluri telefonice de la mai mulți colegi din alte spitale, altele decât Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, care m-au întrebat de oferta salarială pentru detașare. Nu am primit un răspuns ferm al persoanelor care vor să se detașeze, dar aceste persoane probabil că vor cântări toate opțiunile, iar mai apoi vor lua o decizie. Cadrele medicale sunt interesate de această detașare pentru că li se va majora salariul cu 50 la sută la salariul de bază. Totodată, din ceea ce am înțeles, va fi un autocar care le va asigura transportul din centrul Iașului și până la Lețcani. Totodată, interesate de detașarea la spitalul mobil din Lețcani sunt și persoane care locuiesc în acea zonă și le este mult mai simplu să lucreze acolo, decât să traverseze orașul”, spune Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas din Iași.
Maricel Popa și Euronest au mințit ieșenii. Avizele necesare lipsesc de la spitalul mobil
Maricel Popa a continuat să susțină că Asociația Euronest a depus la timp toate cererile pentru avizarea unității medicale și că, de fapt, instituțiile statului îi pun piedică. Cererile au fost făcute, însă, foarte târziu, astfel încât solicitările pentru ISU, APM sau ABA Prut au fost depuse cu întârziere de câteva luni. Realitatea este exact invers. La o distanță de cinci luni de la demararea investiției, Asociația Euronest nu a depus cerere pe aviz și autorizație de la Administrația Bazinală de Apa Prut- Bârlad. Practic, nu a fost depusă nici măcar o solicitare pentru consultanța tehnică, în termenul respectiv. În plus, ABA Prut a transmis un răspuns clar către Agenția pentru Protecșia Mediului (APM), legat de avizele lipsă pentru spital.