Medicul militar Valeriu Gheorghiţă a declarat astăzi, 7 septembrie 2021, toate detalii privind campania specială de vaccinare anti-Covid-19 în cadrul şcolilor din România. Astfel, campania de imunizare va avea ca durata două luni pentru învăţământul preuniversitar şi respectiv două luni pentru învăţământul universitar. De asemenea, coordonatorul CNCAV a menționat că a treia doză de imunizare se va administra și pe teritoriul statului român.
„Până la 10 septembrie spațiile identificate trebuie să fie evaluate de DSP în școli, iar în facultăți până la finele lunii octombrie. Ne dorim ca pentru fiecare unitate de învățământ să fie stabilită modalitatea în care se va desfășura activitatea e vaccinare: cu echipe mobile, cu cabinete proprii sau în spații arondate. Se va stabili un program în funcție de solicitări. Se va alege unul din vaccinurile aprobate pentru persoane de peste 12 ani.
Pentru programare se va face o situaţie a persoanelor care își exprimă acordul și se va transmite o situație către DSP care va stabili numărul de doze care vor fi alocate către fiecare unitate de învățământ. Pentru fiecare unitate de învățământ va fi alocată câte o echipă mobilă, iar programul se va păstra. În unitățile de învățământ cu centre de vaccinare proprii se va stabili un program fără programare în platformă. Minorii trebuie să fie însoțiți de părinți sau tutori”, a declarat medicul Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță, despre campania specială de vaccinare anti-Covid-19 în școli
Având în vedere faptul că elevii vor reveni în bănci peste doar câteva zile, mai precis pe 13 septembrie 2021, Comitetul Național al Activității de Vaccinare anti-Covid-19 a pus deja la cale un plan. Acesta prevede vaccinarea elevilor care au în vedere să se imunizeze împotriva coronavirusului. Astfel, această campanie specială de imunizare pentru învățământul preuniversitar și universitar va avea ca durată câte două luni.
„Voi prezenta măsurile pe care le-am implementat până la acest moment legate de campania de vaccinare. Au fost stabilite măsurile pentru asigurarea vaccinării în unităţile de învăţământ a elevilor, profesorilor şi etc. Astfel, instrucţiunile se vor transmite care Ministerul Educaţiei. Se va desfăşura o campanie specială de vaccinare a elevilor şi profesorilor în unităţile de învăţământ. Aceasta acţiunea se desfăşoară doar pentru 2 luni pentru învăţământ preuniversitar 13 septembrie – 15 noiembrie, şi 2 luni pentru învăţământul universitar 1 oct – 1 decembrie”, a transmis Valeriu Gheorghiță, coordonarul CNCAV.
Vaccinarea anumitor categorii de persoane cu a treia doză. Ce spune medicul Gheorghiță
Medicul Valeriu Gheorghiță a adus în discuție astăzi, 7 septembrie 2021, administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva infecției cu SARS-CoV-2. Astfel, România ar urma să administreze în luna octombrie persoanelor vulnerabile, imuno-depresive, vârstnice și cu boli cronice.
„Sunt încă evaluări ale datelor științifice. După ce vom avea aceste recomandări, vom organiza în România cele două tipuri de abordări: o doză suplimentară în cadrul schemei inițiale de vaccinare pentru persoanele imunodeprimate și aici urmează să definim care sunt acele categorii de afecțiuni care au indicație de a primi trei doze de vaccin. Și, de asemenea, rapelul la cel puțin șase luni pentru aceleleași categorii de persoane la care se include evident și restul populației. Pentru luna octombrie, la început de lună, ne propunem să demarăm și în România această etapă, cu condiția să avem până la acel moment toate etapele premergătoare legate de recomandările internaționale”, a zis Gheorghiță.
„Vorbim de doua trei, adică de o doză suplimentară de vaccin la anumite persoane cu deficiențe imunitară, cum sunt cei după operații, cancer sau cei cu HIV. Aceste persoane vor avea indicație de a efectua trei doze de vaccin în cadrul schemei de vaccinare. Știm bine că indicația aceasta a fost adoptată de EMA”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță. În funcție de deciziile luate la nivel european, toți românii care s-au vaccinat ar putea fi nevoiță să facă o a treia doză de rapel.