Prima pagină » Actualitate » Dr. Valeriu Gheorghiță, despre testarea la locul de muncă: ”O persoană testată nu este deloc protejată”
Dr. Valeriu Gheorghiță, despre testarea la locul de muncă: ”O persoană testată nu este deloc protejată”

Dr. Valeriu Gheorghiță, despre testarea la locul de muncă: ”O persoană testată nu este deloc protejată”

09 nov. 2021, 10:59,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

Medicul Valeriu Gheorghiță afirmă faptul că certificatul verde ar trebui să fie deținut doar de cei care sunt vaccinati anti-Covid-19 și pentru cei trecuți prin boală. De asemenea, șeful campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus susține că doar în anumite situații trebuie să fie acceptată și testarea, fiindcă deși ea ar fi periodică, ”nu modifică cu nimic starea de receptivitate a persoanei” care recurge la această variantă.

”În baza certificatului verde, noi atestăm trei condiții, fie că sunt vaccinat, fie că am trecut prin boală în ultimele șase luni, fie că mi-am făcut un test și sunt negativ. În aceste trei condiții, riscul de infectare este mult diminuat. Aici intră in discuție accesul persoanelor care se testează, sunt negative, dar nu au niciun fel de protecție. De fiecare dată când ne uităm la participarea la o activitate ne uităm la posibilitatea ca o persoană să se infecteze și la posibilitatea să transmită mai departe virusul”, a transmis dr. Valeriu Gheorghiță.

Dr. Valeriu Gheorghiță, despre persoanele testate periodic

Șeful Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a menționat că deși o persoană se poate testa pentru depistarea virusului în mod frecvent, aceasta nu este protejată de contractarea unei forme severe a bolii.

„Persoana care este testată și nu este altfel protejată este în continuare la risc. Germania a luat decizia de a scoate din certificatul digital această posibilitate a testării și au rămas celelalte două variante: fie ești vaccinat, fie ai istoric de trecere prin boală. Doar aceste persoane au posibilitatea să participe la activități neesențiale. Certificatul verde ar trebui să funcționeze pe baza vaccinării, pe baza trecerii prin boală în primele șase luni și este o discuție referitoare la testare.

În anumite situații putem opta să menținem această variantă, dar trebuie să înţelegem că până la urmă doar testarea nu modifică cu nimic starea de receptivitate a persoanei respective, adică persoana respectivă în continuare este la risc să se infecteze şi este la risc să facă o formă gravă, mai ales dacă are alte afecţiuni asociate”, a explicat Valeriu Gheorghiță la Digi 24.

Medicul militar este de acord cu certificatul verde Covid-19

Medicul militar Valeriu Gheorghiţă susține că populaţia are nevoie de certificatul verde. Mai mult decât atât, deși în momentul de față încă există un risc de infectare și transmitere comunitară, activitățile econimice și nu numai nu pot fi închise la nesfârșit. Singura soluție pentru a reveni la normalitate este vaccinare anti-Covid-19, CNCAV susținând că serurile de imunizare sunt sigure și eficiente.

„Cred că populaţia are nevoie de certificatul verde, pe de o parte pentru a putea avea o viaţă cât mai apropiată de normal, cu riscuri minime din punctul de vedere al bolii, al riscului de infectare. (…) Este absolut firesc ca, pe perioada pandemiei, cât avem încă un risc de infectare şi un risc de transmitere comunitară a infecţiei cu SARS-CoV-2, noi nu putem să ţinem toate activităţile închise, nu putem să mergem la nesfârşit în această logică de restricţii, de izolare, de carantină, de risc de lockdown ş.a.m.d. Trebuie să mergem înainte şi trebuie să înţelegem că această posibilitate a implementării certificatului verde ne oferă această şansă”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, luni seară, la Digi 24.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *