Prima pagină » Actualitate » Dr. Valeriu Gheorghiţă, despre revenirea la normalitate: ”Este mai degrabă o certitudine decât o simplă speranţă”
Dr. Valeriu Gheorghiţă, despre revenirea la normalitate: ”Este mai degrabă o certitudine decât o simplă speranţă”

Dr. Valeriu Gheorghiţă, despre revenirea la normalitate: ”Este mai degrabă o certitudine decât o simplă speranţă”

10 mai 2021, 14:14,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a menţionat faptul că revenirea la normalitate este mai mult o certitudine decât o simplă speranţă.

Valeriu Gheorghiţă a punctat că, din punct de vedere al evoluţiei pandemiei, „lucrurile stau cât se poate de bine” şi prin vaccinare poate fi consolidată evoluţia favorabilă.

„Cred că nu trebuie să vorbim în cifre, este important ca orice persoană care se vaccinează să înţelegem că este o persoană protejată, o persoană care, la rândul ei, protejează pe cei din jur. Acesta este mesajul, nu trebuie să ne propunem o ţintă, trebuie să asigurăm vaccinarea cât mai multor persoane într-un timp cât mai scurt pentru a avea o şansă cât se poate de reală de a reveni la normalitate, pentru că revenirea la normalitate, din opinia noastră, este mai degrabă o certitudine decât o simplă speranţă şi vedem că, din punct de vedere al evoluţiei epidemiei, lucrurile stau cât se poate de bine. Sperăm să consolidăm această evoluţie favorabilă şi prin vaccinare putem asigura această consolidare şi predictibilitatea pe termen lung tocmai pentru a nu reveni într-o perioadă cu foarte multe restricţii”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Dr. Valeriu Gheorghiţă: „Exista ezitare peste tot”

Luni, 10 mai 2021, la Craiova, medicul militar a participat la deschiderea „Maratonului vaccinării” pe Stadionul Ion Oblemenco şi a fost interpelat despre faptul că sunt şi medici care ezită să se vaccineze, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a răspuns că există peste tot ezitare, însă doar imunizarea poate asigura protecţie.

„Cu siguranţă ezitare există peste tot, în final toată lumea va înţelege şi vor recurge la acest gest firesc de normalitate şi anume la vaccinare. Doar aşa putem să ne protejăm pe noi şi pe cei din jurul nostru”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.

Ce măsuri de relaxare vor intra în vigoare de la 1 iunie

Potrivit documentului propus de Ministerul Economiei, masca de protecţie nu va mai fi obligatorie în aer liber, începând cu data 1 iunie 2021, dacă se va ajunge la un grad de vaccinare de nu mai puţin de 50%. Același lucru ar trebui să se întâmple și în spațiile publice, însă în acest caz gradul de vaccinare ar trebui să crească la 70 la sută.

De asemenea, dacă propunerile vor fi acceptate, cetățenii vor scăpa de restricțiile de circulație dacă gradul de vaccinare va depăși 50% din populație.

În ceea ce privește măsurile de relaxare pentru industria hotelieră, nu va mai fi limitarea gradului de ocupare de 70%. Totodată, evenimentele din interiorul hotelurilor vor putea fi organizate doar cu persoane vaccinate împotriva virusului Covid-19.

Accesul la piscine, atât cele interioare cât și a cele exterioare se va face doar în cazul persoanelor imunizate sau a celor care au fost infectate cu SARS – CoV – 2 și pot demonstra acest aspect.

În cazul barurilor și restaurantelor, se elimină orice limitare în ceea ce priveşte capacitatea de servire, dar sunt înlocuite cu măsuri de distanțare. La o incidență între 3 și 7,5 cazuri la mia de locuitori unităţile de alimentaţie publica rămân deschise doar pentru persoanele vaccinate anti-coronavirus.

Evenimentele mai mari de 20 de persoane ar putea fi reluate doar pentru persoanele vaccinate. Aici discutăm despre nunți sau botezuri.

Toate măsurile vor fi discutate cel mai probabil, vineri, 14 mai 2021, în ședința Comitetului Interministerial pentru Revenirea la Normalitate și, dacă vor trece, se vor regăsi într-o nouă hotărâre de guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *