Prima pagină » Local » Dr. Tudor Ciuhodaru, după tragedia din Focuri: „Intoxicația cu gaze de fermentație poate fi letală”
Dr. Tudor Ciuhodaru, după tragedia din Focuri: „Intoxicația cu gaze de fermentație poate fi letală”

Dr. Tudor Ciuhodaru, după tragedia din Focuri: „Intoxicația cu gaze de fermentație poate fi letală”

02 sept. 2024, 15:10,
în Local

Dr. Tudor Ciuhodaru a avut o primă reacție după ce în comuna Focuri s-a produs o tragedie. O femeie a murit intoxicată cu gaze de fermentație, iar în acest context medicul ieșean a tras un semnal de alarmă.

„Fierbe tulburelul. Atenție, nu e de glumit! Intoxicația cu gaze de fermentație poate fi letală. Azi s-a înregistrat și prima tragedie la Focuri, Doi soți au căzut în beci din cauza mustului pus la fermentat. Femeia nu a mai putut fi salvată.
Până când legea Ciuhodaru privind predarea educației pentru sănătate va fu adoptată-

Atenție (!!!) Niciodată:
1. Nu intrați în încăperile în care fierbe vinul ce nu au o ventilație corespunzătoare.
2. Nu intrați în încăperile în care fierbe vinul fără a anunța pe cineva care poate interveni rapid.
3. Nu intrați nepregătit în încăperea în care există deja o victimă.

Rețineți:
1. Sunteți mai susceptibil de a vă intoxica dacă aveți probleme respiratorii, cardiace, neurologice.
2. Anunțați întotdeauna pe cineva că veți intra într-un spațiu închis în care fierbe vinul.
3. Asigurați înainte ventilația corespunzătoare.
4. Verificați nivelul oxigenului din încăperea în care intrați, eventual cu o lumânare aprinsă.
5. Se va stinge dacă nu există suficient oxigen.
6. Salvatorul poate deveni ușor o victimă.
7. Dacă intrați într-o încăpere în care există deja o victimă este posibil să vă intoxicați şi dumneavoastră.

Important:
1. Numărul și severitatea accidentelor legate de fermentarea vinului este în continuă creștere.
2. Butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire sunt un adevărat pericol.
3. Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentației alcoolice este imposibil de decelat. Este inodor, incolor şi insipid.
4. Efectele asupra organismului se datorează în special reducerii cantității de oxigen în spațiile închise în care fermentează vinul.
5. Gravitatea acestui tip de intoxicație e dependentă atât de organism cât şi de durata sau intensitatea expunerii.
6. Aspectele clinice pot varia de la simple amețeli, cefalee, grețuri, vărsături până la sincopă, asociată sau nu tulburărilor cardiace sau respiratorii.
7. Cazurile severe pot merge până la obnubilare, comă şi deces.
8. Pacienții pot necesita măsuri urgente de resuscitare respiratorie, suport volemic, antidotism, oxigenoterapie, analeptice respiratorii.

Este momentul ca Senatul să adopte legea Ciuhodaru ce prevede predarea educației pentru sănătate şi a noțiunilor de prim ajutor în toate instituțiile de învățământ.
Sper să mă susțineți și în acest demers”, a transmis dr. Tudor Ciuhodaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`