Prima pagină » Local » Dr. Tudor Ciuhodaru, despre sezonul căpușelor. Medicul ieșean transmite 10 lucruri bine de știut despre mușcătura acestor paraziți
Dr. Tudor Ciuhodaru, despre sezonul căpușelor. Medicul ieșean transmite 10 lucruri bine de știut despre mușcătura acestor paraziți

Dr. Tudor Ciuhodaru, despre sezonul căpușelor. Medicul ieșean transmite 10 lucruri bine de știut despre mușcătura acestor paraziți

08 iun. 2021, 09:24,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Medicul ieșean atrage atenție părinților și bunicilor. Având în vedere faptul că vine sezonul căpuşelor, dr. Tudor Ciuhodaru a transmis detalii importante pe care ar trebui să le știe fiecare persoană. Din păcate, sute de pacienţi ajung la urgenţe în fiecare an și nici copiii nu au scăpat de aceste muşcături.

Medicul Tudor Ciuhodaru a transmis 10 lucruri bine de știut despre muşcătura de căpuşă.

Peste 50 de copii au ajuns la urgențe după ce au fost mușcați de căpușe

Dr. Ciuhodaru a afirmat faptul că nu mai puțin de 58 de copii au ajuns deja într-o singură zi la urgențe. Astfel, având în vedere contextul actual al sezonului căpușelor, părinții și bunicii trebuie să fie extrem de atenți și precauți. Medicul ieșean susține că trebuie avută mare grijă în locurile de joacă pentru copii, iar aceștia trebuie să fie examinați în momentul în care ajung acasă.

„1. Riscul crește în aceste zile călduroase datorită stilului sumar de îmbrăcăminte cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpuşe.
2. Atenţie la locurile de joacă ale copiilor.
3. Evitaţi zonele în care riscul de a fi muşcati de căpuşe este mare (spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori).
4. În zonele de risc purtaţi haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă. Alegeţi pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje.
5. Căpuşa adultă este vizibilă pe piele (mai dificil în zonele piloase) şi trebuie scoasă imediat dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat (arată ca un punct negru cât un varf de ac).
6. Examinați copiii la întoarcerea de la locurile de joacă.
7. Căpuşa trebuie extrasă printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgentă.
8. Nu strângeţi căpuşa care v-a muşcat între degete pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal cu microbi în sângele dumneavoastră.
9. Dacă aţi încercat să scoateţi căpuşa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentararea la medic şi extragerea chirurgicală este o urgenţă pentru prevenirea infecţei şi a complicaţiilor.
10. Consultaţi imediat un medic mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale așa-numitei ,,gripe de vară” însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat”, a transmis dr. Tudor Ciuhodaru, medic ieșean.

Mușcătura de căpușă poate avea reacții adverse

Medicul ieșean Tudor Ciuhodaru a afirmat faptul că este de reținut că boala Lyme este declanșată de mușcătura de căpușă și este supranumită afecțiunea cu 1.000 de fețe. Pot apărea de asemenea o serie de reacții adverse.

„1. Data la care a fost extrasă căpuşa.
2. Urmăriţi apariţia oricăror simptome ,,curioase” atât la nivel muşcăturii cât şi generale precum cele pseudogripale: febră, dureri de cap, dureri în gât, ganglioni inflamaţi, oboseală marcată și dureri musculare.
3. !!! Mai puțin de 30% de bolnavii de Lyme după mușcătura de căpușă își mai amintesc de această mușcătură (datorită dimensiunilor mici și secreției anestezice).
4. Simptomatologia bolii Lyme este polimorfă şi realizează tablourile clinice a peste 200 de afecţiuni. Nu degeaba este supranumită boala cu 1000 de feţe”, a conchis dr. Tudor Ciuhodaru.

De menționat că marea problemă care poate să apară în momentul extragerii căpușei din piele este ca aceasta să se rupă în două, astfel încât capul acestuia să rămână sub piele. Este recomandat să nu fie scoasă de persoana care a fost mușcată, ci de un medic specialist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *