Prima pagină » Local » Dr. Tudor Ciuhodaru, despre postul Crăciunului: „5 lucruri esențiale pentru a nu ajunge la urgențe”
Dr. Tudor Ciuhodaru, despre postul Crăciunului: „5 lucruri esențiale pentru a nu ajunge la urgențe”

Dr. Tudor Ciuhodaru, despre postul Crăciunului: „5 lucruri esențiale pentru a nu ajunge la urgențe”

15 nov. 2023, 09:05,
în Local

Astăzi, 15 noiembrie 2023, a început postul Crăciunului. Medicul ieșean Tudor Ciuhodaru explică ce și cum trebuie să mâncăm în post. Astfel, acesta a transmis care sunt cele cinci lucruri esențiale pentru a nu ajunge la urgențe.

„Tot educație pentru sănătate. Asta până când aleșii vor adopta legea Ciuhodaru pentru predarea educației pentru sănătate (inclusiv noțiuni de prim ajutor și educație nutrițională) în toate școlile din România”, a transmis medicul Tudor Ciuhodaru.

Dr. Tudor Ciuhodaru, despre produsele vegetale consumate în postul Crăciunului

Medicul Tudor Ciuhodaru a transmis tuturor credincioșilor care vor să țină post să aibă grijă pentru că alimentația slab calorică poate crea diferite stări patologice. De asemenea, europarlamentarul recomandă evitarea alimentelor pline de e-uri și aditivi.

„A. Riscuri:
1. Postul ţinut cu stricteţe, fără a ține cont de condițiile individuale, poate favoriza, declanșa sau complica evoluţia diferitelor stări patologice preexistente.
2. Uzuale sunt stările lipotimice şi spasmofiliile apărute după o perioadă de restricţie alimentară severă, eventual asociate anumitor stări fiziologice.
3. Există şi riscul ca alimentaţia bogată caloric să creeze, în special doamnelor şi domnişoarelor, probleme după această perioadă.
4. Costul crescut ale unui regim alimentar adecvat în perioada postului poate crea multe alte probleme.

B. Concret- un regim alimentar echilibrat- trebuie să respecte 5 lucruri esențiale:
1. să includă proteine vegetale, din soia, cartofi, cereale integrale, fructe pentru glucide, lipide din uleiuri vegetale, nuci, seminţe, precum şi vitamine, obţinute în principal din fructe şi legume proaspete;
2. să fie adaptat caloric la necesităţile organismului, crescut dacă este efort fizic intens sau sarcină;
3. să nu depăşească necesitățile individuale, prin exces alimentar sau alimente bogate în calorii (ciocolată, dulceaţă, nuci, fasole);
4. să ţină cont de afecţiunile asociate metabolice (diabet) sau neuropsihice (nevroze sau depresii);
5. să respecte orarul de masă pentru a evita hipoglicemiile.

Rețineți:
1. Cea mai ieftină şi uzuală opţiune este consumul de alimente pe bază de carbohidraţi: cartofi, paste, pâine, derivate din porumb. Produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală (pate vegetal, soia, caşcaval vegetal) sau legumele, salatele sau fructele proaspete sunt şi ele la mare căutare în această perioadă dar sunt mult mai scumpe.
2. Recomandăm un regim alimentar care să ţină cont de vârstă, activitate fizică, status fiziologic şi afecţiuni preexistente, consultând eventual şi un nutriţionist, astfel încât să nu ajungeţi la spital.
3. Oare când vor adopta legea Ciuhodaru privind introducerea educație pentru sănătate de care să beneficieze toți românii?!”, a mai adăugat medicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`