Prima pagină » Sanatate » Dr. Solange Tamara Roșu, despre întărirea sistemului imunitar la copii: „Există imunitate dobândită prin viroze și imunitate indusă de vaccinuri” – VIDEO

Dr. Solange Tamara Roșu, despre întărirea sistemului imunitar la copii: „Există imunitate dobândită prin viroze și imunitate indusă de vaccinuri” – VIDEO

22 feb. 2023, 11:52,
BZI.ro, în Sanatate

Dr. Solange Tamara Roșu, șefa UPU a Spitalului de Copii Sfânta Maria din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre întărirea sistemului imunitar la copii. Iată ce măsuri trebuie să ia părinții, atunci când copilul lor se îmbolnăvește?

Sistemul imunitar este alcătuit din diferite celule, organe și proteine, care colaborează pentru apărarea organismului de infecții și boli. Astfel, se creează anticorpii, care luptă cu germenii și favorizează procesul de vindecare. De precizat este că o parte a sistemului imunitar este înnăscut, iar o parte este dobândită prin contactul cu mediul extern.

Rolul sistemului imunitar este de a crea o barieră de protecție în fața agenților patogeni sau a germenilor, cum sunt bacteriile, virusurile, ciupercile și toxinele pe care organismul le poate prelua din mediul extern.

Dr. Solange Tamara Roșu, despre întărirea sistemului imunitar la copii: „Trecem toți prin aceste viroze și ne obținem imunitatea”

Potrivit medicului Solange Tamara Roșu, imunitatea copiilor poate fi dobândită prin viroze sau poate fi indusă de vaccinuri. Acestea din urmă și-au dovedit eficacitatea de-a lungul anilor, reușind să salveze numeroase vieți. Introdus în practica medicală de foarte mulți ani și utilizat cu succes, vaccinul antigripal poate fi făcut și copiilor la începutul perioadei de sezon epidemic. Efectul acestuia apare abia după două sau trei săptămâni de la introducerea în organism, fapt pentru care, în această perioadă, copilul poate contacta infecții respiratorii.

„Trecem toți prin aceste viroze și ne obținem imunitatea. Există imunitate dobândită prin aceste viroze sau imunitate indusă de vaccinuri și ajungem și la faptul că avem și vaccinuri. Până la urmă, vaccinurile au salvat vieți, asta este clar. Nu intrăm chiar în masa de vaccinuri, însă avem vaccinul antigripal, este de foarte mulți ani în practica medicală utilizat cu succes, cu mențiunea de a fi făcut atunci când trebuie, adică la începutul perioadei de sezon epidemic, sezon de viroze respiratorii, deoarece vaccinul își face efectul după 2-3 săptămâni de la introducerea în organism. Câteodată, sigur, părinții sunt întrebători: „Am făcut vaccin, dar mi-a făcut și gripă.” Da, dar dacă ieri a fost vaccinat, n-a avut timp să acționeze. Ca atare, ideal este ca aceste vaccinuri să se facă în timp util și mai ales la copiii care sunt la risc de a face forme severe. De la șase luni se recomandă acest vaccin.”, a declarat dr. Solange Tamara Roșu, pentru BZI LIVE.

Dr. Solange Tamara Roșu: „Fiecare suntem diferiți și imunitatea noastră este diferită”

Fiindcă suntem diferiți, și imunitatea noastră este diferită. Tocmai de aceea, atunci când un copil suferă de o viroză respiratorie, este necesar să fie ținut acasă aproximativ șapte zile, înainte de a fi reintrodus în colectivitate. În cazul în care nu este respectat acest termen, copilul poate contacta o altă viroză, de la un alt copil, deoarece nu este complet vindecat.

„Până la urmă, fiecare este unic. Fiecare suntem diferiți și imunitatea noastră este diferită și poate și restul factorilor favorizanți predomină într-o anumită colectivitate, se întâmplă. Pacientul face viroză, este ținut acasă puțin, foarte puțin și din motive, până la urmă, justificate, părinții duc copilul în colectivitate. Șapte zile trebuie să stea acasă. Până la urmă sunt cinci zile de școală cu două de weekend, deci o săptămână trebuie. Altfel, este un risc și pentru copilul nostru, fiindcă nu este vindecat și poate lua altă viroză. Că, între timp, în colectivitate sunt și alți copii care, datorită faptului că sunt la alt nivel, au altă viroză și se amestecă.”, a adăugat medicul Solange Tamara Roșu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *