Data de 1 octombrie marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului la Sân. Anul acesta, Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași va ilumina în roz clădirea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași pentru a atrage atenția asupra importanței depistării precoce a cancerului la sân
Rozul este culoarea-simbol prin care se urmărește creșterea gradului de conștientizare a femeilor care trebuie să știe că, prin informare, prevenție și control medical anual, cancerul la sân poate fi învins.
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului la Sân, marcată la IRO Iași
Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului la Sân, Mirela Grosu, managerul IRO Iași, a scos în evidență importanța screening-ului și a prevenției în lupta cu cancerul la sân. Screening-ul cancerului la sân reprezintă testarea periodică, la intervale regulate, a tuturor femeilor din grupa de vârstă la risc, 50-69 de ani neîmpliniți, pentru a detecta prezența cancerului.
„Am vrut ca și în acest an, la fel ca în anii trecuți, să punctăm o zi importantă, 1 octombrie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului la Sân, în care întreaga lume vrea să marcheze acțiunile desfășurate pentru depistarea cancerului la sân. Institutul Oncologic din Iași are 10 ani de funcționare împliniți pe 25 martie. Am încercat pe parcurs să punem accent cât mai intens pe activitatea de screening. Ne-am dat seama, după un an sau doi, că Institutul sau zonele sale în care noi desfășuram această activitate sunt insuficiente, erau spații aglomerate, se amestecau persoanele sănătoase care veneau să acceseze serviciile cu pacienții noștri, iar acest fapt nu era în regulă, pentru că, astfel, creșteau timpii de așteptare și pentru unii, și pentru alții. Ne-am gândit să extindem cumva zona de ambulatoriu, așa ne-a venit ideea să construim un alt spațiu, un centru de screening, o zonă la care să se adreseze persoanele sănătoase ce vin la o consultație de specialitate. Am gândit Centrul de Screening pe mai multe specialități care să nu fie legate neapărat de oncologie, pentru că screening înseamnă, de fapt, o acțiune de depistare a unei boli, indiferent care este ea, nu neapărat cancer.
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului la Sân va fi marcată prin iluminarea în roz a clădirii Casei de Asigurări de Sănătate. În fiecare an, este iluminată în roz o clădire importantă, anul trecut a fost ce a primăriei. Acum ne-am gândit la Casa de Asigurări care este în strânsă legătură cu activitatea noastră. Zona Copou e destul de circulată sâmbătă seară și credem că așa putem să ajungem la mai mulți oameni cu acțiunea noastră”, a declarat Mirela Grosu, managerul IRO Iași.
Dr. Smaranda Grămadă: „Cancerul la sân depistat într-o fază precoce, este vindecabil!”
Femeile cu vârsta între 50 și 69 de ani, din 12 județe din regiunile de Nord-Est și Sud-Est ale țării, Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț, Suceava, Galați, Brăila, Constanța, Vrancea, Tulcea și Buzău, pot beneficia de mamografii digitale gratuite în cadrul proiectului de screening ONCOFEM, finanțat cu fonduri europene.
„Mamografia trebuie să devină o rutină, pacientele trebuie să vină la 2 ani să facă acest control care durează în jur de 15-20 de minute. Acum, se poate efectua și fără bilet de trimitere, doar cu buletinul, pe baza unei programări și poate salva vieți. Cancerul la sân, depistat într-o fază precoce, este vindecabil”, a declarat dr. Smaranda Grămadă.
Femeile din regiunile de Nord-Est și Sud-Est ale țării pot beneficia de mamografii în cadrul proiectului ONCOFEM atât la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice, cât și la Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar.
„În anul 2001, am fost operată de fibrom. În anul 2015, stăteam la televizor și am văzut numărul de telefon de la screening. Am zis să merg să mă caut și eu, că e posibil ca de la burtă să apară probleme și la sâni. Am fost, nu mi-au găsit nimic, dar, anul aceasta, prin luna iulie, am depistat ceva la sân, un punct, și am sunat imediat la screening. Am venit, am făcut mamografie, am făcut puncție, iar acum sunt operată, astăzi am fost la scos firele”, a declarat, sub protecția anonimatului, o pacientă care a luat parte la evenimentul organizat de IRO Iași cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului la Sân.