Prima pagină » Local » Dr. Simona Mogoș, despre dereglările hormonale la femei și la bărbați: „Pentru o anumită categorie de persoane, există o sensibilitate mai mare și la cantități normale de hormoni masculini” – VIDEO

Dr. Simona Mogoș, despre dereglările hormonale la femei și la bărbați: „Pentru o anumită categorie de persoane, există o sensibilitate mai mare și la cantități normale de hormoni masculini” – VIDEO

01 nov. 2022, 10:27,
în Local

Dr. Simona Mogoș, medic primar endocrinolog la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre dereglările hormonale la femei și la bărbați. Descoperiți, în rândurile următoare, de ce apar sâni la unii bărbați și de ce unele femei se confruntă cu pilozitate excesivă.

De regulă, dereglările hormonale apar la femei, însă și bărbații pot experimenta astfel de probleme. Așa cum femeile se confruntă cu o scădere bruscă a estrogenului în perioada menopauzei, și bărbații sunt afectați, pe măsură ce îmbătrânesc, de o scădere a nivelului de testosteron. Acest fenomen poartă denumirea de andropauză și se manifestă la bărbații cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani.

Dr. Simona Mogoș, despre dereglările hormonale la femei și la bărbați: „La bărbații cu sâni, situația se numește ginecomastie”

Medicul a vorbit despre situația bărbaților, care se confruntă cu apariția sânilor. Această situație poartă numele de ginecomastie și este generată de deranjarea balanței dintre estrogen și testosteron. Fiindcă se produc mai mulți estrogeni, aceștia se duc la nivel mamar, unde există niște receptori responsabili de creșterea glandei mamare.

„La bărbații cu sâni, situația se numește ginecomastie. Atunci când apare deranjarea balanței între estrogen și testosteron în corpul bărbatului, în sensul producerii mai multor estrogeni, atunci acești estrogeni se duc la nivel mamar, unde există niște receptori, acționează pe acești receptori și glanda mamară crește. Atunci apare această creștere de sâni la bărbați. Situația asta se poate produce și la pacientul obez, dar se poate produce și în cazul unor boli cronice, cum este ciroza hepatică, cum este boala renală cronică.”, a explicat dr. Simona Mogoș, medic primar endocrinolog, pentru BZI LIVE.

Ginecomastia poate fi indusă și de unele medicamente sau poate apărea la bărbații în vârstă, deoarece cantitatea de testosteron începe să se reducă fiziologic.

„Dacă apariția ginecomastiei este indusă iatrogen, adică de medicamente care provoacă ginecomastie, tocmai prin stricarea acestei balanțe între testosteron și estrogen. Mai avem de a face și cu o ginecomastie de vârstă, pentru că la pacientul vârstnic, cantitatea de testosteron începe să se reducă fiziologic, apare estrogen prin conversia periferică în țesutul adipos.”, a adăugat medicul.

Dereglările hormonale la femei. Ce se întâmplă atunci când pilozitatea este în exces?

În ceea ce privește femeile cu pilozitate excesivă, firul de păr este stimulat de hormoni masculini. Acești hormoni provin din ovar sau din glandele suprarenale, care știu să producă hormoni masculini în mod fiziologic. Atunci când foliculul pilos este ținut sub influența unor cantități mari de hormoni masculini, acesta se îngroașă și devine negru.

„La femeile cu pilozitate excesivă, această pilozitate are în spate următorul fenomen: firul de păr este stimulat de hormoni masculini. Acești hormoni provin din ovar sau din glandele suprarenale, care știu să producă hormoni masculini în mod fiziologic. Dar pentru o anumită categorie de persoane, există o sensibilitate mai mare și la cantități normale de hormoni masculini. Și atunci, dacă foliculul pilos este ținut sub influența unor cantități mari, în cazul hiperandrogeniei sau bolii polichistice ovariene de hormoni masculini sau dacă receptorul resăectivului folicul reacționează exagerat la cantități normale de testosteron, ne putem aștepta ca reacție de îngroșare a acestui folicul pilos. Deci firul de păr nu o să mai fie fin, ci sub influența testosteronului se îngroașă și devine negru”, a declarat medicul Simona Mogoș, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`