Prima pagină » Sanatate » Dr. Simona Mogoș, despre bolile endocrine la copii: „Tiroidele lor sunt mult mai inflamate” – VIDEO

Dr. Simona Mogoș, despre bolile endocrine la copii: „Tiroidele lor sunt mult mai inflamate” – VIDEO

16 feb. 2023, 12:03,
în Sanatate

În ultimul timp, tot mai mulți copii se confruntă cu boli endocrine. Despre ce afecțiuni este vorba, ne va spune dr. Simona Mogoș, medic primar endocrinolog la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, în emisiunea BZI LIVE.

Anual, numărul copiilor care ajung în cabinetul medicului endocrinolog crește considerabil. Acest lucru se datorează preocupării părinților în ceea ce privește creșterea și dezvoltarea celor mici, care, la primele semne neobișnuite, iau decizia de a solicita sfatul unui specialist.

Printre factorii care determină apariția bolilor endocrine la copii se numără: alimentația mamei în timpul sarcinii, genele care provin de la părinți și de la bunici, gradul de dezvoltare a placentei, stilul de viață al celui mic și funcționarea glandei hipofize a copilului, după vârsta de doi ani.

Dr. Simona Mogoș, despre bolile endocrine la copii: „La copii am întâlnit atât hipertiroidie, cât și hipotiroidie”

Bolile endocrine pot afecta pe oricine, indiferent că vorbim despre femei, bărbați sau copii. Cei mici, având același sistem endocrin precum adulții, se pot confrunta atât cu hipertiroidie (boala Basedow, în special), cât și cu hipotiroidie (de exemplu tiroidită Hashimoto). Hipertiroidismul apare atunci când glanda tiroidă produce mai mulţi hormoni tiroidieni decât este nevoie, iar hipotiroidismul este declanșat în momentul în care glanda produce mai puțin. În ceea ce privește hipertiroidismul la copii, acesta se manifestă prin: tiroida mărită, pierdere în greutate, transpiraţie excesivă, bătăi rapide şi neregulate ale inimii, anxietate, iritabilitate, scăderea capacității de concentrare, ochi proeminenți, tremur, oboseală, intolerență la căldură, senzație de nod în gât, probleme cu somnul sau diaree.

Medicul Simona Mogoș a precizat că, din punct de vedere ecografic, tiroidele copiilor sunt mult mai inflamate, mult mai distruse tisular, față de răspunsul unui adult. Astfel, pentru ei, necesarul hormonilor tiroidieni este o prioritate.

„Sunt afecțiuni care lovesc atât în femei, cât și în bărbați, cu frecvență mai mare sunt afectate femeile, dar și copiii. Și ei sunt structurați la fel, au același sistem endocrin. La copii am întâlnit atât hipertiroidie, boală Basedow în special, cât și hipotiroidie, tiroidită Hashimoto și nu am foarte mulți copii, dacă îmi aduc aminte din cazuistica mea personală. Nu știu dacă am zece copii în 20 de ani îngrijiți cu hipotiroidie autoimună. Însă, pot să vă spun că, din punct de vedere ecografic, tiroidele lor sunt mult mai inflamate, distruse tisular, față de răspunsul unui adult. Iar necesarul hormonilor tiroidieni pentru ei este o prioritate.”, a declarat medicul Simona Mogoș, pentru BZI LIVE.

dr. simona mogoș în studioul bzi live

Sunt afecțiuni care lovesc atât în femei, cât și în bărbați, cu frecvență mai mare sunt afectate femeile, dar și copiii.

Dr. Simona Mogoș: „A fost nevoie să le introduc tratamentul cu hormoni tiroidieni”

Medicul a adăugat că majoritatea copiilor, care se prezintă la cabinet, necesită tratament cu hormoni tiroidieni, deoarece glanda lor tiroidă nu rezistă asaltului inflamator. La copiii preşcolari, hipotiroidismul se poate instala lent, iar semnele sunt: statură mică, tulburări de comportament, somnolenţă, constipaţie și căderea părului.

„Dacă la o parte din adulți să spunem că tiroida rezistă asaltului acesta inflamator și o bună parte din vreme nu au nevoie de hormoni tiroidieni, la copii, cei care s-au prezentat pentru consult, a fost nevoie, în situația de hipotiroidie, să le introduc tratamentul cu hormoni tiroidieni.”, a adăugat medicul endocrinolog Simona Mogoș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *