Prima pagină » National » Dr. Remus Mihalcea oferă soluții pentru recăpătarea gustului și al mirosului după infectarea cu COVID-19
Dr. Remus Mihalcea oferă soluții pentru recăpătarea gustului și al mirosului după infectarea cu COVID-19

Dr. Remus Mihalcea oferă soluții pentru recăpătarea gustului și al mirosului după infectarea cu COVID-19

09 nov. 2021, 15:15,
în National

Dr. Remus Mihalcea, a vorbit ieri, 8 noiembrie 2021, despre motivul pentru care pacienții infectați cu COVID-19 ajung să-și piardă gustul și mirosul pe parcursul bolii și de ce pentru unii durează o perioadă îndelungată de timp ca acestea să-și revină la normal.

Medicul ORL-ist afirmă că deși există multiple soluții eficiente, acestea sunt oferite de către medicii specialiști după un consult adecvat.

Dr. Remus Mihalcea, soluții pentru recăpătarea gustului și al mirosului după infectarea cu COVID-19

Medicul ORL, Remus Mihalcea afirmă faptul că în cazul infectării cu forme ușoare cu COVID-19, dar nu numai, atât gustul cât și mirosul revin foarte repede. Cu toate astea, există persoane care nu trec la fel prin această infecție, recuperarea simțurilor fiind mai dificilă, putând ajunge chiar și până la șase luni. În acest caz, se recomandă vizita la medicii specialiști pentru a primi un tratament adecvat.

”Pierderea mirosului este un semn că virusul are un tropism neurologic, întrucât nervul olfactiv, cel care se ocupă cu mirosul, este o extensie a sistemului nervos central. Pierderea mirosului, asociată infecției, este o afectare directă a sistemului nervos central, dar probabil este cea mai blândă afectare.

Sunt studii făcute care arată că pacienții care au avut ca prim simptom pierderea mirosului au avut forme ușoare sau medii de boală. Cât despre reluarea mirosului, ar trebui, în primul rând, un control la un specialist, pentru a aplica un tratament adecvat.

De obicei, reluarea funcției se face până la 6 luni de la terminarea bolii. Ca și tratamente sunt spray-urile care conțin cortizon, acesta se știe foarte bine că are rol inflamator și acționează local la nivelul bulbului olfactiv”, a afirmat dr. Remus Mihalcea, medic ORL.

Dr. Laura Ghibu declară că varianta Delta are simptome asemănătoare unei răceli

Medicul Laura Ghibu, a dat mai multe explicații privind motivele pentru care  tulpina Delta afectează atât de tare persoanele nevaccinate și nu numai. Aceasta a precizat că simptomele pot fi ușor confundate cu o simplă răceală, motiv pentru care cei infectați nu cer la timp ajutorul medicilor și se tratează singuri acasă. Astfel că, aceștia ajung mult prea târziu la spital.

„Aceasta variantă are şi un alt decurs, un pic mai rapid decât eram noi obișnuiți. Simptomele se văd după două, patru zile, când înainte se vedeau poate după o săptămână, iar înrăutățirea stării se face mult mai repede decât înainte. Simptome grave putem să vedem după 4-5 zile. Debutează cu simptome care pot fi uşor ciudate.

Nu este ca varianta inițială când îţi pierdeai gustul, mirosul şi aveai tuse şi dureri de gât. Această variantă poate să debuteze şi cu simptome ușoare de răceală şi poate să debuteze şi cu dureri de burtă şi alte simptome intestinale.

Lumea poate nu bagă se seamă aceste simptome şi ajunge să ceară ajutorul medicului când e poate prea târziu”, a declarat medicul Laura Ghibu.

De asemenea, dr. Laura Ghibu mai adaugă faptul că, în urma cercetărilor făcute de specialiști, varianta Delta atacă într-o rată foarte mare pe tineri.

„Din studii, un tânăr la 10.000 poate să decedeze din cauza acestei variante şi cam 26% din tinerii infectați ajuns să fie spitalizați şi la ATI”, a mai precizat medicul Laura Ghibu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`