Prima pagină » Local » Dr. Raluca Neagu-Movilă, despre situația transplanturilor din România: „Anul 2022 a fost un an bun la nivelul regiunii Moldovei” – VIDEO

Dr. Raluca Neagu-Movilă, despre situația transplanturilor din România: „Anul 2022 a fost un an bun la nivelul regiunii Moldovei” – VIDEO

29 nov. 2022, 14:22,
în Local

Dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului Regional de Transplant de la Iași și medic ORL la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre situația transplanturilor din România. Câte transplanturi s-au realizat la nivelul regiunii Moldovei în anul 2022?

Transplantul de organe este una dintre cele mai captivante părți ale medicinei. Acesta constă în înlocuirea unui organ care nu își mai poate îndeplini corect funcțiile sau care devine periculos pentru organism, cu altul sănătos, care poate lua în primire rolul celui bolnav.

Pentru ca un transplant să se poată realiza, sunt necesare două elemente cheie, și anume: primitorul (cunoscut și sub numele de receptor) și donatorul. În ceea ce privește donatorul, acesta poate fi o persoană în viață sau o persoană care a decedat recent ori se află în moarte clinică. Foarte important de precizat este că nu toate organele corpului uman pot fi transplantate.

Dr. Raluca Neagu-Movilă, despre situația transplanturilor din România: „Avem cel mai mare număr de transplanturi hepatice făcute până acum”

Medicul Raluca Neagu-Movilă a dezvăluit că anul 2022 a fost un an bun din punctul de vedere al transplanturilor și al donatorilor la nivelul regiunii Moldovei. Au fost efectuate șapte transplanturi hepatice, dar s-ar fi putut face mai multe, pentru că au existat donatori mai mulți decât în alți ani. Nefiind o listă de așteptare foarte mare, nu au existat primitori, iar ficatul a ajuns, în mai multe situații, la Centrul de Transplant din București, de la Spitalul Fundeni.

„Anul 2022 a fost un an bun din punct de vedere al transplanturilor și al donatorilor la nivelul regiunii Moldovei. Avem cel mai mare număr de transplanturi hepatice făcute până acum, am făcut 7. Am fi putut să facem mai multe, pentru că noi donatori am avut mult mai mulți decât în alți ani, doar că nu avem o listă de așteptare foarte mare și nu reușim de fiecare dată să găsim primitori și atunci am fost în multe situații de a da ficatul Centrului de Transplant din București, de la Fundeni, întrucât ei au listele cele mai mari de așteptare și întotdeauna la ei se va găsi. Și au și posibilități tehnice de a putea evalua mult mai mult acel ficat, dacă funcția ficatului este suficient de bună pentru a putea fi transplantată. Adică există o mașină, liver assist, pe care se pune acel ficat și se monitorizează. Dacă organul este bun și funcționează la parametri optimi, atunci poate fi transplantat. Dacă nu, este distrus și se face un proces verbal pentru fiecare organ.”, a declarat dr. Raluca Neagu-Movilă, pentru BZI LIVE.

Dr. Raluca Neagu-Movilă: „Spre deosebire de transplanturile hepatice, la rinichi accesibilitatea este mult mai mare”

În timp ce transplanturile hepatice nu sunt atât de des întâlnite, la rinichi accesibilitatea este mult mai mare, lista de așteptare fiind interminabilă. Rinichii sunt mai ușor de transplantat și mult mai eligibili, iar suferința este întotdeauna mai mică, spre deosebire de ficat.

„Spre deosebire de transplanturile hepatice, la rinichi accesibilitatea este mult mai mare, e lista de așteptare mult mai mare și rinichii sunt mult mai ușor de transplantat și mult mai eligibili. Și suferința la rinichi este întotdeauna mai mică decât la ficat. Ficatul e un organ mai sensibil, dar la rinichi se mai face și transplant de la donator viu. Deci numărul este oricum mai mare. Au fost 12 donatori anul ăsta, înseamnă că au fost făcute 24 de transplanturi renale doar de la donatori în moarte cerebrală. E un număr foarte mic, dacă mă întrebați pe mine.”, a subliniat medicul.

Întrebată care a fost cel mai bun an în ceea ce privește transplanturile realizate în zona Moldovei, medicul Raluca Neagu-Movilă a declarat că anul 2017. Atunci au fost 18 donatori în Iași.

„Am avut 18 donatori în Iași în anul 2017. E o stagnare din partea celorlalte centre de transplant din regiunea Moldovei, pentru că în anii anteriori existau niște întruniri. Deci oamenii trebuie motivați un pic, trebuie adunați, trebuie reimpulsionați.”, a adăugat dr. Raluca Neagu-Movilă, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`