Dr. Raluca Neagu Movilă, coordonatorul Centrului Regional de Transplant de la Iași și medic ORL la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre secrețiile nazale la copii. Cât de periculoase pot fi acestea și cum pot fi tratate?
Secrețiile nazale ale copiilor constituie, de cele mai multe ori, una dintre cauzele care îl determină pe părinte să îl ducă pe cel mic la medicul pediatru. Cu toate acestea, secrețiile nazale sunt normale și, de multe ori, nu există motive de îngrijorare. Însă, există și situații în care secrețiile nazale pot trăda afecțiuni serioase.
Cele mai frecvente cauze ale secrețiilor nazale la copii sunt răceala sau gripa, reacțiile alergice și sinuzita. Totodată, responsabile de formarea acestora sunt și: febra fânului, rinita vasomotorie, polipii nazali, obiectele mici inhalate în una dintre nări și folosirea unor spray-uri sau picături nazale pe o durată mai mare de trei zile.
Dr. Raluca Neagu-Movilă, despre secrețiile nazale la copii: „Produc obstrucții, fie la ureche și apar otitele, fie la nas”
Potrivit medicului Raluca Neagu-Movilă, secrețiile nazale care apar la copii pot produce obstrucții fie la ureche, fie la nas. În cazul în care acestea ostrucționează urechea, apare otita, un proces inflamator care poate cuprinde pavilionul urechii, tegumentul conductului auditiv extern și mucoasa urechii medii. La copilul mic, otita externă se manifestă prin agitație, plâns neconsolabil, refuzul alimentației, frecarea capului pe pernă, aducerea mâinii spre ureche, rar otoree purulentă, urât mirositoare și febră.
„Majoritatea copiilor, de fapt toți, au acele vegetații adenoide (polipii), iar în momentul în care copilul e răcit se suprainfectează și alea sunt secrețiile care curg. Ce este deranjant? Faptul că produc obstrucții, fie la ureche și apar otitele, fie la nas. Deci copilul sforăie noaptea, nu se oxigenează foarte bine, determină deformări ale dentiției. Astea sunt indicațiile pentru operație la adenoidita cronică.”, a declarat medicul Raluca Neagu-Movilă, pentru BZI LIVE.
Importanța colabărării dintre medicul stomatolog și medicul ORL
Este esențial ca medicul stomatolog să colaboreze cu medicul ORL, atunci când întâmpină un caz în care un copil se prezintă cu dinți ieșiți în față. Poate fi vorba despre polipi, care să îi provoace defectul, ceea ce necesită intervenție chirurgicală și abia apoi montarea unui aparat dentar.
„Sunt copii care se duc la medicul stomatolog și spun: „Uite, copilul meu are niște dinți ieșiți în față. Trebuie să îi punem aparat dentar.” Dar un stomatolog care știe despre ce e vorba, trebuie obligatoriu, pentru că eu știu, pe vremea când consultam copii, mă sunau colegi și spuneau: „Vreau să îi pun aparat dentar, vezi dacă n-are polipi.” Și luam copilul și îl consultam și spuneam: „Da, are. Ar trebui mai întâi operat și după aia să îi pui aparat dentar, că degeaba îi pui aparat dentar, dacă nu se rezolvă cauza.” Acele otite sunt niște otite cronice la copil și degeaba îi tratezi otita, pentru că riști să tratezi o otită care a fost acută prima dată, se transformă într-o otită subacută, pentru că ea este trenantă, dar la un moment dat devine cronică. Și acea secreție din ureche se transformă, la un moment dat, într-un clei și foarte mulți recomandă aceste aeratoare transtimpanice, să se pună în ureche, ca să se scoată ca urechea să se ventileze, să aspire secrețiile alea cleioase din ureche. Pentru că ce e deranjant este scăderea de auz. În momentul când ai cleiul ăla în ureche, copilul nu mai aude foarte bine. Este o obstrucție a trompei lui Eustachio.”, a mai spus dr. Raluca Neagu-Movilă, în cadrul emisiunii BZI LIVE.