Prima pagină » Sanatate » Dr. Oana Bișoc, despre complicațiile atacului cerebral: „Depinde foarte tare cât muncește pacientul, pentru ca să se refacă” – VIDEO

Dr. Oana Bișoc, despre complicațiile atacului cerebral: „Depinde foarte tare cât muncește pacientul, pentru ca să se refacă” – VIDEO

28 feb. 2023, 10:20,
în Sanatate

Dr. Oana Bișoc, medic primar neurolog, Clinica II de Neurologie a Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu”, din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre complicațiile atacului cerebral. Iată cu ce sechele poate rămâne un pacient care a suferit un AVC ischemic sau hemoragic.

Accidentul vascular cerebral poate cauza fie dizabilități temporare, fie permanente, totul aflându-se în strânsă legătură cu durata întreruperii fluxului sanguin către creier și cu zonele afectate. În funcție de fiecare pacient, printre sechelele unui AVC se numără: paralizie sau pierdreea mișcării musculare, dificultate de a vorbi sau de a înghiți, pierderea memoriei sau dificultăți de gândire, probleme emoționale, durere și, în unele cazuri, modificări ale comportamentului și capacității de auto-îngrijire.

Dr. Oana Bișoc, despre complicațiile atacului cerebral: „Poate să afecteze un vas mai mic sau mai mare”

Potrivit medicului Oana Bișoc, un pacient care a suferit un AVC poate rămâne sau nu cu sechele. Acest lucru depinde foarte mult dacă accidentul vascular a afectat un vas mai mic sau mai mare ori dacă intervenția a fost rapidă sau nu. De asemenea, succesul terapeutic poate să fie mai mare sau mai mic, în funcție de mai mulți factori: circulația colaterală, compensarea zonei afectate de restul circulației cerebrale, resursele creierului respectiv și de cât de mult muncește pacientul pentru refacerea sa.

„Este un răspuns cu depinde. Depinde, pentru că accidentul vascular poate să afecteze un vas mai mic sau mai mare, intervenția terapeutică poate să fie mai rapidă sau nu, succesul terapeutic poate să fie mai mare sau mai mic, nu există un standard, un criteriu minunat după care să apreciem că la unii pacienți va fi perfect și la unii nu, depinde de circulația colaterală, adică de cum e compensată zona afectată de restul circulației cerebrale, depinde efectiv de resursele creierului respectiv, pentru că un creier mai în vârstă și mai atrofic va avea mai puțină resursă decât un creier mai tânăr. Adică sunt mulți factori care coordonează. Și depinde foarte tare cât muncește pacientul, pentru ca să se refacă.”, a răspuns medicul Oana Bișoc, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Care sunt semnele de alarmă ale unui accident vascular cerebral (AVC)?

Accidentul vascular cerebral poate fi depistat cu ajutorul formulei F.A.S.T. Astfel că, dacă suspectezi că cineva suferă un AVC, acționează cât mai repede și fă-i următorul test: F – Face (Față) – Solicită persoanei să zâmbească. În cazul în care fața nu este asimetrică și este căzută într-o parte, este posbil să sufere un AVC; A – Arms (Brațe) – Pune persoana să ridice simultan ambele brațe deasupra capului. Dacă nu poate sau dacă un braț rămâne mai jos decât celălalt, sună la 112; S – Speech (Vorbire) – Solicită persoanei afectate să repete o frază simplă. Dacă ți se pare că vorbește ciudat, înseamnă că suferă un AVC; T – Time (Timp) – În cazul în care observi oricare dintre acest semne, nu mai sta pe gânduri și solicită, cât mai repede, ajutorul unui medic. Cu cât mai repede anunți cadrele medicale, cu atât există mai multe șanse ca persoana afectată să prevină complicațiile atacului cerebral.

Sună la 112 și salvează o viață! Ține cont că fiecare minut contează, fapt pentru care notează ora la care ai observat oricare dintre semnele de mai sus. Acest lucru îl poate ajuta pe medic să-i administreze tratamentul adecvat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`