Dr. Mihai Craiu, medic pediatru în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din Bucureşti, a transmis detalii despre situaţia din momentul de faţă, în România, în ceea ce priveşte numărul infectărilor cu Covid-19.
”Scurt de tot, probabil o simplificare excesivă în scopul clarificării situației actuale”, a spus medicul Mihai Craiu.
Dr. Mihai Craiu, situaţia actuală a infectărilor cu Covid-19
Medicul primar în pediatrie susţine că în prezent, pe teritoriul statului român, exista o transmitere comunitară foarte intensă. De asemenea, acesta afirma că din fericire, extrem de multe persoane sunt diagnosticate cu o formă uşoară a bolii. Însă, la polul opus mai exista şi persoane care pierd lupta cu boala şi mor în secţii de Anestezie şi Terapie Intensivă.
„Circa 1 din 3 teste de detecție COVID-19 efectuate în centre autorizate sunt pozitive. Deci există transmitere comunitară foarte intensă, acum, în România. Foarte multe persoane se infectează și dezvoltă o formă ușoară de boală. Dar nu toți pacienții care se infectează sunt la fel de puțin afectați. În continuare există sute de persoane internate la AŢI și zilnic mor circa 100 de pacienți”, a spus medicul Mihai Craiu.
Medicul Mihai Craiu, despre tulpina Omicron
Pediatrul a publicat un mesaj pe reţeaua de socializare Facebook în care transmitea ca problema cu adevărat importantă în contextul de faţă a valului cinci al pandemiei o reprezenta contagiozitatea ridicată a tulpinei Omicron. Mai mult decât atât, având în vedere că a apărut şi o submutatie BA.2, aceasta este mult mai îngrijorătoare decât Omicron.
De asemenea, medicul Craiu susţine că tot mai mulţi pacienţi aleg să se trateze acasă sunt ce sunt depistaţi cu noul coronavirus, urmează o schemă de tratament care are la baza antibioticul. Dr. Mihai Craiu afirma că niciodată nu trebuie luat antibiotic, chiar dacă sunt copii infectaţi.
„Cei mai mulți pacienți se tratează la domiciliu cu simptomatice. NOTĂ – nici un pacient altfel sănătos (înainte de COVID-19…), având o formă ușoară de boală, NU are nevoie de antibiotice pentru a se vindeca. De absolut nici un antibiotic, conform tuturor protocoalelor internaționale! Copiii pot să se infecteze oriunde. Inclusiv la școală. DACĂ nu se respectă normele de protecție și de testare, școlile se vor închide (unele…) din nou. Ele pot rămâne deschise doar prin efort comun al tuturor, nu doar al dascălilor”, a mai spus dr. Mihai Craiu.
Ce spune medicul Mihai Craiu despre infectarea copiilor
Dr. Mihai Craiu a adăugat în mesajul său că adolescenţii se vindecă mult mai uşor după ce au fost testaţi pozitiv cu SARS – COV – 2, însă vaccinarea rămâne o adevărată armă pentru a reduce riscul îmbolnăvirii cu o formă gravă.
„Imensa majoritate a copiilor se vor vindeca ușor de boala acută. Unii dintre copii (în medie câte unul într-o școala mare cu 1000 de elevi) ar putea face complicații după boala acută. Adolescenții vaccinați cu vaccinul Pfizer au o reducere cu 91% a riscului. Toți pacienții cu MIS-C care au făcut forme foarte severe de boală aveau un anumit profil etnic şi erau nevaccinați”, a ţinut să adauge medicul.
Reamintim faptul că astăzi, 4 februarie 2022, s-au înregistrat din nou peste 30.000 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus.
Medicul pediatru din Capitala susţine că singura soluţie pentru că situaţia actuală a infectărilor cu Covid-19 să scadă este de a purta masca de protecţie. Mai mult decât atât, acesta susţine că aerisirea, evitarea aglomeraţiei, testarea dar şi vaccinarea ajută românii să scape de acest virus.