Prima pagină » Sanatate » Sfatul medicului » Dr. Mihaela Bilic, nutriţionist: Un singur pătrăţel de ciocolată neagră cu 70% cacao are de 2 ori mai mulţi polifenoli decât un pahar de vin roşu

Dr. Mihaela Bilic, nutriţionist: Un singur pătrăţel de ciocolată neagră cu 70% cacao are de 2 ori mai mulţi polifenoli decât un pahar de vin roşu

21 apr. 2020, 11:48,
în Sanatate

Medicul de diabet, nutriţie şi boli metabolice Mihaela Bilic a explicat pe o reţea de socializare de ce ciocolata neagra este un aliment foarte sanatos.

„Povestea ciocolatei începe cu mult înainte de Hristos, odată cu apariţia arborelui de cacao, însă abia acum 3000 ani putem vorbi de o cultură propriu-zisă, făcută de maiaşi.

În Europa arborele devine cunoscut abia în 1735, când botanistul Karl von Linne îl botează “Theobroma cacao” (adică “băutura zeilor”), datorită virtuţiilor care i se atribuiau încă din era precolumbiană. Tot el spunea că “bobul de cacao este un fenomen unic al Naturii- niciodată nu vom găsi atâtea calităţi reunite într-un fruct atât de mic”?

Miraculosul bob de cacao are o poveste interesantă încă de la geneză: un arbore de cacao face până la 500 flori pe an, însă doar 1-2% din ele se vor transforma în fruct- o păstaie care are forma unui balon de rugby şi conţine 30-50 boabe de cacao. Într-un an, un arbore de cacao nu poate produce mai mult de 0,5- 2kg de astfel de boabe preţioase?

Cum de a reuşit acest bob negru şi amar adus de Cristofor Columb din America de Sud, să cucerească o lume întreagă? Timp de două secole ciocolata fost consumată sub formă lichidă şi abia după 1900 a fost transformată într-un produs solid, pentru care se spunea că “merită să-ţi vinzi sufletul diavolului”.

De ce ciocolata neagra este un aliment foarte sanatos

Din punct de vedere nutritiv boabele de cacao conţin 50-57% grăsimi (unt de cacao), 12%fibre şi 5-7% proteine. Din acest unt de cacao, amestecat cu pulbere de cacao, zahăr, vanilie, lapte şi alte mirodenii, ia naştere ciocolata?

Însă nu macronutrienţii dau valoare ciocolatei, ci oligoelementele precum minerale, amine cu efect euforizant şi alcaloizi cu efect stimulant. Ciocolata neagră posedă o acţiune antioxidantă ieşită din comun datorită polifenolilor ce pot reprezenta 12-48% din greutatea bobului de cacao? Un singur pătrăţel de ciocolată neagră cu 70% cacao conţine de 2 ori mai mulţi polifenoli decât un pahar de vin roşu şi are un efect antioxidant identic cu o ceaşcă de ceai verde corect infuzat?? Iar când spui “antioxidant”, spui protecţie împotriva bolilor şi a îmbătrânirii (inclusiv cea cerebrală), scăderea riscului de cancer şi a incidenţei bolilor cardiovasculare?

De ce ciocolata neagra este un aliment foarte sanatos

Şi asta nu e tot! Ciocolata are efecte psiho-stimulante şi tonifiante, datorită unui compus asemănător cafeinei, numit teobromina. Pe lângă ea, în bobul de cacao mai găsim:

-cantităţi mari de minerale (magneziu, potasiu, fier, fosfor, crom), esenţiale pentru funcţionarea sistemului nervos.
-fenilalanină şi feniletilamină, substanţe care ne fac să ne simţim “în al 9-lea cer”, cresc nivelul endorfinelor şi acţionează similar unui antidepresiv;
-anantamida, un compus care stimulează receptorii cerebrali şi produce stare de bine, bucurie, plăcere extremă şi euforie.

Ciocolata are un efect paradoxal: induce o stare de bine, de linişte şi relaxare, dar în acelaşi timp trezeşte simţurile, are proprietăţi tonice şi dinamizante, adică este un afrodisiac? Cu o porţie de 20g/zi de ciocolată cu minim 70% cacao putem asigura organismului un aport de substanţe esenţiale pentru starea lui de bine- câteva pătrăţele amărui care ne protejează organismul de tot ce e rău şi ne fac să vedem viaţa în roz?

P.S. Pentru cei care vor să ştie câte calorii are ciocolata, am să le spun că nu contează, la aşa o “doză” este mai degrabă medicament, decât aliment”, a scris medicul pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`