Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Dr. Mencinicopschi te ajuta sa alegi cea mai buna paine pentru tine
Dr. Mencinicopschi te ajuta sa alegi cea mai buna paine pentru tine

Dr. Mencinicopschi te ajuta sa alegi cea mai buna paine pentru tine

01 mai 2012, 15:18,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:12340;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Paine alba, paine integrala, cu cereale, paine dietetica, focacia sau graham. Din multitudinea de sortimente care se gasesc in magazine, doar cateva sunt cu adevarat sanatoase. Pentru ca decizia e dificila, prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, a explicat pentru Click care sunt proprietatile celor mai cautate tipuri de paine. Descopera care paine ti se potriveste:

1. Paine alba: 1 leu
Ingrediente: Faina alba, drojdie, sare, apa. Parerea specialistului: "Nu contine fibre, vitamina B si nici minerale, are un index glicemic foarte ridicat iar excesul de glucoza se depune sub forma de grasimi sau colesterol pe vasele de sange. Consumatorii pot fi afectati de constipatie, boli cardiovasculare si chiar cancer de colon".

2. Paine integrala: 3 lei
Ingrediente: Faina integrala de grau, drojdie, sare, apa. Parerea specialistului: "Contine fibre care regleaza tranzitul intestinal, vitamina B, indexul glicemic este mult mai mic, contine saruri minerale si proteine".

3. Paine cu seminte: 5 lei
Ingrediente: Faina alba de grau, faina neagra de grau, faina dietetica de grau, faina de secara, fulgi de secara, fulgi de ovaz, apa, drojdie, amestec de seminte (mei, in, floarea soarelui, dovleac, susan), fibre solubile din cicoare, dextroza, otet de vin, faina de malt, gluten.

Parerea specialistului: "Este o paine multi-cereale, cu seminte ce contin acizi grasi Omega 3 si au proprietati antiinflamatorii. Contine fibre si este preparata dupa un proces tehnologic multifazional care dureaza 24 de ore. Calitatea este superioara, iar fermentatia lenta, in timp".

4. Paine dietetica: 3 lei
Ingrediente: Faina semialba de grau, faina de secara, tarate de grau, drojdie, sare iodata, gluten de grau, faina de malt, ameliorator de panificatie (faina de soia, emulsifianti: E472e, E481, enzime, agent antioxidant: E 300, ameliorator de faina: E 920, extract de malt), corector de aciditate E 262, conservanti E 200, E 282.

Parerea specialistului: "Contine foarte multe E-uri, deci, din start, trebuie evitata. Faptul ca este numita dietetica nu are nici o legatura cu calitatea ei. Este doar un exemplu de promovare de marketing, de interpretare a cuvantului dietetic".

5. Paine graham: 2 lei
Ingrediente: Faina dietetica de grau graham, faina alba de grau, apa, drojdie, sare, tarate de grau, ameliorator de faina, conservant: propionat de calciu, gluten. Parerea specialistului: "Este un produs foarte bun, care merita consumat cu orice ocazie. Este sanatos si poate fi cumparat cu incredere".

Painea se pastreaza in pungi de hartie sau panza
Pungile din hartie sunt foarte bune pentru ambalarea painii, deoarece permit o mai buna circulatie a aerului in jurul produsului. O punga din panza reprezinta o alta varianta optima care poate fi utilizata cu incredere si succes pentru pastrarea painii.

Pot fi folosite in acest scop si un servet de dimensiuni mai mari. Panza pastreaza painea proaspata si, in acelasi timp, ii permite sa "respire". Daca preferi painea de casa, de regula painea proaspat coapta se pastreaza cu partea taiata in jos, fara nici un fel de ambalaj.

Painea care a fost preparata cu afanatori sau cu o cantitate foarte mica de drojdie se va pastra proaspata timp de mai multe zile, daca e depozitata de aceeasi maniera.

Sursa: Click

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`