Dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași, a precizat că, în ultimii 6-7 ani, numărul medicilor de familie din Iași a scăzut cu circa 10 la sută
La ora actuală, în județul Iași își desfășoară activitatea 396 de medici de familie. Dr. Liviu Oprea este de părere că, la nivelul județului Iași, rețeaua de medici de familie este foarte bine pusă la punct, nepunându-se problema unui deficit de personal pentru această specialitate.
Numărul medicilor de familie din Iași este în continuă scădere
An de an, la Iași se retrag din activitate un număr semnificativ de medici de familie. De asemenea, în ultimii 6-7 ani s-a înregistrat o scădere de 10 la sută a numărului medicilor de familie. Situația nu este însă la fel de gravă ca în alte județe din Moldova.
„Medicii de familie își pot prelungi în continuarea activitatea, să mai lucreze și după ce împlinesc vârsta de pensionare. Din acest motiv nu putem ști câți medici de familie se vor pensiona. Știm doar că în fiecare an se retrag un număr semnificativ de medici de familie, dar acest număr este greu de apreciat. În județul Iași sunt câteva comune în care nu există medic de familie, în apropiere de Târgu Frumos și în zona Pașcani.
De asemenea, sunt și un număr de comune unde sunt mai puțini medici de familie decât ar trebui să fie. În general, avem o scădere a numărului medicilor de familie destul de mare față de acum 6-7 ani, cel puțin zece la sută. În Iași, situația este destul de bună. Noi avem aproximativ 400 de medici de familie în județ. În Suceava, care este un județ similar în ceea ce privește numărul de locuitori, sunt sub 300 de medici de familie, iar Suceava nu este cel mai sărac județ din Moldova.
În județul Iași, în mediul rural sunt peste 200 de medici de familie. Probabil că proximitatea cu Iașul îi atrage pe medicii de familie, deoarece cei mai mulți dintre ei fac naveta la Iași”, a declarat dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași.
90 la sută dintre medicii de familie din Iași sunt femei
În județul Iași activează circa 400 de medici de familie. Un procent de 90 la sută dintre aceștia sunt femei. Medicii de familie evită, pe cât posibil, cabinetele din mediul rural, deoarece numărul pacienților este foarte mic, iar condițiile de muncă nu sunt în tocmai favorabile. O altă problemă speculată de specialiști în cazul scăderii adresabilității medicilor de familie de a lucra la țară este faptul că 90 la sută dintre aceștia sunt femei care aleg să rămână în oraș, unde condițiile de lucru sunt mai bune.
„Medicii refuză posturile la țară pentru că traiul acolo este mai dificil, condițiile sunt cum sunt. Medicina de familie este o specialitate preponderent feminină, medicina de ansamblu este o specialitate feminină. În medicină, în județul nostru, care lucrează sunt aproximativ 70 la sută femei, iar în medicina de familie, aproximativ 90 la sută sunt femei”, a transmis dr. Liviu Oprea.
sunt destui o laie… sunt pline pana la refuz cabinetele, iar programarea peste 1 saptamana doua in cel mai bun caz