Dr. Irina Cațighera, medic ginecolog la Maternitatea Cuza Vodă din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre rolul familiei în susținerea emoțională a mamei după naștere. Cât de importanți sunt membrii familiei în primele zile de la aducerea pe lume a unui copil?
Imediat după naștere, dincolo de îngrijirea pentru recuperarea fizică, nevoile mamei sunt legate de echilibrul emoțional. Femeia care a născut are nevoie de susținere fizică, de atenție, dar și de ascultare. Chiar și o femeie care nu este predispusă la tulburări de ordin psihic poate avea o stare modificată, confruntându-se cu o mare sensibilitate, și anume cu preocuparea maternă primară. În această perioadă în care copilul este pe primul loc, ea poate fi emoțională, foarte fragilă și mai puțin rațională. Astfel că, imediat după naștere, femeia are nevoie ca familia și, în special partenerul, să fie alături de ea și să-i ofere sprijinul de care are nevoie.
Dr. Irina Cațighera, despre rolul familiei în susținerea emoțională a mamei după naștere: „Aducerea pe lume a unui copil e o mare bucurie, dar produce un grad de stres”
În primele zile de la aducerea pe lume a unui copil, o mamă are nevoie de suport moral din partea familiei, pentru a nu resimți această „povară” ca fiind doar a ei. Deși un bebeluș este o mare bucurie, el este ceva nou și produce un oarecare grad de stres. Este o emoție a adaptării la nou, care nu poate fi gestionată de una singură și, tocmai de aceea, familia are un rol extrem de important.
„Este un suport moral pentru mamă, pentru că întreaga familie participă la integrarea noului membru al familiei. Sigur că mama nu va mai resimți această povară ca personală. Aducerea pe lume a unui copil e o mare bucurie, dar e ceva nou și chiar și o bucurie produce un grad de stres. E acea emoție a adaptării la nou. Până la urmă, și răul și binele sunt noi. Mai e un aspect important aici. Din fericire, aceste tulburări emoționale, care sunt de grad ușor în general, dar care afectează 80% dintre mame. Sunt tulburări emoționale sau baby blues, dar nu depresie și apar chiar la 24 de ore după naștere. 24-72 de ore, când mama este în maternitate și poate beneficia de un psiholog. Dacă e ceva în neregulă, e foarte ok ca mama să comunice psiholoagei ceea ce simte.”, a adeclarat medicul Irina Cațighera, pentru BZI LIVE.
Depresia postpartum, o problemă des întâlnită: „Se declanșează la 7-8 săptămâni, când mama este deja acasă”
Despre depresia postnatală, medicul Irina Cațighera a precizat că se manifestă la 7-8 săptămâni, când mama se află acasă și atinge apogeul în aproximativ șase luni. Aceasta este generată de lipsa legăturii dintre manmă și copil și ține foarte mult de temperamentul femeii. De exemplu, sunt mai afectate de această tulburare femeile introvertite, cele care sunt mai puțin integrate în familie sau cele care nu vorbesc despre sentimentele lor. Aici intervine rolul familiei în susținerea emoțională a mamei.
„Depresia de care vorbeam eu și e mult mai gravă, din păcate, se declanșează la 7-8 săptămâni, când mama e deja acasă, cu un vârf undeva la șase luni. În cazurile fericite, cedează cam într-un an. Nu se sudează relația mamă-copil din anumite cauze, care nu sunt bine determinate, ține foarte mult și de temperamentul mamei. Sunt mame mai introvertite, mame mai puțin încadrate în familie, mame care nu comunică. În mod normal, alăptarea creează o legătură, dar în aceste situații particulare, nu. Și de aici avem mamele care refuză să-și alăpteze copilul. Deci relația mamă-prunc nu se sudează și se ajunge, de obicei, la psiholog. Discuțiile sunt foarte utile și, de obicei, rezolvă situația.”, a adăugat medicul Irina Cațighera.