Prima pagină » Local » Dr. Irina Cațighera, despre miturile legate de metodele de contracepție: „Aceste metode naturale rămân mai mult la nivel teoretic” – VIDEO

Dr. Irina Cațighera, despre miturile legate de metodele de contracepție: „Aceste metode naturale rămân mai mult la nivel teoretic” – VIDEO

14 oct. 2022, 14:42, 1 ,
în Local

Dr. Irina Cațighera, medic ginecolog la Maternitatea Cuza Vodă din Iași, a discutat, la BZI LIVE, despre miturile legate de metodele de contracepție. Aflați, în rândurile următoare, ce este metoda retragerii și care sunt riscurile la care se supun cei care o folosesc.

Printre cele mai utilizate metode naturale de contracepție se numără metoda coitului întrerupt, cunoscută și sub numele de metoda retragerii, metoda temperaturii bazale, metoda mucusului cervical și metoda amenoreei de lactație. Potrivit medicului ginecolog Irina Cațighera, folosită adesea este metoda retragerii, care constă în ejacularea în afara vaginului. Cu alte cuvinte, atunci când bărbatul simte că se apropie momentul ejaculării, scoate imediat penisul din vaginul femeii, iar ejacularea se produce în afara vaginului.

Iată care sunt riscurile acestor metode naturale de contracepție și de ce nu funcționează în majoritatea cazurilor.

Dr. Irina Cațighera, despre miturile legate de metodele de contracepție: „Avem cel mai des de a face cu ejacularea în afara vaginului”

Dr. Irina Cațighera, medic ginecolog la Maternitatea Cuza Vodă din Iași, a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește ejacularea în afara vaginului. Aceasta a subliniat că, în timpul contactului sexual, acel lichid spermatic, care conține și el spermatozoizi, se eliberează în vagin și, astfel, apare sarcina.

„Avem cel mai des de a face cu ejacularea în afara vaginului, având loc în sine contactul sexual și sigur că, în timpul contactului sexual se pierde acel lichid spermatic, care conține și el spermatozoizi. E adevărat, în cantitate mai mică, dar în această cantitate mai mică de spermatozoizi există și acel viteaz care își face drum până la ovul și apare fecundația. Sau vorbim despre acea abținere de la ejaculare, când riscul este, practic, același. Lichidul seminal sigur că se pierde, nu se pierde aceeași cantitate de spermă, care conține mult mai mulți spermatozoizi, dar acel lichid spermatic se eliberează în vagin și uite că apare sarcina.”, a declarat dr. Irina Cațighera, medic ginecolog la Maternitatea Cuza Vodă din Iași, pentru BZI LIVE.

Medicul a discutat și despre metoda calendarului, o metodă naturală care, din nefericire, se poate aplica doar pe cicluri foarte regulate.

„Se poate ține cont, în cadrul metodelor naturale, de faimoasa metodă a calendarului care, din păcate, nu se poate aplica decât pe cicluri foarte regulate. Și implică o abținere de la contact sexual sau ejacularea în afară sau careța, începând cu ziua a 11-a, până în ziua a 19-a, pe un ciclu de 28 de zile, considerând perioadă sigură ziua 1, ziua 10 și apoi zilele 20, 28. Dar foarte rar avem de a face cu cicluri foarte regulate.”, a adăugat medicul.

De asemenea, des utilizată este și metoda mucusului cervical. În perioada ovulației, secreția vaginală fiziologică se întinde mai ușor, devine mai transparentă și se găsește în cantitate mai mare. În plus, unele femei resimt ovulația ca pe o mică durere în dreptul ovarului respectiv.

„Mai există acel mit: Evit contactul în momentul ovulației, pentru că eu îmi resimt foarte bine ovulația. Și aici e o problemă, pentru că, sigur, cunoașterea corpului și urmărirea ovulației este posibilă. În primul rând, acea secreție vaginală fiziologică se întinde mai ușor, devine mai transparentă, în cantitate mai mare. Unele femei resimt ovulația ca pe o mică durere în dreptul ovarului respectiv, se face o termometrizare, care trebuie făcută dimineața, înainte de orice mișcare și de orice efort, în contextul absenței unei boli, care să ducă la creșterea temperaturii. Se constată că, într-adevăr, temperatura a crescut cu jumătate de grad și se consideră că acela a fost momentul ovulației, urmând ca, timp de câteva zile, să se evite contactul sexual.”

„Mai este o problemă. Asocierea plăcerii, a orgasmului, cu apariția sarcinii, mai ales la femeile din mediul rural. Nu știu de unde provine acest mit, e clar că e un mit.”, a mai spus medicul Irina Cațighera.

Dr. Irina Cațighera: „Alăptarea este considerată o metodă naturală de contracepție”

În ceea ce privește metoda amenoreei de lactație, medicul este de părere că aceasta oferă o oarecare protecție contraceptivă, însă este extrem de mică.

„Mă gândeam la faptul că alăptarea este considerată o metodă naturală de contracepție. Puțin adevăr există. Se consideră că alăptatul la sân, mai ales alăptatul din trei în trei ore, mai ales alăptatul nocturn, asigură o oarecare protecție contraceptivă extrem de mică. Și, aici, ne confruntăm, mai ales, cu lehuzele în maternitate. Problema este că multe dintre ele nu utilizează, după 40 de zile de la naștere, așa cum le recomandăm după acea pauză sexuală, nicio altă metodă contraceptivă. Și, în această perioadă, este foarte util să folosești. Mă gândesc mai ales la mamele care au născut prin cezariană, pentru că doi ani este strict contraindicată apariția unei noi sarcini. Apare uterul cicatriceal, riscul de imineanță de avort, riscul de iminență de naștere prematură.”, a spus dr. Irina Cațighera în emisiunea BZI LIVE.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`