Prima pagină » Sanatate » Dr. Ioan Chirilă, despre nitrații din alimente: „Se găsesc inclusiv în alimentele pe care noi le cultivăm” – VIDEO

Dr. Ioan Chirilă, despre nitrații din alimente: „Se găsesc inclusiv în alimentele pe care noi le cultivăm” – VIDEO

01 mart. 2023, 10:54,
în Sanatate

Dr. Ioan Chirilă, medic primar de igienă la Centrul Regional de Sănătate Publică Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre nitrații din alimente. Cât de dăunători sunt și cum ne putem feri de ei?

Nitrații și nitriții reprezintă doi componenți naturali ai solului, care fac parte din ciclul azotului. Mai mult decât atât, cele două elemente sunt îngrășăminte organice naturale sau azotoase sintetice, produșii acestora de degradare îmbogățind solul. Cu toate acestea, nitrații și nitriții se pot acumula în plantele cultivate, până când ating concentrații dăunătoare pentru consumatori. Aceștia pot contamina, de asemenea, și pânza freatică, adică apa din fântânile gospodăriilor sau forajele.

Dr. Ioan Chirilă, despre nitrații din alimente: „Ajută cumva la creșterea, în special vegetativă, a plantei”

Deși nitrații din alimente sunt dăunători, într-o cantitate mică ajută la creșterea, în special vegetativă, a plantei. În cantități mari, se acumulează în salate, spanac, în frunze, dar se regăsesc și în rădăcinoase. În schimb, în legume – fructe, cum sunt roșiile sau castraveții, există concentrații mai mici de nitrați.

Potrivit medicului Ioan Chirilă, dacă fructele și legumele sunt cultivate pe un câmp normal, fără alte intervenții, nu ar trebui să ne facem griji în privința nitraților. Însă, dacă folosim ape uzate, fără ca ele să fie bine epurate, există riscuri imediate.

„Acești nitrați se vor regăsi inclusiv în alimentele pe care noi le plantăm, le cultivăm într-un sol bogat în nitrați. Nitratul sau azotatul este, la rândul lui, un îngrășământ chimic. Bineînțeles că va ajuta cumva la creșterea, în special vegetativă, a plantei. În schimb, se va acumula în special în salate, spanac, în frunze. Le mai găsim și în rădăcinoase, mai puțin în legumele – fructe, de tip roșii, castraveți, acolo-s concentrațiile ceva mai mici de nitrați. Ele dacă sunt cultivate în mod normal și pe un câmp normal, n-ar trebui să ne îngrijorăm în privința aceasta. Dar, într-adevăr, dacă deversăm ape uzate, fără ca ele să fie bine epurate, există riscuri.”, a declarat medicul de igienă Ioan Chirilă, pentru BZI LIVE.

Dr. Ioan Chirilă: „Riscul microbiologic nu este deloc de neglijat”

Spre deosebire de nitrații din alimente, riscul microbiologic nu este deloc de neglijat. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că apele fecaloide, care sunt încărcate cu bacterii, sunt foarte periculoase pentru sănătate, putând să o afecteze în mod direct și foarte drastic.

Din fericire, în România nu au existat epidemii hidrice, dar există riscuri locale, de boli diareice, în special în zonele în care apa consumată este cea din fântâni. Această apă este puternic contaminată și poate genera probleme serioase de sănătate.

„Putem vorbi și despre riscul microbiologic, care nu este deloc de neglijat, pentru că aceste ape fecaloide, sunt foarte încărcate cu bacterii, inclusiv unele periculoase și, bineînțeles, ele pot afecta în mod direct și foarte drastic sănătatea. Nu am avut epidemii hidrice în România, mulțumim lui Dumnezeu, este bine din punctul acesta de vedere, dar riscuri locale, de boli diareice, pot exista, în special dacă se duc copiii de la oraș la bunici și beau apă din fântână și fântâna respectivă este contaminată, atunci ar putea avea aceste probleme de sănătate. În ideea că cei care beau apă de mai multă vreme de acolo, și-au creat o anumită imunitate, nu că este foarte bine.”, a adăugat dr. Ioan Chirilă, medic primar de igienă la Centrul Regional de Sănătate Publică Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *