Prima pagină » Local » Dr. Ioan Chirilă, despre legătura strânsă dintre sănătatea oamenilor și sănătatea planetei: „Dacă nu avem grijă, vom pierde din anii aceștia care ne sunt dați” – VIDEO

Dr. Ioan Chirilă, despre legătura strânsă dintre sănătatea oamenilor și sănătatea planetei: „Dacă nu avem grijă, vom pierde din anii aceștia care ne sunt dați” – VIDEO

14 nov. 2022, 16:38,
în Local

Dr. Ioan Chirilă, medic primar de igienă la Centrul Regional de Sănătate Publică Iași, a vorbit, în emisiunea BZI LIVE, despre legătura strânsă dintre sănătatea oamenilor și sănătatea planetei. Care sunt factorii care ne influențează sănătatea și ce măsuri ar trebui să luăm pentru o viață lipsită de boli?

Așa cum bine știm, sănătatea organismului este puternic influențată de mediul înconjurător. Este afectată de stilul de viață, de stres, de sistemul medical, dar și de aerul pe care îl respirăm, de apa pe care o bem, de solul din care ne scoatem alimentele și de alți factori de mediu importanți. Astfel că, pentru a avea o sănătate perfectă, trebuie să avem grijă la tot ce se află în jurul nostru.

Dr. Ioan Chirilă, despre legătura strânsă dintre sănătatea oamenilor și sănătatea planetei: „Dacă nu ne îngrijim, bolile urmează”

Medicul de igienă Ioan Chirilă atrage atenția asupra faptului că, la nivel mondial, există o anumită speranță de viață, pentru fiecare regiune în parte. Acest lucru înseamnă că sănătatea unui individ este foarte mult influențată de zona în care se află, la care se adaugă și alți factori.

„Dacă nu ne îngrijim, evident, bolile urmează. Și la nivel mondial există o anumită speranță de viață pentru diferite regiuni, pentru diferite țări, pentru că sănătatea depinde de mai mulți factori. Însă, dacă nu avem grijă și de planeta noastră și de sănătatea noastră, vom pierde din anii aceștia care ne sunt dați. Sau dacă nu-i pierdem, pierdem calitatea lor și nu ne dorim lucrul acesta.”, a declarat medicul Ioan Chirilă pentru BZI LIVE.

Potrivit lui Hipocrate, supranumit părintele medicinei, ideal este să prevenim decât să combatem bolile. Și, grație evoluției științei, acest lucru poate fi posibil.

„Eu vin din medicina preventivă, poate nu gândesc în termeni de boală, cât vorbesc în termeni de sănătate. Preferăm, așa cum spunea și Hipocrate, să prevenim decât să combatem bolile. Și cu cât ne ajută mai mult știința și putem să luăm măsuri pentru a ne păstra sănătoși, cu atât este mai bine.”, a adăugat medicul.

Dr. Ioan Chirilă: „Europa visează frumos înspre o planetă curată”

O planetă curată înseamnă și o stare de sănătate bună. Pentru a o obține, trebuie să mergem pe drumul ales la nivel mondial.

„Avem ceva cunoștințe, avem instrumente, dar încă mai este loc. La nivel mondial, în conferințele marilor puteri, s-au luat decizii bune și frumoase. Europa visează frumos înspre o planetă curată, înspre sănătate pentru toți și de ce să nu mergem pe acest drum, care este luminos.”, a spus medicul Ioan Chirilă.

Medicul Ioan Chirilă a adăugat că sănătatea este influențată de mulți factori, de la nivel individual și până la nivel global. Pe lângă zestrea genetică a fiecărui individ, de stilul său de viață sau de activitatea fizică pe care o face, trebuie avut în vedere și mediul social: familia, locul de muncă, zona în care trăiește și oportunitățile pe care le are.

„Atunci când vorbim de sănătate, vorbim de mulți factori, de la nivel inidividual, până la nivel global. Și ține de zestrea genetică pe care o are un individ, de stilul de viață pe care el și-l formează și modul în care el face activitate fizică, mănâncă, se comportă relativ la stres, apoi contează foarte mult și mediul social imediat: familia, locul de muncă, urbea în care își duce viața, oportunitățile pe care le are, sistemul medical (contribuie cam cu 10% din ecuația globală a sănătății cuiva). Iar dincolo de acestea sunt factorii de mediu: aerul pe care îl respirăm, cum este apa pe care o bem, cum este solul din care ne scoatem alimentele, dacă există radiații sau nu și factori globali.”, a adăugat dr. Ioan Chirilă, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *