Medicul român Gabriel Diaconu atrage atenţia asupra modului în care e prezentată pandemia de coronavirus. Iată ce a scris pe pagina sa de Facebook.
“Scurt, în săptămâna în care vom depăşi 10.000 de decese cauzate de infecţia cu noul coronavirus, despre fascinaţia autorităţilor cu ”platoul” de cazuri.
Oamenii vorbesc tâmpenii. Nu are nicio noimă să atingi un ”platou” pe cazuri nou diagnosticate la 24 de ore. Suma cazurilor zilnice, săptămânale, lunare trebuie corectata pentru cei care ”ies” din numărătoare. Aceştia din urmă ies doar prin două mijloace: se fac bine, sau mor.
Drept urmare, ce rămâne după ce scazi, la 5 sau 7 zile de observaţie, din totalul ”intrărilor” (”cazuri noi”), pe aceia care s-au făcu bine, sau au murit, se cheamă ”cazuri active”. Cazurile active pot sau nu să fie în creştere. Doar atunci când se stabilizează cazurile active vorbeşti de platou. Nicicum când azi ai 8 mii, mâine ai 9, poimâine 4, răspoimâine 10.
Sintetic, deci, cazuistica zilnică îţi dă acceleraţia, nu viteza. În ”platou” nu mai ai acceleraţie, pentru că viteza (distanţa/timp) devine constantă.
Cum stăm din perspectiva cazurilor active?
Simplu. În ultimele două săptămâni, numărul cazurilor active aproape s-a dublat, de la puţin peste 60 de mii la peste 110 mii. Asta s-a întâmplat pentru că, la fiecare săptămână, s-au mai adăugat cam 20 de mii de cazuri identificate.
Să presupunem că sistemul de sănătate e o sală de cinematograf, şi o grămadă de oameni abia aşteaptă să vadă filmul. Fiecare e cu popcorn în mână, mai un nachos, mai un suc acidulat. Se deschid uşile, intra lumea, unii au bilet cu loc, unii fără loc. Se umplu locurile, mai intra unii în picioare, atmosfera se încinge, la un moment dat urlă careva din sală: ”ba, nu mai băgaţi oameni că ne sufocam dracu aici!”. Dar lumea continua să intre.
Ce zice guvernul Orban şi liga lor de extraordinari gentilomi e că stăm bine, că a scăzut numărul ălora care intra în sala per unitatea de timp / 24 de ore. Ce nu zice guvernul Orban e ca sala e plină, şi spre deosebire de un mall, în pandemie nu prea ai cum să împiedici bolnavii să apară. Iar porţile de ieşire sunt doar două: spre viaţa, sau spre moarte.
Aşadar, când va fi platou?
Păi nu va fi platou, mulţumesc, spasiba, domo arigato. Nu va fi platou până când cazurile noi echilibrează vindecările şi decesele. Ponderea de decese săptămânale la vindecări a crescut de când sunt secţiile de AŢI pline. Unele mai paraie, unele mai fâsaie, şi mai nou unele iau şi foc.
Să laşi ”platoul” să se instaleze pe marginea creşterii numărului de decese este iresponsabil şi, la limită, criminal. Medicii fac tot ce pot să salveze vieţi. Autorităţile nu fac tot ce pot să salveze vieţi. Fac, în schimb, pararama şi-i prostesc pe cetăţeni ca lucrurile au intrat într-un ”echilibru.”
Gabriel Diaconu și-a spus de multe ori părerea despre pandemie.